Najveći Blues Uticaji?

Moderators: dejankuki, Trooper

Post Reply
xspaceman

Re: Najveći Blues Uticaji?

Post by xspaceman » 29 Oct 2008, 14:50

Jedan od zasluznih za stvaranje r'n'r-a i jedan od naj blues umetnika ikada! auuuuuuuuuuu auuuuuuuu auuuuuuuuuuuuuuuuuu! 8) Howlin' Wolf

Sava

Post by Sava » 29 Oct 2008, 16:45

alzo wrote:Osecanja su mi podeljena....od srece do tuge........
srecan sto sam video i cuo velikog majstora.......tuzan zbog njegovog fizickog stanja.......
svirao je sa puno energije u svom prepoznatljivom stilu, i to nikako nisam mogao da povezem
sa covekom koji je jedva izasao na scenu.........svirao je nesto jace od sat vremena
i videlo se da je to za njega veliki napor..........Highway 61 je definitivno bio vrh........
dugo cu pamtiti ovaj koncert............
Bolje da nisam pitao, sada još više patim. Duda je išao i kaže da je bilo jako dobro, da je imao "tončinu" i uglavnom sve pozitivno. Šta da radim, neki bi rekli da je to sudbina...

Daddy Blues

Post by Daddy Blues » 10 Feb 2009, 14:22

Na prvom mestu Buddy Guy, pa onda Klepton i SRV.
Ostatak liste bi bio podugacak, dodacu onda samo jos Hubert Sumlin-a(Howlin Wolf band), posto sam na njegovim rifovima ucio i Jeff Beck-a zato sto se trenutno trudim da skinem njegov stil sviranja.

Sava

Post by Sava » 04 May 2009, 18:24

Veća sam pomenuo Zelenog Peru, a evo najave za emisiju na BBC Four za 8. maj u 21,30 č. pa ko ima mogućnost to da pogleda preko satelita evo mu:

"Legendary blues guitarist BB King named Peter Green as one of the greatest exponents of the blues, and the 'only guitar player to make me sweat'. If Green had only written Black Magic Woman, his name would still have a place in blues rock history forever.

His three short years leading Peter Green's Fleetwood Mac saw the band established as one of the biggest-selling groups of the 1960s. Yet at the height of their fame Green left the group, with his life spiralling into turmoil as drug-induced mental health issues took control. Rumours of his demise began to spread, and sightings of him became notorious.

After years battling his mental illness, Green is writing and recording again. Featuring archive performances and interviews with Carlos Santana, Noel Gallagher, founding members of Fleetwood Mac and Green himself, this film tells the story of one of blues rock's living legends."

A meni satelit u kvaru :cry:!

alzo

Post by alzo » 05 May 2009, 18:12

Napravili bi veliki greh da ne spomenemo i njega.......

Freddie King.........na zalost otisao je rano, u 42.godini ali je ostavio ogroman uticaj
na mladu generaciju blues gitarista sezdesetih i sedamdesetih godina.......

King played with a plastic thumb pick and a metal index-finger pick. He had learned this style from Jimmy Rogers. King had a strong influence on blues-rock musicians such as Stevie Ray Vaughan, Ronnie Earl, Peter Green and Kenny Wayne Shepherd. Clapton told he was especially deeply moved when he heard King's recording of I Love the Woman for the first time. The guitar solo of that song was a huge source of inspiration for him. When young Jimmy Vaughan was giving performances at bars, King was sometimes watching and gave him some personal advice. King's Hide Away has become a blues standard and was covered by Eric Clapton, John Mayall and Stevie Ray Vaughan. John Mayall also covered "The Stumble" and "Someday You'll Be Sorry" with Peter Green on guitar. For his blues album From the Cradle Clapton recorded I'm Tore Down and Someday You'll Be Sorry. A testament to King's presence on the circuit of touring rock bands was Grand Funk Railroad's name checking him on '"We're an American Band". Based on incidents while touring, the song includes the line "Up all night with Freddie King, got to tell you poker's his thing".

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rbqtnNorgQA&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/rbqtnNorgQA&hl ... 2=0xfebd01" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GGLmZCZ1sXY&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GGLmZCZ1sXY&hl ... 2=0xfebd01" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

oldfishermanblues
Mojo Priest

Post by oldfishermanblues » 07 May 2009, 16:26

:bravo: :bravo: :bravo:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 10 May 2009, 21:15

Magic Slim...

Sava

Post by Sava » 18 May 2009, 18:15

Sava wrote:Veća sam pomenuo Zelenog Peru, a evo najave za emisiju na BBC Four za 8. maj u 21,30 č. pa ko ima mogućnost to da pogleda preko satelita evo mu:

"Legendary blues guitarist BB King named Peter Green as one of the greatest exponents of the blues, and the 'only guitar player to make me sweat'. If Green had only written Black Magic Woman, his name would still have a place in blues rock history forever.

His three short years leading Peter Green's Fleetwood Mac saw the band established as one of the biggest-selling groups of the 1960s. Yet at the height of their fame Green left the group, with his life spiralling into turmoil as drug-induced mental health issues took control. Rumours of his demise began to spread, and sightings of him became notorious.

After years battling his mental illness, Green is writing and recording again. Featuring archive performances and interviews with Carlos Santana, Noel Gallagher, founding members of Fleetwood Mac and Green himself, this film tells the story of one of blues rock's living legends."

A meni satelit u kvaru :cry:!
Al sam narcis, citiram samog sebe!!!

Čisto da povežem stvari: na torrentu je postavljena ova emisija u AVI formatu pa koga zanima neka potraži.

Bulatovic

Post by Bulatovic » 18 May 2009, 18:33

Gledao sam na youtube-u ima - 12 delova po 10 minuta. Dokumentarac o Peri Zelenom...
Poprilicno teska i da kazem ruzna prica kako ce se ispostaviti... Neverovatan lik stvarno

million dollar baby

Post by million dollar baby » 07 Sep 2009, 17:21

Billie Holiday, Muddy Waters, Etta James, Ella Fitzgerald, George Thorogood, JJ Cale.

offman

Post by offman » 20 Oct 2009, 11:51

John Lee Hooker, Johnny Winter, Eric Clapton, Billy Gibbons, A. King, JJ Cale - uticaji
R. Johnson, BB King, Freddie King, Peter Green, Bo Diddley, SRV - inspiratori

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Oct 2009, 10:49

Stivi je stavio tačku na rastuću fazu bluza.
Posle njega uglavnom ponavljanje i ništa značajno novo.

Slušam evo sad ovu predgrupu ZZ-Top-u, lepo usvirano, posvećeno, ali do zla boga dosadno. Kopija kopije kopija..
Već godinama Posle S.R.V.-a nije se pojavio ni jedan tako talentovan, autodestrutkivan i originalan jaw dropping i sve-ono-što-blues-zahteva- muzičar.

A o uticajima na nas, koji tu i tamo svirnemo ponešto, tek da kažemo da imamo neki hobi..to je verovatno više neko nebitno pitanjce na koje su odgovori još nebitniji :)

Da bi neko bio ozbiljan blues gitarista, taj mora da živi blues,da spava sa gitarom i da nema vremena za internet, tv i ostale zaprdice ;)

Mr. Sick Mick

Post by Mr. Sick Mick » 30 Oct 2009, 23:14

Boogie Woogie wrote:Stivi je stavio tačku na rastuću fazu bluza.
Posle njega uglavnom ponavljanje i ništa značajno novo.

Slušam evo sad ovu predgrupu ZZ-Top-u, lepo usvirano, posvećeno, ali do zla boga dosadno. Kopija kopije kopija..
Već godinama Posle S.R.V.-a nije se pojavio ni jedan tako talentovan, autodestrutkivan i originalan jaw dropping i sve-ono-što-blues-zahteva- muzičar.

A o uticajima na nas, koji tu i tamo svirnemo ponešto, tek da kažemo da imamo neki hobi..to je verovatno više neko nebitno pitanjce na koje su odgovori još nebitniji :)

Da bi neko bio ozbiljan blues gitarista, taj mora da živi blues,da spava sa gitarom i da nema vremena za internet, tv i ostale zaprdice ;)
:bow:

offman

Post by offman » 18 Nov 2009, 09:06

Dobro receno, s tim da ideja revolucije i revolucionarnih muzicara je u bluz muzici ipak u drugom planu, bar za mene.
Danas kad slušam Derek Trucksa osjećam veliku količinu naboja, često i veće uzbuđenje nego u mnogim stvarima SRV-a, a nije ništa novo u pitanju (bio je i Duane, Waren Haynes, i drugi slajd south rock gitaristi...)
Najbolji primjer o specifičnosti bluza kao izraza, leži u jednostavnosti iznošenja prvobitne emocije (i samog motiva za sviranje) sto odlicno demonstrira BB King. To malo dovoljno je da popuni i kaže sve.
Možda je to i stvar ukusa, odakle dalje idu razlicita vidjenja.

Vrhunski bluz muzicar se cesce radja, nego radom dostize. Osjecaj za ton jednog Peter Greena se ne moze nauciti, jer se prvenstveno ne moze ni objasniti, ili s druge strane specificna boja muzickog izraza Lee Hookera, sposobnost Gibonsa da svira jednostavno, samo korak dalje od delta bluza i da ne dosadjuje, R. Johnson koji i posle sto godina vrlo intenzivno zvuci kad se slusa, JJ Cale koji neopterećen bilo čim genijalno priča svoju priču...
Veca je kriza ideja i motiva nego li svirackih sposobnosti.

S druge strane muzičari anonimusi, kao i svima dobro poznati muzicari imaju pravo na mišljenje, jer mnogi anonimusi super sviraju, a mi ih necemo vidjeti, dok recimo svi znamo za recimo John Mayera, koji je btw jedan od primjera (bar za mene) kako slušaocu većinu vremena dosađivati, uz tek sporadično slaganje finog niza tonova, i opet nazad u dosadu. :roll:

_slash_

Post by _slash_ » 05 Feb 2010, 12:31

Muddy Waters,Albert King,BB King,JJ Cale,Robert Johnson,Buddy Guy,Eric Clapton,SRV,Jimi V,Jimi Hendrix...

Post Reply