Tom Waits gear (oprema koju koristi)?

Moderator: Trooper

frkadela
MF veteran

Tom Waits gear (oprema koju koristi)?

Post by frkadela » 19 Mar 2009, 22:39

Prvo da se obratim moderatorima:
Nisam znao gdje da postavim temu, pa je vi prebacite u pravi podforum.

Dakle, zanima me koju opremu koristi Tom Waits; koja pojačala, koje gitare, koje efekte...

Na ovom sajtu (http://www.tomwaitslibrary.com/instruments-main.html) sam pronašao neke informacije, ali imam još neka konkretnija pitanja.

Primijetio sam da je Tom na koncertu Austin City Limits svirao Washburn HB15 (ako se ne varam) i zanima me da li je neko slučajno probao taj model, da li ga ima kod nas (vidio sam ga na sajtu Artista, istina, ali bez cijene a i to što je na sajtu ne znači da ga ima na lageru).
Dalje, na albumu Real Gone je koristio neki specifičan efekat za glas, pa ih volio da znam koji i da li ga je moguće simulirati. U te vrste efekata se baš i ne razumijem, možda je u pitanju Vokoder ili nešta slično... :?

Pošto izuzetno volim Washburnove instrumente, zanima me koje je još njihove gitare koristio tokom karijere?

Toliko za sada...
Ako mi još neko pitanje padne na pamet, oglasiću se. :ziveli:

Rocket Roll

Re: Tom Waits gear (oprema koju koristi)?

Post by Rocket Roll » 19 Mar 2009, 23:42

frkadela wrote:...zanima me koje je još njihove gitare koristio tokom karijere?
Čujem da je za vreme britanske turneje (2004. ili 2005.) svirao Guild Freshman M-65. Na "Big Time" svira nekog Martina, kako mi se čini...

Image

...a tu je, naravno, i čuvena "Danelectro - tweed Champion" fotka:

Image

Kad mislim na Vejtsa i gitare, obično ne mislim na Vejtsa nego na Marka Ribota ili Džoa Gora. Na kraju krajeva, oni su uglavnom i odsvirali sve gitare na 70% Vejtsovih studijskih albuma / turneja.

Od njih dvojice, Mark izaziva daleko više pažnje:
http://acapella.harmony-central.com/sho ... p?t=937599
http://www.tdpri.com/forum/telecaster-d ... using.html
http://www.guitarseminars.com/ubb/Forum ... 00995.html
frkadela wrote:...na albumu Real Gone je koristio neki specifičan efekat za glas, pa ih volio da znam koji i da li ga je moguće simulirati.
Megafon? Uvek je imao po jedan-dva na sceni.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 20 Mar 2009, 00:01

Rocket Roll wrote:Na "Big Time" svira nekog Martina, kako mi se čini...
Gledao sam Big Time, ali nisam mogao da skontam o kojoj gitari se radi. :?
Rocket Roll wrote: ...a tu je, naravno, i čuvena "Danelectro - tweed Champion" fotka:

Image
Ta me je gitara najviše interesovala! :ziveli:
Rocket Roll wrote:Megafon? Uvek je imao po jedan-dva na sceni.
Da, to sam primijetio.
Kao u sjajnoj verziji "Čokoladnog Isusa"; mada on i sa megafonom ima sličan glas svom prirodnom. :)

Ali ipak mislim da je ovde u pitanju nešta drugo, jer je i album pomalo elektro.
Recimo prva pjesma, "Top of the hill", počinje tim efektom (mislim, glas mu je provučen kroz to).
Rocket Roll wrote:Kad mislim na Vejtsa i gitare, obično ne mislim na Vejtsa nego na Marka Ribota ili Džoa Gora. Na kraju krajeva, oni su uglavnom i odsvirali sve gitare na 70% Vejtsovih studijskih albuma.
Za Ribota sam se već zainteresovao, ali na Gora nisam obraćao pažnju (mislio sam da je Mark jedini gitarista sa Vejtsom).
Možda neki info i o njemu, ako imaš "u šteku"?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Mar 2009, 00:10

frkadela wrote: Ali ipak mislim da je ovde u pitanju nešta drugo, jer je i album pomalo elektro.
Recimo prva pjesma, "Top of the hill", počinje tim efektom (mislim, glas mu je provučen kroz to).
Poslušaću još jednom, da čujem na šta misliš.
frkadela wrote:...na Gora nisam obraćao pažnju (mislio sam da je Mark jedini gitarista sa Vejtsom).
Možda neki info i o njemu, ako imaš "u šteku"?
http://www.joegore.com/
http://rockcritics.com/2007/11/08/guita ... -joe-gore/

Bio je urednik "Guitar Player" magazina. Danas savetuje DigiDesign (ProTools), Apple (Logic), Dizni kompaniju, sarađuje sa National Geographicom... Svirao na "Orphans...", "Bone Machine, "Black Rider", "Mule Variations", "Alice", "Night On Earth", "Blood Money".

Odradio je jako lep posao na Klejpolovom "Highball With the Devil" - toplo preporučujem!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Mar 2009, 12:55

frkadela wrote: Recimo prva pjesma, "Top of the hill", počinje tim efektom (mislim, glas mu je provučen kroz to).
Aha, misliš na isti efekat kakav je na početku "Big in Japan"? Distorzija plus kompresija plus "telefonsko ograničavanje" glasa (frekventni spektar ozbiljno sužen). Suštinski ga je najlakše postići tako što se vokal provuče kroz malecko, namunjeno gitarsko pojačalo (mali zvučnik i ozbiljno napanjeno).

Snimiš vokal i iza njega staviš, recimo, AmpliTube 2, pa za kabinet izabereš 1x6'' ili 1x8''. To će ozbiljno frekventno da ograniči vokal. Dodaš distorzije i kompresije po ukusu, reverba po želji, uporedo s tim lejeruješ neku hevi indastrial ritmulju i tu si negde.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 20 Mar 2009, 16:06

Rocket Roll wrote:Aha, misliš na isti efekat kakav je na početku "Big in Japan"?
Da, ovo me je zanimalo (eto, nisam se odmah sjetio ove pjesme).
Probaću ovo čim dođem do nekog mikrofona.

Nadam se da ima prostora za manji offtopic:
A znaš li slučajno koji efekat za glas koristi Milan u pjesmi "Dum dum" (a da nije ona riba iz spota :))? Ono da zvuči kao sa radija, recimo...

Da se vratimo Vejtsu...
Vidio sam da ste na jednoj temi raspravljali o Washburnu HB-35; zanima me da li si slučajno probao Washburn HB-15 i čija je on kopija (mislim, kog modela, proizvođača...) i evenualno kakav je u odnosu na ostale Washburnove HB modele?

Dalje, znaš li možda koja je ovo gitara?

Image

Image

Neki Gibson možda? :?

Znam da imam mnogo pitanja, ali ubrzo ću ih sve ispucati... :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Mar 2009, 17:01

frkadela wrote: A znaš li slučajno koji efekat za glas koristi Milan u pjesmi "Dum dum" (a da nije ona riba iz spota :))? Ono da zvuči kao sa radija, recimo...
Nije ta riba. :lol: I to spada u istu priču, frekventno i dinamičko ograničavanje vokala kako bi zvučao kao da dolazi iz megafona ili sa telefonske slušalice. Postoji par jednostavnih pravila kako se to radi (highpass pre kompresije, lowpass posle nje, bit crusher na 8 bita, kako podesiti limiter, neki mračni reverb posle svega), ali sve to može brže da se uradi nekim VST pluginom za tu namenu:

http://www.vstplanet.com/Other_audio_to ... #Telephone
http://free-loops.com/vst-plugin-52.html
http://acapella.harmony-central.com/sho ... p?t=824766

Ako se sećaš, i Mark Sendmen je često koristio sličnu foru tako što je pevao na Shure Green Bullet (mikrofon za usnu harmoniku):

Glas onog kosatog što se dere u Pepersima ide kroz DS-1 u sličnu svrhu, a Hulian Kazablankas peva kroz Blues Juniora:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 20 Mar 2009, 18:23

Ja sam slican efekat postizao podesavanjem eq-a tako da podseca na sesir :D , basovi i visoki nista, srednji mnogo i plus jedan od onih distova iz Cubase-a... A da i reverb sa predelay-em...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Mar 2009, 18:34

sirac-šunka wrote:Ja sam slican efekat postizao podesavanjem eq-a tako da podseca na sesir :D , basovi i visoki nista, srednji mnogo i plus jedan od onih distova iz Cubase-a... A da i reverb sa predelay-em...
Pa, da, bas to htedoh da kazem, a u Sound forgeu postoji i jedan preset, telefonski... :mrgreen:

Nego, frkadela, ja mislim da se Tomu bas zesce hebe za gear... Imam utisak da on uzme sto mu je pri ruci (megafon, mikrofon, gitara) i krece, kad nije za klavirom, naravno...
Ne verujem da misli preterano o opremi, i te gitarice sa slika bi mogle i kopije Jolane da budu, imam utisak... :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Mar 2009, 00:25

frkadela wrote: Dalje, znaš li možda koja je ovo gitara?
Mislim da je to Gibson ES-125, mada može da bude i stari Harmony H50 Jazzbox (http://harmonyguitars.com/ProductLine.a ... 08A285AB22).

Image

Image

Harmony gitare imaju tradiciju kao Danelectro gitare, i danas ih vole alternativci itd. Nekad su stavljanje u "Jolana klasu", danas su prilično kvalitetne (korejski rad, cene novih su stvarno visoke). I Džon Hemond često koristi Harmony Stratotone (sa njom je odsvirao dosta toga na "Wicked Grin").

Image
frkadela wrote:zanima me da li si slučajno probao Washburn HB-15 i čija je on kopija (mislim, kog modela, proizvođača...) i evenualno kakav je u odnosu na ostale Washburnove HB modele?
Ista priča, varijacija na Gibsonove L-5 odnosno ES-125 modele. Nisam ga probao, ne znam kakav je.
sinisake wrote:Nego, frkadela, ja mislim da se Tomu bas zesce hebe za gear...
Ne verujem da misli preterano o opremi...
Ne znam zaista, možda samo fura imidž čoveka kojem nije bitno šta svira & sve mu je dovoljno dobro?

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 21 Mar 2009, 01:32

@Rocket
Ok, sad sam jedno vrijeme miran, pa se javljam kad pregledam sav materijal. Hvala puno na informacijama. :ziveli:
sinisake wrote:Nego, frkadela, ja mislim da se Tomu bas zesce hebe za gear... Imam utisak da on uzme sto mu je pri ruci (megafon, mikrofon, gitara) i krece, kad nije za klavirom, naravno...
Ne verujem da misli preterano o opremi, i te gitarice sa slika bi mogle i kopije Jolane da budu, imam utisak... :D
Moguće, ali on dosta eksperimentiše i mislim da zna šta radi i da pažljivo bira opremu na kojoj svira da bi sve ispalo kako je zamislio. Nije on panker, on je džezer... :)

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 25 Mar 2009, 00:23

Vratio sam se... ::ranting::

Ovako, u vezi Harmony gitara...
Da li ih ima negdje u blizini ili je najbliža prodavnica u Engleskoj?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Mar 2009, 00:37

frkadela wrote:...najbliža prodavnica u Engleskoj
Geografski je bliži MusikBaum iz Bona: http://www.musikbaum.de/catalog/index.p ... rs-harmony

Cene su, kao što se vidi... eh... očekivane.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 25 Mar 2009, 00:44

Rocket Roll wrote:
frkadela wrote:...najbliža prodavnica u Engleskoj
Geografski je bliži MusikBaum iz Bona: http://www.musikbaum.de/catalog/index.p ... rs-harmony

Cene su, kao što se vidi... eh... očekivane.
Nisam uočio Bon na onoj listi...
Da, znam za cijene, gledao sam po internetu... :/

Ali su jako interesantne, valja u dalekoj budućnosti razmišljati i u tom pravcu.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 25 Mar 2009, 01:19

Jbg, nemam Edit...

Sad sam gledao klipove na You Tube i recenzije... Čoveče, kakav sustain ove gitare imaju... :shock: Može satima da se drži ton...

Eh živote varalico... :cry:

Post Reply