Kako Da Namestim EQ Pojačala - Treble, Middle, Bass?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

damazz

Kako Da Namestim EQ Pojačala - Treble, Middle, Bass?

Post by damazz » 08 Jun 2008, 16:04

nadam se da nisam otvorio temu na pogresnom mestu...

dakle ne znam kako da namestim pojacalo kad sviram npr neki solo, a kako kad sviram riffove sto se tice treble, middle i bassa. da li kada sviram npr solo treba da povecavam treble ili bas obrnuto da ga smanjim a povecam bass jer su mi rekli da treba ovo drugo al mi to bas ne pije vodu...
takodje me zanima sta raditi sa preklopnikom kada se svira solo, staviti skroz dole ili gore na bass?

Critical
PedoBear

Re: treble, middle, bas...

Post by Critical » 08 Jun 2008, 16:07

Pa ono to su ti skroz individualne stvari , npr. ja sviram sa dosta midlova i bas a sa malo treble-a , solo uvek sviram na neck magnetu (tj. na gornjoj poziciji) a ritam sviram na bridge magnetu.
Takodje zavisi sta sviras, koju vrstu muzike itd ali,kad se sve svede na kraju najvise zavisi od toga sta se TEBI svidja (tako se pravi sign sound:D) :D

Pozz i Dobrodosao!

damazz

Post by damazz » 08 Jun 2008, 16:25

znaci to je sve samo na tome kako se tebi svidja odnosno nema nekih opstih pravila...
zato sto mi je jedan lik rekao da kada npr sviram solo na visim pozicijama da dignem preklopnik skroz na gore da bi se kao dodali basovi i bi bio bolji zvuk jer u suprotnom ne cuje se dobro ton tamo negde oko 17, 19 polja...
inace sviram yu rock pa nema nekih ubitacnih solaza ali me generalno interesuje kako sta da namestim

Critical
PedoBear

Post by Critical » 08 Jun 2008, 16:31

zato sto mi je jedan lik rekao da kada npr sviram solo na visim pozicijama da dignem preklopnik skroz na gore
To je kao neko nepisano pravilo :D

Pazi da je to sad neka nuklearna fizika i nije,tipa kod nekih hard rock stvari sviram na bridge magnetu (zbog harmonika,) ,sve zavisi, kad sviram neke clean stvari volim da sivram na 4. poziciji (neck magnet i single) itd...

Ono kao i ima pravila ali,sve se na kraju svodi na tvoj ukus,ako se tebi svidja to je to :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jun 2008, 17:39

Moram da odgovorim da to nema veze s vezom..

Ok, neck i bridge magnet imaju sasvim razlicite zvukove, pa je pitanje trenutne inspitacije u kom trenutku ces da koristis koji magnet...

Ajde ovako...

Bridge magnet ima svetliji ton... dok neck ima tamniji... hmm kombinacija srednjeg i bridge ima malkice mutniji i dodat midle u tonu, a analogno tome neck i srednji magnet, daju tamniji ton malo "prosvetljen" midleovima...

Kad ces koji koristiti to stvarno SVE zavisi od sviraca!!

Zelis legato, bridge je dobar... zelis stacato sa attackom uzmes neck...zelis sporiju solazu za "vristi' sa harmonicima koristices bridge, zelis solo koji ce sdrzati kvarte, arpedja, kvinte.. bla bla uzmes neck... opet nijedno od ovoga NIJE pravilo...

Mozes celu solazu da odsviras na jednom magnetu a da opet imas i svetle i tamnije boje... sto opet zavisi od solaze i FARBE koju namestis..Opet i za ritam ti mogu koristiti oba tj one-at-the-time.. NPR, hoces klasicni metal ritam... bridge.. zelis dzdz. neck... pazi...ovo je uobicajeno...

Jedino sto ces na bridge da lakse izvlacis harmonike, ali daleko od toga da neces i neck plozajem, ali onda treba dobro da znas da ih nadjes (sviras)...

E kod nalazenja farbe za gitaru na pojacalu. Obrati paznju na dobar, zdrav ton..
a onda mala razlika...
Ritam, dovoljna ti je manja distorzija i sto suvlja farba...bez nekih psebnih efekata, cak... sto manje to bolje
Solo. malkice veca distorzija sa reverbom, delayem chorusom ili flangerom, pa to kombinujes...

A pojacalo, ako imas procesor ili pedale, nadji na pojacalu clean farbu, pa je farbaj pedalama ili procesorom.

Blue

Post by Blue » 08 Jun 2008, 19:32

Sve je, u principu, kako ti odrediš. Vidi malo kako drugi to rade, poslušaj, probaj...
Mogu ti dati samo svoj primer:
Ja ne njakam pojačalo, uvek je na clean-u, pos'o rade pedala i processor. U opštem slučaju moj ritam program je sa nekom kranč distorzijom sa blago podignutim bass i treble. Kad sviram solo, podižem middle i treble, grubo rečeno uglavnom b-5, m-9, t-8 (ali nije ni uvek tako...), dodaje se malo reverba/dileja i dodaje gain-a. Samim tim sam malo pojačao, udebljao ton, dovoljno da se čuje sve što treba od ostalih u bendu. U 90% solaža sam na (H) bridge magnetu, tako volim...

damazz

Post by damazz » 08 Jun 2008, 22:54

pa dobro i bolje nego da postoje neka stroga pravila, ovako imam vise slobode :P al kad nekom ko ne zna kako treba das puno slobode ispadne havarija :))
uglavnom moracu da se igram sa farbama i vidim od pesme do pesme sta mi je ciniti, ali nisam ni obracao toliko paznje da li sviram na necku ili vise ka bridgeu vec tu negde na sredini. znaci da pazim sad i na to :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jun 2008, 23:07

AKO sam te dobro shvatio.... ti sviras polozaj na sredini...

to je najlosiji polozaj za SOLAZE... ili 1. ili 5. polozaj... 2. i 4. tu i tamo.. u sredinu najmanje

Opet ponavljam!!! kada je rec o solazama!!!

bridge+srednji magnet je 'najpogodniji" za bluesy drive solo i razlaganje... i ritam...
srednji+neck odlicno za clean razlaganje i ritam....
E sad ni to nije decidno, ali se najvise tako koristi... nadam se da kontas...

damazz

Post by damazz » 08 Jun 2008, 23:20

mislio sam da sviram na srednjem magnetu, a inace zavisi od pesme do pesme mada su to uglavnom vise pozicije (odnosno kako guitar pro kaze :)) )

i samo jos nesto kad kazem vise pozicije mislim na pozicije gde se sviraju visi tonovi. jesam se dobro izrazio? :)

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 09 Jun 2008, 01:25

Critical wrote:Pa ono to su ti skroz individualne stvari , npr. ja sviram sa dosta midlova i bas a sa malo treble-a
Oho... Ovo nisam ocekivao od tako velikog Dimebag-ovog obozavoca... :D

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Jun 2008, 10:48

Rax13 wrote:
Critical wrote:Pa ono to su ti skroz individualne stvari , npr. ja sviram sa dosta midlova i bas a sa malo treble-a
Oho... Ovo nisam ocekivao od tako velikog Dimebag-ovog obozavoca... :D
Koliko god voleo njega , on je on Ja sam JA :D

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 09 Jun 2008, 15:33

Hehe... Istina... Drago mi je da imash dobar stav prema celoj toj prici... :wink:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 10 Jun 2008, 02:15

Samo nemoj preterivati sa visokima... to bas gadno zvuci. :lol:

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 10 Jun 2008, 13:45

ma samo podesis da ti drajv ne prsti mnogo, i da se klin ne cuje "pling-pling"

Jackson

Post by Jackson » 04 Oct 2008, 18:19

Posle visesatnog drndanja oko namestanja zvuka, postajem krajnje isfrustriran, pa vas molim za pomoc!
Pokusavam da namestim zvuk za solo distorziju za pesmu Forever od Kamelota, ali sta god uradio ili imam previse necega ili premalo neceg drugog!

Gitara je Jackson JS30, pojacalo Randall RX75R i pedala Boss Metal Zone!

Bilo kakav savet mi je dobrodosao!

Post Reply