Kupujem novu gitaru (Ibanez S470, ili nešto drugo?)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

StaggUser

Kupujem novu gitaru (Ibanez S470, ili nešto drugo?)

Post by StaggUser » 12 Dec 2008, 18:49

Doshlo je i to vreme, da ja napunim 18 godina :) I naravno, doshlo je vreme da kupim i novu gitaru, taman sam u prilici.
Ipak, prvo tju da kupim pojachalo, a ako ostane para, kupim i gitaru, ako ne, kretjem sa nekim poslom :)
Naime, Rax mi je predlozio Ibanez S470 gitaru, i uchinilo mi se kao savrshen izbor za mene. A i cena je prikladna.
Rax mi je puno pomogao u vezi mojih nedoumica (Rax, hvala ti josh jednom, puno :)), al' da ga ne bih davio vishe, imam samo par pitanja za vas.
1. Uopshteno, shta mislite o ovoj gitari?
2. Shto se tiche cele priche sa tremolom, sa mojim bendom uglavnom sviram pesme u standard shtimu, ali imamo i neke u drop D shtimu, pa me zanima,
kad budem trebao da preshtimam shestu zicu, da li mogu kljuchem da skinem samo jedan deo nut locka, spustim zicu u D, pa vratim deo nut locka?
(nemam nikakvog iskustva sa tremolo sistemima...)
3. Chuo sam da neck magnet daje pomalo mutan zvuk, pa me zanima od nekog ko ima iskustva sa ovom gitarom da li je to tachno.

Mislim da je to sve, sva pitanja su mi do sada objashnjena, sem ovih :)

Duane
Fenderaš

Re: Nova gitara...

Post by Duane » 12 Dec 2008, 18:57

neam pojma o tom jebanezu, al me zanima koja cena?
al da post bude true ---> ja bi ti preporucio fendera ;)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Dec 2008, 19:31

Ni ja se ne razumem u ibaneze ali svi neck magneti daju malo mutniji ton u poredjenju sa bridge magnetima.
Sto se prestimavanja tice, ne ide sa floydom bas tako lako.
Mozes ti da otpustis nut lock za E i A zicu ali cim otpustis E zicu, floyd ce da ode dublje u gitaru, sve ostale zice ce da odu vise u stim tako da ne mo's to tako jbg...

StaggUser

Post by StaggUser » 12 Dec 2008, 19:46

@Duane
Oko 47000 u Mix Musicu u NSu.

@Funkomat
Znam to za neck magnete, ali sam chuo da ljudi prichaju kako bash dobiju mutan i nezgrapan ton. Ma, probatju pa tju videti :)
A je l' mogu da skinem sve nut lockove, preshtimam u drop D gitaru, pa ih onda vratim? Ili tje opet biti isto? Kakav shit...
Kakva alternativa postoji za to??

Bodomovac

Post by Bodomovac » 12 Dec 2008, 19:48

Da bi prešao u drop štim, morao bi da kupiš D tunu (ili kako se već zove), samo što bi te ta exluziva koštala 50ak eura...a i mislim da to nebi radilo sa tim floyd-om. Možeš sve da ih skineš, pa da preštimavaš, al to bi malo duže trajalo. Taj problem možeš najbolje da rešiš tako što bi fixirao floyd sa nekim parčetom drveta, skinuo top lock, i onda bi je mogao štimati kao gitaru sa fixnim bridge-om. Mada ima nekih Ibanez floyd-a koji mogu da se fixiraju, ne znam dali taj ima tu mogućnost.
A o gitari ništa posebno ne mislim, s obzirom da je nisam probao, ali ne volim mahagony, a ni izgled nešto nije po mom ukusu... ja bih radije uzeo Jackson RR3 za te pare... ali to sam ja. :)

Santana

Post by Santana » 12 Dec 2008, 19:50

Poruci nesto od Videna -toplo preporucujem-al neka bude stratokaster

Bodomovac

Post by Bodomovac » 12 Dec 2008, 20:02

Santana wrote:Poruci nesto od Videna -toplo preporucujem-al neka bude stratokaster
Sarkazam?

masters

Post by masters » 12 Dec 2008, 20:17

Sto se tiče D tune mislim da je ona dizajnirana da radi samo sa Floyd Rose Original tremolo sistemima (čak ne moze ni da se koristi da Floyd Low Profile tremolom) jer ipak ju je smislio Eddie Van Halen a on koliko znam ima Original varijantu (i to ne ukopanu).E da ,jos nesto, prilično sam siguran da D tuna ne radi (ne može da se montira) sa ukopanim (recessed) tremolo sistemima.Što se tiče spustanja u Drop D kao što su ti već i ostali rekli,morao bi otpustiš top lock i das doteraš sve žice nazad u štim.

DrGreenthumb
MF veteran

Re: Kupujem novu gitaru (Ibanez S470, ili nešto drugo?)

Post by DrGreenthumb » 12 Dec 2008, 20:28

1. Mislim da je odlicna za te pare, ako volis taj izgled, Ibaneza, malo tanji vrat, floyd rose, meni se uvek dopadao izgled S serija + jako je lagan, ali je downside sto je zbog male mase tela ipak malo "tanji" zvuk, ali dobro, nije to Les Paul niti treba da bude :)
2. Ako ne koristis FR a prestimavas se u drop D ili bilo koji drugi stim uvek je srecnije resenje hard tail, jer cim prestimas tu zicu iz E u D sve ostale ce "pobeci" na svoju stranu. Ali koliko ja znam nema S Ibaneza sa hard tail-om, mozda neka varijacija na temu SA ili SZR? Proceni sta ti je bitnije.
3. Magneti na toj klasi Ibanez gitara su sasvim u nivou ostalog hardvera, znaci solidni, menjanjem istih se retko kad dobiju neki neverovatni rezultati jer obicno je "usko grlo" neka druga komponenta - lose pojacalo, procesor, pedale, tehnika sviranja i attack, etc.
4. D-tuna sluzi za brzo detunovanje E zice u D stim, postoje varijante koje se ugradjuju na FR i one koje idu na civiju 6. zice, potpuno bespotrebna stvar, osim ako se u sred pesme mora prestimavati a to je zaista retkost.
Hope this helps :)
Off - @Bodomovac, mislim da to nije sarkazam i da Santana jos uvek misli da Viden izradjuje el. gitare za sitne pare, ali samo stratokastere...

StaggUser

Post by StaggUser » 12 Dec 2008, 20:30

@Bodomovac
Znachi, blokiram floyd, skinem top lock (to je taj na mostu, je l'?), nashtimam zice, ostavim ga blokiranog i tako sviram? Kako to nisu nekako reshili...
Meni je izgled fin, a lichno mislim da je Ibanez univerzalna gitara :) Jackson mi je nekako... Blje. No dobro, stvar ukusa :)

@Santana
Ne volim stratokastera, evo u sobi mi stoji meksikanac od 500 evra (drugov), nema 22. prag, a to mi smeta :) Ima kao neki patrljak, ali nije to to :D
Sve u svemu, fina je gitara, ali opet, nije to to... Kao shto rekoh, Ibanez mi je top gitara :)

@Masters
Dakle, moram sa top lockom da se igram...
Je l' iko radio to ikad?

Samo, da ne bude zabune, ne namerava da idem u ceo D shtim, nego samo u Drop D shtim, dakle, samo shestu zicu da menjam.

I josh jedno pitanje, na nekim video klipovima sam video da ljudi kad stavljaju nove zice, prvo odseku onu kuglicu na pochetku zice, i onda je uguraju
u most, je l' to mora tako?

@Dr. Greenthumb
Tek ti sad videh post... Pa, znash kako, meni bi vishe prijao neki malo shiri vrat, ali uvek se mogu navitji na ovo. Ionako tek treba da je isprobam,
pa tju videti da l' mi pashe. A shto se tiche zvuka, samo nabudzim neku distorziju, i nema problema :mrgreen:
Mozesh li mi detaljnije objasniti shta je taj hard tail? Najbitnije mi je da imam FR, ali tu neku varijantu koja moze da uradi ovo shto mi treba, shtimanje
u drop D. Tako da, mogu i ostale gitare dotji u obzir, netju se striktno pridrzavati ove jer josh nisam ni isprobao nishta, niti sam konkretno uzeo neke druge gitare u obzir. Za magnete sam chuo da su prilichno dobri.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 12 Dec 2008, 20:36

Pa mozes kao ja, da ostavim kuglice da ti vise sa chivija, a da skratish onaj drugi kraj i uguras ga u most...

masters

Post by masters » 12 Dec 2008, 20:39

mislim_stvarno wrote:Pa mozes kao ja, da ostavim kuglice da ti vise sa chivija, a da skratish onaj drugi kraj i uguras ga u most...
Ovu varijantu i ja preferiram.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 12 Dec 2008, 20:41

Top lock ti je na nut-u. Kad naštimaš gitaru stegneš top lock, i onda se zaključaju žice, posle ih samo doštimavaš na floyd-u.
E sad kao što sam rekao ti možeš da fixiraš floyd, skineš top lock (ono na nut-u) i onda se gitara ponaša kao da ima fixirani bridge. I da, onda sviraš tako, preštimavaš kako hoćeš i sve radiš sa njom kao da ona nema floyd. Nije nikakva naučna fantastika, baš je super mogućnost. :)
masters wrote:
mislim_stvarno wrote:Pa mozes kao ja, da ostavim kuglice da ti vise sa chivija, a da skratish onaj drugi kraj i uguras ga u most...
Ovu varijantu i ja preferiram.
Ne kontam poentu toga.

StaggUser

Post by StaggUser » 12 Dec 2008, 20:46

@mislim_stvarno & masters
Video sam da i to rade, ali mislim da je ova druga tehnika nekako laksha.

@Bodomovac
Aha, top lock je nut lock. Znachi, fiksiram floyda (baterijom od 9V :D), skinem nut lock, i to je to? Pa to onda nije teshko, samo
tju morati u dzepu stalno da nosim bateriju i kljuch :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 12 Dec 2008, 20:50

Pa sta ima da se ukonta? :mrgreen:
Ne skracujem zicu, nego mi shtrche sa glave zajedno sa kuglicom, jos ako su D'Addario zice pa ima shes' kuglica u bojama... :mrgreen:
Nema tu nikakve tehnike, samo ne zelim da ih skracujem, pa da ne bi toliko bockale pevacha u bendu, ja ostavljam kuglice.
Ukoliko mi pukne imam vise zice koju opet mogu da nastavim i da sviram dok ne kupim novi komplet...

Post Reply