Šta biste želeli da čujete na domaćoj sceni?!

Moderator: Trooper

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Šta biste želeli da čujete na domaćoj sceni?!

Post by Cortex » 12 Sep 2011, 12:07

Niko nije pomenuo mrzhnju. Ja samo blago negodujem.
Isto se tako mozhe reci da ti gubish vreme na forumima a ne chinish nishta da kreativno, svojim autorstvom, poboljshash scenu. Mislim shto su nam argumenti...Muka mi je vishe od tog zdrav sam i prav kao Heraklit pri postovanju na forumu. Uostalom, forumi i sluzhe za iznoshenje mishljenja, ako hocesh da chitash chinjenice uzmi knjigu iz matematichke teorije.

nebojsak

Post by nebojsak » 12 Sep 2011, 12:08

Ako ćemo o trošenju vremena, ovakve teme su u samom vrhu potrošača.

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 12 Sep 2011, 12:29

Dragi Cortex... s'jedne strane savrseno razumem sa pricas... ALI ::ranting::
Prvo treba razdvojiti TRIBUTE SHOW od COVER BENDA... tribute je omaz liku i delu onoga kome je tribute posvecen. Radi se na tome da se sto vernije prenese energija, zvuk i slika onoga sto "tribjutujes". Verovatno ima onih koji to rade ofrlje... ali tako je u svakoj prici. Tu su podjednako vazni i instrumenti, i kostimi, i koreografija i "boja" zvuka... jednom recju - atmosfera! Dakle, vise pozoriste nego koncert... tj. i jedno i drugo. A sve to u nameri da nesto sto smatras da je jako vredno (i odajes mu pocast) prikazes i drugima u najboljem svetlu. To je barem moj motiv... i ide dotle da sam "igrao" dve razlicite uloge u istom tribute-u (a mogao bih verovatno i druge dve). Cover bend je ekipa ljudi (uglavnom vrsnih muzicara) koji sviraju od Silvane do Nirvane (ili samo neke delove tog sirokog repertoara), i ciji repertoar moze lako da se uklopi u klupsku atmosferu. Mnogo je manje zamorno kad prodje nezapazeno neka pesma Roy Orbisona, nego kad te kao telad gledaju posle TVOG najveceg hita.
Slazem se da je mnogo teze napraviti dobar riff, a jos teze to aranzmanski spakovati u pesmu sa sve tekstom na srpskom... ali je potrebno mnogo fora pokupiti usput, mnogo raznih uticaja - da bi mogao da napravis riff kakav zelis. Svi tvoji heroji (tvoji-moji, nebitno) su itekako "krvarili" svirajuci tudje pesme! A od tih "uticaja" zavisi i kakva ce biti tvoja autorska muzika. Tako da... ja mislim da doprinosi sceni itekako. Ne direktno, ali influentalno svakako.

Odosmo s' teme... po ko zna koji put :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 12 Sep 2011, 12:44

Aj jedan :ziveli: da pokazhem da loshih vibracija nema, i ti si meni drag :bambi:

mada ne vidim kako to muzicharu koristi sviranje nechijeg best of-a triput nedeljno vishe nego da samo veoma pazhljivo tu istu muziku slusha u svom stanu :lol:

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 12 Sep 2011, 13:02

Mislim da muzicaru generalno vise koristi sviranje nego slusanje muzike :bambi: ... nije dovoljno samo da znas kako ide pesma, vazno je da je sviras dobro, i bez napora (bilo tvoja, cover ili tribute verzija). A za to je potrebna kilometraza... ne kazem da svako treba da svira tribute, daleko bilo... iskreno, po meni smisao ima samo tribute Queen (zbog pokojne kraljice), Elvis (zbog pokojnog kralja) i Beatles (da ne kazem zbog cega sve)... al' kako ko voli.

Voleo bih da cujem na domacoj sceni ultranapucan pop-rock bend sa prodornim muskim vokalima i "zvonkim" gitarskim rifovima (ne seri da se Djule zove Zvonko?)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Sep 2011, 13:04

Voleo bih da cujem na domacoj sceni ultranapucan pop-rock bend sa prodornim muskim vokalima i "zvonkim" gitarskim rifovima
:1:

:1:

Slanina za pobjedu! :bambi:

komil

Post by komil » 12 Sep 2011, 14:18

Cortex wrote:Niko nije pomenuo mrzhnju. Ja samo blago negodujem.
Isto se tako mozhe reci da ti gubish vreme na forumima a ne chinish nishta da kreativno, svojim autorstvom, poboljshash scenu.
Izvini ako sam te povredio, nije mi bila namera. Konkretno, hteo sam da kažem da je to što si izneo vrlo neutemeljeno mišljenje. Što se scene tiče, uradiću šta mogu ;)
Cortex wrote:Uostalom, forumi i sluzhe za iznoshenje mishljenja, ako hocesh da chitash chinjenice uzmi knjigu iz matematichke teorije
Matematika mi sasvim prija :) ali činjenice itekako imaju veze sa životom! Subjektivna mišljenja su samo subjektivna. Objektivno, tribute bendovi imaju publiku (i svirce koji to rado sviraju) - to je najvažniji razlog njihovog postojanja. Menadžer jednog od klubova u Novom Sadu uzima tribute bendove zato što, kaže, imaju dobru prođu, dobru (i predvidljivu!) posećenost. Bendu je 99% reklame i predstavljanja odrađeno time što na plakatu stoji "ac/dc tribute", čak i kada su u bendu potpuni anonimusi. Publika je naravno jedini i glavni pokretač tribute svirki! Da ne banalizujem problem, ali mislim da bi domaći bendovi dosta naučili analizirajući zašto publika to voli. Što više ljudi nauči tu lekciju - "scena" (ako uopšte postoji) će biti bolja.
Last edited by komil on 12 Sep 2011, 14:26, edited 1 time in total.

komil

Post by komil » 12 Sep 2011, 14:20

KirilStipsa wrote:.... (ne seri da se Djule zove Zvonko?)
Ne, zove se Zvonimir ;)

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 12 Sep 2011, 14:32

To bre sinisake... rokaj slaninu... mada slaninari umeju to i bolje... ponekad :ziveli:
mislim da bi domaći bendovi dosta naučili analizirajući zašto publika to voli
zato sto VEC znaju bend, zato sto VEC znaju pesme, i zato sto su te pesme uglavnom planetarni hitovi... ja provalio :bambi:

nebojsak

Post by nebojsak » 12 Sep 2011, 14:35

Ladno, jbt :o nikad mi to nije palo na pamet do sad :bambi:

Plus, domaći bendovi treba ne samo temeljno da analiziraju zašto publika voli tribute bendove, nego da tu analizu dodatno prodube na forumu. Samo tako ćemo imati ljudsku scenu.

parker

Post by parker » 12 Sep 2011, 14:44

Kiril spomenu, pobednici diskomera, #1 na jelen top 10 nekoliko puta... Pa opet ništa... Pa ta evrovizija, pa kao nešto se čulo za bend...
Ja mislim da možeš (ne lično ti naravno) X puta biti na top 10 i kojegde, ništa to ne znači. Čini mi se da emisije tog tipa, to je salonski rnr. I ako se čulo za tvoj bend preko evrovizije i to niš naročito ne znači, jer ti koji to gledaju njih rnr ne zanima...
Nego, ja sam gledao prošle godine tvoj tribute band i bilo je odlično i pitali me neki ortaci kako je bilo i ja kažem super... I mislim da ću gledati ponovo kad budem u prilici, a sigurno i neko ko nije bio a čuo od mene (Pere, Laze...) da vredi pogledati. Pa ću pogledati i autorski kad naletim. I to se sigurno računa više nego samo pojavljivanje na TV. Pri tome, čest je slučaj da te oderu na ovaj ili onaj način da bi te kao 'progurali' na TV, pa si kao poznat...
Što se mene tiče, scena koja mene zanima je sastavljena od nepoznatih (manje/više) klupskih bendova, onih koji se još uvek bore i rokaju i daju sve od sebe... Ne kažem da i ostali to ne rade (ovi široko poznati) ali ima neki trenutak kad to sve prestane da bude 'to' i počne proseravanje i kalkulisanje.
Primer koji mi pada na pamet je recimo 'buđav lebac'. Čim su se iole 'proslavili' postali su nešto drugo. Npr, sećam se kad je neko postavio njihovu sliku ovde na forumu a oni obučeni jednoobrazno ko manekeni Army Shop-a, sve mi to bilo nekako jadno. Mislim, stilisti i rnr, to mi nekako ne ide zajedno.
Ne da su mi se sviđali ni kad su tek krenuli sa opštepoznatim hitom, al posle sam ih svrstao na sličan nivo sa zvezdama granda, samo za drugu vrstu publike...
Ako razumete šta sam hteo da kažem
Last edited by parker on 12 Sep 2011, 14:52, edited 1 time in total.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 12 Sep 2011, 14:52

ja bi hteo da cujem vise stranih bendova na domacoj sceni

nebojsak

Post by nebojsak » 12 Sep 2011, 15:25

+1

Audio

Post by Audio » 12 Sep 2011, 15:59

Slažem se sa Cortex-om po pitanju tribute bendova. Sviraj dobro, trudi se i budi originalan pa ce neko da svira
tribute tvom stvaralastvu jednog dana. Sada svaki klinac moze uz silnu tehnologiju da postigne zvuk npr. Bryan May-a
a ne razmislja o tome koliko se on nekada trudio da popstigne toliki sustain. Nije dovoljno
da kupis procesor, skines par fazona i naucis dursku skalu da bi bio jedan od clanova Queen-a.
Jedan jadan nacin da se "svira" i nista vise. Prave mudonje stvaraju muziku. Kuci ili u studiju, za sebe ili za siroki auditorijum
al u svakom slucaju stvaraju. Neki prezentuju drugima dok drugima to stoji u fijoci. Ti, koji nemaju priliku da svoje stvaralastvo
demonstriraju treba pomoci, kupiti njihov album ili ici na koncert. Jedino tako ce se oporaviti nasa scena.

komil

Post by komil » 12 Sep 2011, 16:43

KirilStipsa wrote:
mislim da bi domaći bendovi dosta naučili analizirajući zašto publika to voli
zato sto VEC znaju bend, zato sto VEC znaju pesme, i zato sto su te pesme uglavnom planetarni hitovi... ja provalio :bambi:
Neke stvari su očigledne, neke nisu. To ne znači da iz očiglednih stvari ne mnogo toga da se nauči, ali za to je potrebno otići još par koraka dalje (sa pitanjima "a zašto je to tako").

Uostalom, ti ljudi kod kuće imaju studijski ili live snimak tog benda (dakle, imaju original) a onda ipak dođu (i plate) svirku benda koji je imitacija toga. Karikirano, ali opet, sve vuče na samu definicju kiča kao jeftine kopije.. Dakle, ta publika (koje ima dosta) definitivno ima jaku želju za iskustvom žive svirke kad je spremna na ovakve kompromise (pa još na slepo). A opet, svirke domaćih autorskih bendova drastično lošije prolaze. Hoću reći, po svemu sudeći, publika ipak postoji (a "nema publike" je najčešći izgovor domaćih autorskih bendova).

Post Reply