Srb Men Kent Plej Z Bluz 02?

Moderators: dejankuki, Trooper

Locked
malisha
MF veteran

Re: Srb Men Kent Plej Z Bluz 02?

Post by malisha » 23 Jan 2008, 16:59

Nije svaka tuga bluz? (to be blue = biti tuzan, patiti)

Meni se cini da ti na svako pitanje odgovaras sa:
Ne moze to tako, zato sto niko sem amera sa delte nema srz bluza u sebi i u falusu i anusu i sta vec, geni itd.
Tako da se i ja povlacim sa ove diskusije.

viden

Post by viden » 23 Jan 2008, 17:10

Pa, pre nego što se i ja povučem (iz teme) pitao bih Boogie-a koju bi muziku mi ovde trebali da sviramo (tj. stvaramo) i da li misli da su uslovi u "delti" isti danas kao i u vremenu nastanka bluza?
PS
Lepo je pročitati puno knjiga, ali to treba raditi sa razumevanjem :) .

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 23 Jan 2008, 21:41

malisha wrote:Nije svaka tuga bluz? (to be blue = biti tuzan, patiti)
naravno da nije, jer bi u suprotnom i francuski šansonjeri (a i pesme npr Tome Zdravkovića, a i pesme cele plejade narodnjaka što pevaju u nekom "tugo moja "fazonu), bili bluzeri..

"a koju bi muziku mi ovde trebali da sviramo (tj. stvaramo) i da li misli da su uslovi u "delti" isti danas kao i u vremenu nastanka bluza?
PS
Lepo je pročitati puno knjiga, ali to treba raditi sa razumevanjem"

onu koja najbolje govori o nama i na način koji je najprimereniji našem temperamentu, dakle neki etno fazon pre svega (frula, truba, violina u Šumaadiji, harmonika u Pomoravlju, tambura u Vojvodini itd) i neki urbani RAP fazon (jer je forma deseterca i stihoklepanja takođe bliska našoj kulturi). Vidi uostalom šta svet radije prepoznaje kao naše, nekog Bregovića sa sve trubama? ili neke naše bluzere za koje je i ovde čula samo šačica klupskih napaljenika? Pa jedan Bora Čorba je ovuda drmao, EKV, Bajaga itd..pa niko u svetu nema pojma za njih. Zašto? Zato što ih 1) ne razumeju (naš jezik je u odnosu na npr engleski kao bodljikava žica 2)i zato jer je muzika već manje više pop/rock šablon koji su već čuli. Dakle nema tu NIŠTA novo. Kako ti zvuči Yesterday na italijanskom? Ili npr..SusieQ na španskom?

Dakle govorimo o ORIGINARNOM (izvornom) muzičkom izrazu. A kakve zaboga veze bluz ima sa Srbijom? U Srbiji je (bre) više od 70% stanovništva polupismeno. U Srbiji se engleski uglavnom natuca. Ceo srpski muzički identitet vuče korene iz Vizantije, sa Istoka, Turske isl..Kakve veze mi imamo sa crncima? Ti ljudi imaju svoj folklor iz koga je bluz i nastao, kakve onda veze imamo mi sa njihovim folklorom?

što se knjiga tiče, ne znam baš šta si hteo da kažeš i kakve veze ovde imaju knjige sa muzikom...? Ja govorim sa aspekta muzičara a ne pisca.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 23 Jan 2008, 22:19

Nisi odgovorio sta ti sviras....

kalkulus

Post by kalkulus » 23 Jan 2008, 23:30

Boogie Woogie wrote: "a koju bi muziku mi ovde trebali da sviramo (tj. stvaramo) i da li misli da su uslovi u "delti" isti danas kao i u vremenu nastanka bluza?
PS
Lepo je pročitati puno knjiga, ali to treba raditi sa razumevanjem"

onu koja najbolje govori o nama i na način koji je najprimereniji našem temperamentu, dakle neki etno fazon pre svega (frula, truba, violina u Šumaadiji, harmonika u Pomoravlju, tambura u Vojvodini itd) i neki urbani RAP fazon (jer je forma deseterca i stihoklepanja takođe bliska našoj kulturi). Vidi uostalom šta svet radije prepoznaje kao naše, nekog Bregovića sa sve trubama? ili neke naše bluzere za koje je i ovde čula samo šačica klupskih napaljenika?

Pa jedan Bora Čorba je ovuda drmao, EKV, Bajaga itd..pa niko u svetu nema pojma za njih. Zašto? Zato što ih 1) ne razumeju (naš jezik je u odnosu na npr engleski kao bodljikava žica 2)i zato jer je muzika već manje više pop/rock šablon koji su već čuli. Dakle nema tu NIŠTA novo. Kako ti zvuči Yesterday na italijanskom? Ili npr..SusieQ na španskom?
ovde dolazimo do po meni jako bitne stvari, a to je razlog zashto ljudi sviraju muziku. da li zato da bi neko u svetu cuo i rekao "e ovi Srbi bash razvaljuju trube/rok/bluez/jazz/etno/shta god, vidi kako su originalni" ili zato shto to vole, to im prija i nashli su sebe u vrsti muzike koju sviraju i stvaraju?
Dakle govorimo o ORIGINARNOM (izvornom) muzičkom izrazu. A kakve zaboga veze bluz ima sa Srbijom? U Srbiji je (bre) više od 70% stanovništva polupismeno. U Srbiji se engleski uglavnom natuca. Ceo srpski muzički identitet vuče korene iz Vizantije, sa Istoka, Turske isl..Kakve veze mi imamo sa crncima? Ti ljudi imaju svoj folklor iz koga je bluz i nastao, kakve onda veze imamo mi sa njihovim folklorom?
shto znaci da su svi koji stvaraju muziku koja nije neki domaci etno u stvari nemaju pojma, poziraju i foliraju se a ovi shto sviraju etno su iskreni i i patriote?

imash jako ogranicen pogled na muziku, shto od nekoga ko svira(ili barem kaze da svira) ne bih ocekivao

Critical
PedoBear

Post by Critical » 23 Jan 2008, 23:47

Nije meni jasno zasto vi sada ovde ubedjujete ,ja sam u pravu ti nisi ,bla bla,price .

Svi ljudi koji su postovali (tu spadam i ja ) misle da Boogie Woogie nije u pravu ,cemu dalja rasprava ,neka coveka :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Jan 2008, 01:38

Critical wrote:Nije meni jasno zasto vi sada ovde ubedjujete ,ja sam u pravu ti nisi ,bla bla,price .

Svi ljudi koji su postovali (tu spadam i ja ) misle da Boogie Woogie nije u pravu ,cemu dalja rasprava ,neka coveka :D

Pa to bre...
Bolje otvorimo neku temu gde pljujemo clanove foruma

PS: zajebavam se :D

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 24 Jan 2008, 09:18

"ovde dolazimo do po meni jako bitne stvari, a to je razlog zashto ljudi sviraju muziku. da li zato da bi neko u svetu cuo i rekao "e ovi Srbi bash razvaljuju trube/rok/bluez/jazz/etno/shta god, vidi kako su originalni" ili zato shto to vole, to im prija i nashli su sebe u vrsti muzike koju sviraju i stvaraju?"

tako je, dolazimo i do još bitnijeg pitanja, a to je zašto Srbin-seljak sa brdovitog Balkana ište bluza. Zato što mu je mio, il zato zato da eto i on bude "in" i "cool"..tj da liči na one koji to jesu.

viden

Post by viden » 24 Jan 2008, 10:22

Boogie Woogie wrote:"...tako je, dolazimo i do još bitnijeg pitanja, a to je zašto Srbin-seljak sa brdovitog Balkana ište bluza. Zato što mu je mio, il zato zato da eto i on bude "in" i "cool"..tj da liči na one koji to jesu.
Zar ti možda (ali možda) ne padne na pamet da nekog zaista može da takne bluz, da ga oseti i oduševi pa ga onda ište.
Ja sam bezbroj puta bio svedok oduševljenju stranaca našom muzikom (ali pravom, izvornom-iako ti, u svojoj neobaveštenosti, tvrdiš da je nemamo) i njihovom željom da je pribave, slušaju, sviraju...
Jesu li oni pozeri, žele da budu "in" i "cool" ili su "osetili" tu muziku (na bilo koji način)?
Kod tebe je karakteristična jedna stvar: izneseš brdo činjenica sa kojima se manje-više svi slažu, i za koje bi se moglo reći da su istinite, a onda doneseš sasvim netačan zaključak.
E sad, ako to radiš nesvesno onda nije tako strašno. U suprotnom si rođeni političar i ne bi me iznenadilo da jednog dana budeš ministar za kulturu (ili ne daj Bože nešto ozbiljnije) :) .
Da bih te bolje shvatio zaista bi mi pomoglo kada bih znao koliko imaš godina i da li sviraš neki instrument.

Aha, i još da dodam.
Pominješ Bregovića, trube, prepoznatljivost...
Sve to stoji, ALI...
Zar nije Amerika prepoznatljiva po bluzui džezu (i naravno kantri muzici)...?
Zar tamo niko ne svira ništa osim toga.
Zar su svi oni koji se bave drugim vrstama muzike obični pozeri?

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 24 Jan 2008, 12:21

"Zar ti možda (ali možda) ne padne na pamet da nekog zaista može da takne bluz, da ga oseti i oduševi pa ga onda ište."

- padne mi na pamet, ali zar tebi ne padne na pamet da je jedno biti obrazovana publika a drugo muzičar-plagijator?

"Da bih te bolje shvatio zaista bi mi pomoglo kada bih znao koliko imaš godina i da li sviraš neki instrument."
- 41 godina, (i sviram već 30 godina ), šta bih tražio na ovom forumu inače?

"Zar nije Amerika prepoznatljiva po bluzui džezu (i naravno kantri muzici)...?
Zar tamo niko ne svira ništa osim toga.
Zar su svi oni koji se bave drugim vrstama muzike obični pozeri?"

- nemoj molim te Ameriku da porediš..Si ti svestan kolika je Amerika, a kolicna je Srbija? Što se tiče ostalih amera koji sviraju nešto drugo, pa i oni nađu taman onakvo mesto u USA kakvo zaslužuju. Imaš i tamo likove koji npr sviraju polke, al ih niko ne zarezuje dva posto. Zašto? Zato što polke nisu dominantan kulturni obrazac za amere. Šta je d.k.o za amere? Pa svakako muzički izraz najbrojnijih i najtalentovanijih ljudi. Da im nije bilo crnaca još uvek bi pevušili smorne balada-kantriće trudeći se da što više liče na Majku Evropu..

Critical
PedoBear

Post by Critical » 24 Jan 2008, 12:41

41 godina, (i sviram već 30 godina )
E sada meni nisi jasan , ja sa mislio da je neki klinac koji je od nekoga cuo ovo pa sada siri pamet,svejedno ovo nista ne menja :)
padne mi na pamet, ali zar tebi ne padne na pamet da je jedno biti obrazovana publika a drugo muzičar-plagijator
Hoces da kazes (ono sto tvrdis od pochetka) da svi skidaju pesme sa raznih diskova i sada samo primenjuju semu,jel?

Da im nije bilo crnaca još uvek bi pevušili smorne balada-kantriće trudeći se da što više liče na Majku Evropu..
Pa i da evropi nije bilo tih istih crnaca ,mi sada pevusili neke nemacke balade sa disko syntovima (tipa Modern Talking),jebote pa ovo je ista stvar kao bilo sta drugo.

Banalan Primer : Doneli Kinezi seme pirinca kod nas ,objasnili nam kako da posadimo i sada mi ludujemo ,imamo pirinac ,onaj u kini je bolji ,ali mi i dalje imamo pirinac i gajimo ga i sada mi pocnemo da dodajemo neke nase fore ,pa bude malo drugaciji ,njihove je idalje bolji (stoji) ali nas je pored njihovog semena drugaciji i sada to postaje Srpski pirinac,zar mu ne doodje sad to na isto kao sa Bluesom?

P.S. Sorry za ovaj glup primer ,ali ovo mi prvo palo na pamet :D

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 24 Jan 2008, 14:06

pa nije ti baš srećan taj primer sa pirinčem.. jerbo pirinač imamo i mi i Kinezi, (kao što i muziku imamo i mi i npr crnci) trebao si da nađeš nešto potpuno različito što oni imaju ali ga imaju na drugi NAČIN.
Na primer čaj i ritual ispijanja čaja.
I mi i Kinezi imamo čaj, ali je NAČIN na koji ga spremamo potpuno drugačiji, pa samim tim i ukus.
Njihov način je potpuno u skladu sa njihovom Feng-šui i Zen filozofijom života i spremaju ga vodeći računa i o priboru i o stranama sveta i o vremenu i meditaciji i o trista drugih što razumljivih što nerazumljivih čuda, a kod nas se manje više čaj pije samo kada si bolestan i to tako što sipaš vodu u lonče i pustišd i provri te dakleni po pripremi ni ukusu nema veze sa onim što piju Kinezi.

E sad, zamisli Kineza koji je ceo život pio čaj na jedan način i dođe ti u kuću i ti mu skuvaš čaj onako kako ti znaš.

U krajnjoj liniji, neko može da kaže kako je važno da se nešto pije (tj da se nešto svira) i to je ok, ali ono što ja želim da podvučem, vraćajući se na naslov teme je da Srbi zaista can't play the blues. O kej, mogu, ali to nije blues već ili neka kopija, ili neka domaća verzija koja ima veze sa originalnom baš kao i čaj od šipka sa nekim kineskim.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 24 Jan 2008, 18:36

Sve dok ne kazes sta sviras od muzike necu te shvatati ozbiljno...jer samo pljujes po nasim bluzerima,a ti neces da kazes ni sta sviras...ne znam kako to niko nije primetio....mora da si i ti neki plagijator (i to,plagijator koji vec 30 godina kopira zapad) ili gresim?

In step

Post by In step » 24 Jan 2008, 18:41

Po toj logici ni klasicar u Srbiji nije u stanju i ne zna da svira klasiku posto nije rodjen u Nemackoj,Italiji..
Meni ovo nije bas najjasnije..
Cemu toliko ubedjivanje,covek tvrdi NE mi kazemo DA i to je to..Bilo bi jako dosadno da svi mislimo isto,ovako se bar nesto dogadja.

viden

Post by viden » 24 Jan 2008, 20:33

In step wrote:Cemu toliko ubedjivanje,covek tvrdi NE mi kazemo DA i to je to..Bilo bi jako dosadno da svi mislimo isto,ovako se bar nesto dogadja.
Potpuno se slažem.
Izgleda mi samo da je Boogie nekada izbačen iz nekog bluz benda pa se sada ovako sveti svim bluzerima iz ovih krajeva :D .
Ili to, ili neće da shvati da ima zaista talentovanih ljudi (svih nacija) koji mogu da sviraju sve što im se prohte jer umeju da "osete" muziku.
U svakom slučaju ja napuštam ovu diskusiju jer ne vidim njenu svrhu.

Locked