Flamenco u Šveda iliti Volvo blues

Moderators: dejankuki, Trooper

Post Reply
Sava

Flamenco u Šveda iliti Volvo blues

Post by Sava » 12 Jan 2008, 22:34

Ovo je svakako trebalo da bude postavljeno u temi o akustičnim gitarama, međutim na ovoj tematskoj grupi je pisano kako flamenco ne mogu da sviraju Šveđani već jedino Španci, a ne daj Bože da Srbi zasviraju blues jer to umeju jedino Ameri.

S obzirom da volim da dokumentujem ono o čemu govorim ili pišem preturio sam moje stare dobre crne LP polivinilske ploče i pronašao primere gde tu vrstu muzike sviraju i Englez, Amerikanac, ali Boga mi i plavokosi Šveđani.

A.
Početkom osamdesetih su se skupili trojica svetski poznatih gitarista na istom zadatku pa su napravili i turneju po svetu. Srećom da je ta turneja zakačila i Beograd pa sam imao prilike u to vreme da čujem i vidim jedan fantastičan koncert za koji mislim da je i najbolji koji sam čuo u životu. Dakle, španski flamenco gitarista Paco DeLucia, Englez koji se oprobao u raznim oblicima rocka i jazza John McLaughlin i Amerikanac vezan za jazz Al Di Meola. U Beogradu je umesto Meole svirao Lari Koriel sa jednakim uspehom. Zamislite trojicu vrhunskih gitarista koji sviraju flamenko ili jazz ili šta god želite sa potpunim osećajem onoga što rade. McLaughlin svira flamenko, a Paco jazz!! Neverovatno! Ja ne umem rečima da vam dočaram koliko je to dobro bilo.

Evo jednog kratkog primera sa koncerta u San Franciscu 1981.g. iz kojeg se čuje da i Englez i Amer umeju da osete i vrhunski sviraju flamenco:

http://www.esnips.com/doc/2e9590ab-7826 ... 4a5/Spanac

B.
Već sam napomenuo da Šveđani i uopšte Skandinavci imaju vrhunske izvođače jazza i bluesa, ali umeju oni i još svašta nešto da sviraju. U ovom primeru iz 1983.g. čućete dvojicu vrlo mladih Šveđana koji sviraju stvar koju su posvetili Pacu i to na gitarama sa metalnim žicama što je svakako originalno. Iako ni tada, a ni danas nisu onako široko poznati napisaću njihova imena: Peter Almqvist (26) i Ulf Wakenius (25), a numeru je napisao Ulf. Kako to zvuči čućete u sledećem primeru:

http://www.esnips.com/doc/c0e1cb4a-c461 ... 2220/Svede

Toliko o tome kako je neki muzički izraz strogo regionalno opredeljen. Dakle nije, svirajte blues, jazz i ostalu "regionalnu" muziku što više i što češće pa da svi budemo zadovoljni. Šabana Bajramovića bolje i da ne pominjem jer bi neki bili potpuno zbunjeni.

Boogie Woogie

Re: Flamenco u Šveda iliti Volvo blues

Post by Boogie Woogie » 13 Jan 2008, 23:00

ma ti Šveđani i Amerikanci znaju i odličnu šljivovicu da naprave...
..skoro isto tako dobru kao što je srpski viski ;)

oldfishermanblues
Mojo Priest

Re: Flamenco u Šveda iliti Volvo blues

Post by oldfishermanblues » 16 Jan 2008, 20:54

Romano Raj - odlican!

Post Reply