Kupovina prve elektricne gitare.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

matori94

Kupovina prve elektricne gitare.

Post by matori94 » 05 Oct 2008, 16:10

Skoro sam krenuo sa sviranjem neke stare caletove akusticne gitare.Zeleo sa da kupim novu akusticnu,ali sam procitao temu cenjenog rocket rolla (Početak Sviranja Gitare - Najčešća Pitanja)i odlucio sam se za elektricnu gitaru.Znam da je ovo milionita tema o kupovini gitare ali sta da se radi...
Zeleo bi da uzmem gitaru za oko 150 evra manje vise,i oko 50 evra za pojacalo ili procesor.Znam da nije mnogo para ali to je suma sa kojom ja raspolazem.
E sad to bi trebalo za mene da bude gitara na kojoj bi ucio teoriju ali i da sviram pesme nekih grupa koje slusam,a to su Steve Vai,Korn,Disturbed,Amon Amarth,Tool, soad itd.Vecinom rok i metal.Jos nesto,ne zelim da to bude neka pocetnicka gitara nego to da bude onako na duze staze.Izgled i nije toliko bitan,vecinom zvuk.
Nisam bio lenj pa sam trazio po internetu neke modele koje bi dosle u obzir.To su:
Aria XL-DLX
Aria mac 30
Yamaha pacifica
Od ove tri najvise mi se svidja Aria XL-DXL i po izgledu i po zvuku,ima onako lep jackson izgled.O aria xl-dxl nisam nasao nesto mnogo na forumu alu pretrazicu jos,i o mac 30 nema mnogo.Ali zato yamahu svi zivi hvale.Po onome sto sam ja cuo na youtube zvuk i nije nesto ali nisam gitaru video uzivo.Nisam nijednu od ovih gitara video i cuo uzivo posto ne zivim ni u jednom vecem gradu tako da nemam privilegiju da redovno navracam u bg ili neki veci grad.Zato i trazim vase strucno misljenje. :)
I ako nije problem za onih 50 evra(manje vise :D ) da mi navedete neko pojacalo ili procesor.Po mogucnosti procesor zato sto iz citanje gore navedene teme sam ustanovio da je bolje za pocetak da uzmem procesor.
Unapred hvala. :)

XtrmntR

Re: Kupovina prve elektricne gitare.

Post by XtrmntR » 05 Oct 2008, 16:45

NEpocetnicka gitara za 150e?? Nece bas da ide. Moj savet sto se tice pojacala/proc, uzmi LINE 6 TonePort GX (polovan u oglasima oko 50e, nov 70e) i spoji na komp.

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 05 Oct 2008, 16:47

neznam kolko su ti te arije pametne..probaj naci nekog fendera skvajera sa hembakerom to ce ti za pochetak super biti,a mislim da ih imash za 150eura..

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Oct 2008, 16:52

Za 150e mozes naci super gitara za pocetak ali tesko da ces naci nesto "na duze staze", sem ako nadjes neku dobru polovnu a i sve te gitare koje si gore naveo su mnogo skuplje.
Da sam na tvom mestu, uzeo bih polovnu gitaru, mozda cak i za svih 200e (a ni onda nije sigurno da ces posle god dana biti zadovoljan) i stekao je u komp dok ne skupim za pojacalo...

matori94

Post by matori94 » 05 Oct 2008, 17:24

Niste obratili paznju na reci manje,vise, u mom tekstu..
Aria mac 30,155 evra u sky-u,
Aria xl-dxl ,185 evra u sky-u.
A za pacificu nisam siguran za cenu..
To je onih mojih manje,vise...

xspaceman

Post by xspaceman » 05 Oct 2008, 17:44

Yamaha Pacifica!

friedman

Post by friedman » 05 Oct 2008, 18:14

A da pogledaš onog Tenson Les Paul-a što Sava prodaje? Načitah se dosta dobrih stvari o toj gitari. :)
Za 150 evra ne verujem da možeš bolju gitaru da kupiš.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 05 Oct 2008, 18:25

E bas sam danas imao prilike da probam tu Savinu gitaricu. Odlicna je, narocito za 150 evra :)

matori94

Post by matori94 » 05 Oct 2008, 20:23

Ne izgleda lose,dobra je sigurno,jeste da sam pomenuo ranije da izgled nije narocito vazan,ali stvarno ne volim les paul oblik,ali nista nije gotovo,raspitacu se na netu o gitari i ako mi se svidi mozda je i pazarim. :)

Edit: Nazalost,upravo sad sam pogledao reviews na harmony centralu-i i nisu bas zadovoljavajuci...
Features 4.0 (2 responses)
Sound 8.5 (2 responses)
Action, Fit, & Finish 4.0 (2 responses)
Reliability/Durability 3.5 (2 responses)
Customer Support N/A (0 responses)
Overall Rating 4.5 (2 responses)
To je sa harmony centrala.
Ona gitara koju sam ranije spomenuo Aria XL-DLX koja mi se svidja i po izgledu i po zvuku, a kosta 185 evra u sky-u, je dobila solidne ocene na harmony centralu.
Features 9.5 (4 responses)
Sound 8.2 (4 responses)
Action, Fit, & Finish 8.5 (4 responses)
Reliability/Durability 8.8 (4 responses)
Customer Support N/A (0 responses)
Overall Rating 9.5 (4 responses)
Ovu su misljenja drugih ljudi.
Jedino ako nije problem da sava ili neko drugi postuje da cujem kako gitara zvuci.Cena jeste dobra,ali opet ja joj dajem jos jedan minus zbog les paul izgleda.Nekima se mozda les paul svidja, meni nazalost ne.

Blingo

Post by Blingo » 05 Oct 2008, 20:56

Sad će da ispadne da svi sa foruma želimo da pomognemo Savi da proda gitaru,ali moram nešto da kažem... :|

Što se Savine kopije LP-a tiče,pronadji temu na forumu (mislim i da nosi naziv "Tension Les Paul") i tamo ćeš videti da je Sava uradio par modigikacija na gitari i tako ju je unapredio.Odnosno,ovaj njegov Tension,po utisku članova foruma koji su je probali/čuli,je bolji od fabričkog.Dotičnog gospodina Savu ne poznajem lično,ali vidim (po njegovim postovima) da čovek i te kako zana šta-kako-i gde oko struje i gitara,tako da zaista mislim da je ovo verovatno,trenutno najbolja ponuda.

E sad,s druge strane,ako ti se ne svidja LP oblik,nemo je ni uzimati u razmatranje!

Jbg....trenutna situacija se može porediti sa tim da mi poznajemo (ili smo čuli priče o njoj,videli slike) jednu devojku koja je extra i hoćemo da ti je nabacimo,ali se tebi ne svidja!Ako se tebi ne svidja i ako ćeš biti s njom samo zato što su ti je preporučili RR,KoD ili Blingo,nema tu napredka...

P.S.Inače,Yamaha Pacifica 112 je oko 250e.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Oct 2008, 20:59

Sava je već prodao tog Tensona, tako da je rasprava akademska, ali Blingo ima odlična zapažanja na koja bih se nadovezao, u nadi da niko neće ponoviti slične greške:
matori94 wrote:Nazalost,upravo sad sam pogledao reviews na harmony centralu...
Bez ljutnje, ali donositi zaključke na osnovu ocena sa HCentrala je kao da si rekao "Žika Perić, kojeg nikad u životu nisam ni čuo ni video i ne znam je li idiot ili doktor fizike, rekao mi je da je seks sr*nje - i zato sam ja odlučio da umrem kao devac."

Bez ljutnje, ali tako je. Ko je taj koji je pisao review - Džimi Hendriks, some random bedroom hero ili promoter konkurentske kompanije? Ne znam ja, ne znaš ni ti. Ti reviewi su smernice, a ne Sveto Pismo...
matori94 wrote:...da cujem kako gitara zvuci.
Ako će ti to pomoći da u budućnosti razmotriš Tensona, svi ovi primeri su rađeni sa Savinim primerkom: viewtopic.php?f=45&t=4668 Be advised, Sava je tom primerku voskirao magnete, pa je mikrofonije manje nego što bi inače bilo.

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 05 Oct 2008, 21:18

moj savet,okani se arije choveche! bolje uzmi neku gitaru za 200eura,tih 50 ces skupiti kad tad i uzeti neku pedalicu.ja sam jedno vreme prodavao moju kopiju skvajera za 130eura sa pojachalom od 10w,nije shto je moja al gitarica je za pochetno i neko malo naprednije vezbanje super ali sam odustao od prodaje jer ako je sad prodam(a imam nekih finansijskih problema)nemam na chemu svirati,a trenutno nemam kinte da qpim drugu..tako da ako ti nije hitno sachekaj par meseci,gitara i pojachalo ce o5 biti na prodaju pa ako te zanima..

matori94

Post by matori94 » 05 Oct 2008, 22:03

Rocket u pravu si sto se tice harmony centrala,ne ljutim se uopste,nemam razloga da se ljutim kad si u pravu.
Sacekacu cu da skupim jos para do nove godine,mozda ce biti novogodisnjeg popusta ili tako nesto,ali trenutno stvarno ne znam sta da radim.Ja sam polagao nade u tu ariju,a dimmu mi govori da je to govno.Zeleo bih da mi i dalje pomazete oko ove situacije posto ne zelim da bacim ove pare za dzabe.I stvarno ja i nisam mnogo u stanju da pricam o kvalitetu gitare,posto se nisam bas nagledao mnogo gitari u svom zivotu,a stvarno imam zelju da naucim da sviram na njoj.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 05 Oct 2008, 22:17

dimmu wrote:moj savet,okani se arije choveche!
Prijatelju brate, koliko si zaista probao Aria pa mozes reci ovako nesto?

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 05 Oct 2008, 22:20

pazi nisam rekao da je govno od gitare nego moj ti je savet da zaobidjesh te arije od 150eura jer imao sam par loshih iskustava,nemora da znachi da su sve takve al' sa tim jeftinijim modelima sam imao dosta loshih iskustava a i znash kako se kazhe kolko para,tolko muzike! nemozhesh ochekivati da ces za 150-200eura uzeti odlichnu gitaru.moj ti je savet probaj shto vishe gitara polovnih/novih al' nemoj nishta preterano da ochekujesh jer to ti je jbg dosta nizak cenovni rang gitara..
@vbraca probao sam 4-5 arija i nisu me nimalo odushevile bilo ih je pre ovde u somboru neznam shta je bilo sa njima ja sam probao svih 4-5 modela koji su ovde bili nisu me zadovoljile,kada sam se sledeci put vracao posle par meseci covek je imao sve 4 na reklamaciji,sad shta im se desilo neznam,jer nije zheleo da mi kazhe al' o5 kazhem nije svaka arija takva mozhda greshim al' te do 150eura bash i izbegavam..

Post Reply