XtrmntR ... Slazem se sa tobom... apsolutno... mada samo da dodam moje vidjenje ... ukratko...
U nekim trenucima pozeleo sam da imam posao kao sav "normalan" svet i idem na taj posao u odredjeno vreme...
12-satno ili 17-satno ili bezmalo 24-casovno radno vreme sviraca ume da bude tako zajebano da vam posle svirke dodje da kazete "Dosta, ne mogu vise!!!"... (da da... jedna svirka uslovno traje i do 24 sata..). Pokusajte da svirate tri sata BILO KOJU muziku neprestano over & over, i pokusajte da nakon sat ipo odrzite koncentraciju... a kamo li posle 4-5 ili 6 sati... rekoh "svirajte", a ne "vezbajte kod kuce"!
Dalje,
Ume da bude i neprijatnosti (tipa - gnjave vas pijani i od vas traze veoma cudne, a ponekad i nemoguce ili nelogicne stvari) i vadjenja pistolja... i izivljavanja (tipa- ja ti dajem pare a ti moras da radis sta ti JA kazem... mamicu ti...)...ljubljenje !?!?!? a bale pijanca vam klize niz obraz... a morate da mu dozvolite... jer zaboga on vam dade pare i "postuje vas" kako onda mozete da ga odbijete, vi ste nekulturni, sta vi mislite?? ufatili ste onoga za "ono" !!!
Ko ne zna o cemu pricam... bolje i da ne sazna...
Jeste jebiga!!!, vec sam negde rekao.. svirao sam ja narodno, ne krijem i ne stidim se. Pokupio sam veeeoma bogato muzicko iskustvo.. ni pare nisu bile za bacanje.
Ali ako treba da poredim neki posao i sviranje narodnjaka... paaaa npr. Rudarski 'lebac je sa sedam kora, narodnjacki sa 5... a rad u gradskoj cistoci je NAJposteniji posao... i najcistiji!
Sa druge strane, ni sviranje po kafanama nije uvek ni bezazleno ni isplativo, plus dodajte na sve to mucne periode kompromisa i stavljanja "dupeta u procep" zarad nastavka rada u orkestru, (mada na ovo nisu imuni ni rock bendovi.. ali u narodnjacima na prvom mestu su pare a onda sve ostalo, a kod rockera na prvom mestu je "slava" pa sve ostalo) i na kraju...
Da bi ste svirali uopste u nekom orkestru, morate imati ili celicne zivce... ili ih nemati uopste.. i mozak na otavu..
Da zavrsim, nisam prestao iz ne znam ni ja kog moralnog ili principijelnog razloga... prestao sam onog trenutka kad sam shvatio da je finansijski trenutak uopste ne prati napore koje izdrzavam i ne opravdava moje mesto u svemu tome... ( Da, i narodnjaci - tj. sviraci novokomponovanih melodija tzv.turbo folkeri su pukli.. verovali vi to ili ne! Da im nije Grand-a i Gold-a i slicnih... ne bi ni postojali.. "Samo se retki, dokopaju slave")
A ovi na televiziji.... hmmm, pa kao i u svakom poslu... veze i vezice.. ne brinite nista. Nepotizam nikad ne umire!!! samo, ... Sto "JA" nemam nikog da mi napuni jedra preko portebnim vetrom... to nam niko nije kriv... "Krivi smo mi"
Mnogo sam stvari ovde pokrenuo, i nadam se da primecujete da reeeetko upadam u rasprave! Hmmm da, nije ovo rasprava, ali jeste malo prolivanje zuci... no , samo sam hteo UKRATKO da vam kazem neke stvari...
Nije ni za osudjivanje ni za pohvalu iznositi misljenja a nemati predstavu o tome... Ja na kraju ne mrzim muzicare (i to rekoh miliJon puta), ni muziku... ne svidja mi se poruka koju TA muzika nosi... ali ko mene slusa!? Uostalom sviranje je BITAN elemenat, opet negde sam rekao C-dur je C-dur u svakoj muzici... tako da i oni (starogradski, narodni, turbo-folk) i MI (Rockeri, Metalci, Blueseri, Jazzeri, Hard Coreovci...........) Sviramo muziku...
Aman, prestanite da merite ciji je veci!!!! i Obratite paznju na poruku.. koja je vaznija od onoga sta neko svira!!!!
P.S. ah da... da ne ispadne da imam samo losa iskustva, moram da kazem da dok sam svirao u narodnom orkestru bilo je i takvih PRELEPIH I ZANIMLJIVIH iskustava... neke jos i mogu da kazem.. (hrana, provod, zezanje, upoznavanje najrazlicitijeg sloja ljudi, ... odlazek na mesta i u gradove koje nikad ne bih posetio..... ma puno stvari) a ima i nekih stvari koje samo ona i ja znamo

Ali ovo zadnje
NIKAKO ne spada pod peto pitanje u ovoj temi!!!!!!!!!!!