Najveći Blues Uticaji?

Moderators: dejankuki, Trooper

Post Reply
clapton

Re: Najveći Blues Uticaji?

Post by clapton » 10 Feb 2010, 17:08

Eric Clapton, Buddy Guy, SRV, Johnny Winter, Albert King, Robert Cray, Allman Brothers Band, Robben Ford...

Robin Hood

Post by Robin Hood » 25 Oct 2010, 21:09

Robert Johnson, Son House, Howllin Wolf, Skip James, Big Bill Bronzy, Leadbely, John Lee Hooker, BB King, Buddy Guy, Peter Green, Fredie King, Albert King,SRV, Johnny Winter, Jim Vaughn,Muddy Waters,JJ Cale, Eric Clapton, Jimi Hendrix,Robert Cray,Etta james...

Udesno Budala

Re:

Post by Udesno Budala » 02 Nov 2010, 16:02

Savet: izbaci Gerija Mura iz te liste. Ne zaboravi da je John Lee Hooker s pravom rekao "Gary Moore should take his guitar and go home", te da je čovek brzo provaljen kao neko ko samo "goes through the moves", umesto da svira blues.[/quote]

A ako izbacimo Garija, inače mog dobrog prijatelja, iz te liste koga ćemo da ubacimo?

Tebe?

vasko

Post by vasko » 02 Nov 2010, 19:38

haha,ko je ovaj dersu flejmer?

hahaha :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Nov 2010, 20:23

Pravo zbori covek. :kokice:

JohnnyC

Post by JohnnyC » 21 Dec 2010, 22:24

BB King,Eric Clapton,John Lee Hooker,Robert Johnson,Muddy Waters. :D

Kurtz

Post by Kurtz » 21 Dec 2010, 23:04

Pa ne moze sve, i super pentatonik vibrato shreding sa toncinom, i mekani bluz filing! Geri je odabrao ovo prvo i meni je to komercijalno, stalno od njega ocekujem da omeksa i da malo zrelije svira! vJbg nije covek po mom bluz ukusu ali da covek zna da napravi jebacki zvuk zna, po nekad mi cak zvuci jako zrelo i pokaze da ume da oseti!
Pa sve ste nabrojali xD

Gagi

Post by Gagi » 20 Sep 2012, 09:35

Uh kakvijeh solaža...

[youtube]RVb7Qroo3Vs&feature=relmfu[/youtube]

I konačno da se pomene i Fejsbuk u jednoj bluz pesmi (3:10) :mrgreen:

[youtube]ZVsbVlhRLBk&feature=relmfu[/youtube]

Verovatno najbolji primer spoja strata i mesa iz Mese :bow: zvukčina :1:

mateuspoz

Re:

Post by mateuspoz » 13 Oct 2012, 09:31

Rocket Roll wrote:Volim ga i ja, no se pravim!

Uvek izbegavam priču o komercijalnom bluzu jer treba prvo puno znati o bluzu posebno i o muzici uopšte, pa tek onda procenjivati zasluge (i neizbežne mane) poznatijih muzičara. Geri Mur je dobar gitarista, inovativan kompozitor i sve to, ali je počinio "hibris komercijalnosti", što će reći da je prodaju ploča i komponovanje hitova stavio ispred onoga što "Holy Blues" zapravo jeste. Srce me boli zbog toga, mogao je da bude faca i po, ali... SRV ima barem "Texas Flood" (ostalo je u bluz-krugovima, sa pravom, prilično kritikovano), ali takva je sudbina komercijalizacije jedne muzike koja se po samoj svojoj prirodi opire komercijalizaciji.

Zato Fat Possum Records. Bob Log III ima, ako se ne varam, samo par pesama (svaka otkida!) a Kenny Brown je zanat pekao u Burnsideovom bendu. Najkomercijalnije što bih išao - a da ipak valja - jeste novi Tom Waits ("Real Gone"), moooožda novi Bob Dylan (zbog intelektualnosti, muzički je album izdrljan k'o da je gitare kucao sintisajzerom) i definitivno bih preskočio Smokin' Joea Bonamassu. Pozdrav!
---------------------------------------------------------
->Bob Log III: String On A Stick<-
---------------------------------------------------------

:1:

----------------------------------------------------------------------------------------------

....inače, po meni i na mene najveći blues uticaj učinili su USA crne legende koje su krajem 60tih i početkom 70tih krenule u London i sa svojim britanskim sledbenicima napravili nekoliko London Sessions albuma u kojima se generiše sve ono čto je bilo u Čikagu sa energijom Brit bluesa. To je jako bitno uticalo na potonje generacije, na blues produkciju, to je omogućilo i legendama Čikaga da izađu iz geta i da dožive svetsku slavu...

mateuspoz

Re: Najveci Blues uticaji

Post by mateuspoz » 13 Oct 2012, 10:00

Boogie Woogie wrote:Neko je spomenuo kako je Gary Moore komercijalan..
pa ne vidim zašto bi Gary Moore bio išta "komercijalniji" od npr E.C.-a..
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Ovo je dobra linija, baš između onoga što je komercijalno tumačenje bluza (Moore) i pravog (Clapton)...nemoj da misliš da mi Gary nije drag..jeste... ali to nije pravi mojo blues...tako ja osećam...[youtube]PL5D2C1E38B2A63B23&feature=results_main[/youtube]jbg...[youtube]v6OFxJ4VIYs&feature=related[/youtube]

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 13 Oct 2012, 11:31

najvći blues "uticaj" može biti jedino i samo - dno života

sve ostsalo su egoistične kerefeke i kopije plagijata.

Blues mora da se živi
da se spava po birtijama, ulepljen od piva, viskija, a ne bi bilo zgoreg i da ti pamuk viri iz dupeta, i to onaj tek obran sa crnačkih polja

blues se ne svira iz salonske fotelje
jesu to note, jesu to skale, jesu to gitare i glasovi..ALI - u tome nema ničeg novog.

Blues, kad već nije tuga..ne sme da liči na smorenu radost, dosadu i apsurd.

Blues je ranjeno kuče koje samo sebi liže rane.

Blues nije tatin sin koji kupuje strata, kožnu jaknu i kaubojke, popije jelen pivo, namšti se i u dimu drine bez filtera, kao nešto bluzira
to je sviranje kurcu

Najveći blues uticaj je Kunta-Kinte.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Oct 2012, 16:01

Boogie Woogie wrote:najvći blues "uticaj" može biti jedino i samo - dno života

sve ostsalo su egoistične kerefeke i kopije plagijata.

Blues mora da se živi
da se spava po birtijama, ulepljen od piva, viskija, a ne bi bilo zgoreg i da ti pamuk viri iz dupeta, i to onaj tek obran sa crnačkih polja

blues se ne svira iz salonske fotelje
jesu to note, jesu to skale, jesu to gitare i glasovi..ALI - u tome nema ničeg novog.

Blues, kad već nije tuga..ne sme da liči na smorenu radost, dosadu i apsurd.

Blues je ranjeno kuče koje samo sebi liže rane.

Blues nije tatin sin koji kupuje strata, kožnu jaknu i kaubojke, popije jelen pivo, namšti se i u dimu drine bez filtera, kao nešto bluzira
to je sviranje kurcu

Najveći blues uticaj je Kunta-Kinte.
sve ovo su egoistične kerefeke

eto čovek razumeo bluz, al aj odsviraj ti nešto jebiga

ili samo ljudi koji su materijalno iskrzani mogu da osete to, ostali koji kenjaju u keramičke šolju nemaju privilegiju tog osećaj
ma ajde, gledaju ljudi danas previše te ve

nije to ono kao moraš da živiš u šupi da bi svirao bluz, pa ljudi krenu tim putem da žive po šupama a idalje nemaju pojma da sviraju... jebiga, nema logičkih pravila

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 13 Oct 2012, 16:16

postoji sviranje bluza
i postoji stvaranje bluza

za prvo može i keramička šolja
za drugo mora šupa.

Blues (kao i svaka umetnost) je moguć SAMO ako je - iskren.
sve ostalo je imitacija
pa ko voli nek izvoli

da se razumemo, nemam ništa protiv imitacija, samo su mi smešne, ali eto..mora čovek id a se nasmeje, što bi rekla moja tetka..

Trzalica

Post by Trzalica » 13 Oct 2012, 18:19

Znate kako ja doživljavam ovu raspravu izmedju navodno pravog bluza (!) i svih ostalih modernih vidova sviranja ovog pravca muzike koji za neke predstavljaju sv. qurcu?

Lepo ću se osvrnuti na po koji koncert modernih nazovi bluzera tipa Hendrix, Clapton, Stevie Ray Vaughan, Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Gary Moore, Frank Marino & Mahogany Rush, itd. i pojedine koncerte istih na kome gostuju "legende" čikaške scene poput primera radi - Hubert Sumlin-a. Kada poslušam koliko bledo i jadno deluje "čikaška legenda" Sumlin sa svojom gitarom gde u solaži ne može da spoji jednu prostu poziciju pentatonike, bolje rečeno-ne može da se UKLJUČI u svirku jer ga ovi "novokomponovani rok/bluzeri" izuvaju iz onih lakiranih cipelica sviračkim umećem, sve mi je jasno. Bluz ipak mora da napreduje kao forma jer tako jedino i može da opstane. Muzičari su obrazovaniji, imaju više mogućnosti u radu sa svojim instrumentom, više "reči" da napišu svoju kompoziciju za razliku od priučenih i silom komercijalizovanih crnaca u čikagu.

Lično nemam neki poseban stav ili teoriju o bluzu kao muzičkoj formi, koja se razlikuje od već sažvakanih tema, ali, pretpostavljam da su oni crnački robovi (PRAVI BLUZERI), koji su pokraj svojih koliba nakon pravog pravcatog robovskog rada na plantažama pamuka, svirali za neke danas primitivni seoski bluz, doživljavali isfabrikovane bluzere čikaške scene kao čistu komercijalnu bezdušnu formu muzike koji oni zapravo sviraju. Mnogi su verovatno i pokradeni tj. njihovi tkz rifovi.
Isto kao što današnja pokolenja veruju da su moderni bluz/rok svirači degradirali muziku nekadašnje čikaške scene i da ovo novo nema onaj "mojo" i da su Gary Moore komercijalisti, što je smešno i to veoma.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Oct 2012, 18:32

Boogie Woogie wrote:postoji sviranje bluza
i postoji stvaranje bluza

za prvo može i keramička šolja
za drugo mora šupa.

Blues (kao i svaka umetnost) je moguć SAMO ako je - iskren.
sve ostalo je imitacija
pa ko voli nek izvoli

da se razumemo, nemam ništa protiv imitacija, samo su mi smešne, ali eto..mora čovek id a se nasmeje, što bi rekla moja tetka..
onda ispadne da je čovek samo iskreno tužan zbog lošeg materijalnog stanja... a oni su kukali za svačim, ne samo hard times killing floor

kontam ja tebe, ali je problem ako želiš da ga profuraš kao pravilo... znači shed+little bit of strumin'=blues... jes malo sutra

al da ne davimo ot:

Post Reply