Laici ce naravno reci da je rep muzika, da je turbo folk muzika itd... I nisu oni pogresili! To jeste muzika, ali za njih, ne za mene.
ne prozivam te nego si dosao sa holier than thou stavom, a na to sam alergican. onda lepo reci ko covek da je rep neinspirativna muzika, jednostavna muzika, dosadna muzika, al nemoj leba ti da nije muzika. mislim "meni jeste, tebi nije" je fraza za neke malo ezotericnije stvari, a ne za muziku koja ipak nije toliko mistican pojam. sam si rekao,
ne mogu da prihvatim za sebe da muzika moze da bude 4 takta sempla ili odsvirane muzike koja je veoma staticna i dosadna bez 3 grama dinamike u sebi, a preko cega se javlja osoba koja izvodi recitativ.
meni je ovde nedvosmisleno jasno da je u pitanju muzika, samo sto ti smatras da je ona nekvalitetna iz tog i tog razloga. onda tako i reci...
sta cemo onda sa pankom koji je cesto jos dosadniji, repetitivniji i jednostavniji? bob dilan, sta je on, lutajuci pesnik?:) mislim, kao da imas jedan arsin za kvalitet muzike i to onaj koji TEBI najvise odgovara jer se TI bavis muzikom na taj nacin. a to nikako ne sme biti faktor u ocenjivanju bilo cega. ako cemo tako, meni bi isto odgovaralo da rep nije muzika jer bi onda jednostavno ono sto ja radim dobilo na vrednosti pukim smanjenjem sadrzaja pojma muzike. ali nisu stvari bas takve...
a nikad nisam shvatao potrebu za takvom vrstom uzdizanja, evo, ja se bavim likovnom umetnoscu, uzmi brate i nazvrljaj nesto najgore na svetu slobodno, ja cu to nazvati crtezom, necu reci "to nije crtez" jer je njegova tehnicka definicija da je to nedvosmisleno crtez. e sad, ja verujem da ce moj crtez biti mnogo kvalitetniji, ali to ne znaci da to tvoje ispada iz te kategorije... a sigurno necu reci "postujem ja njegov rad, ali to sto on radi, to nije crtanje, al postujem", mislim, to je cista provokacija...pritom si ti mozda bolje uhvatio neku svoju emociju tom zvrljokom ili je mozda dekorativnija od mog nekog crteza, to sto je moj sigurno tehnicki bolji i sto iza njega stoje godine treninga i rada i samousavrsavanja, znaci upravo to - da je tehnicki bolji i da iza njega stoje godine treninga i rada i samousavrsavanja i nista vise. dakle, moj CRTEZ je bolji od tvog CRTEZA i ne vidim mesta za drugaciji komentar. mozda kvantitativno (moj crtez je milion puta bolji od tvog crteza), ali ne kvalitativno (to tvoje nije crtez). a ta 'nezavisnost od tehnike' je u muzici daleko izrazenija...pogledajmo nesrecnog jingvija na primer...
ja hip hop slusam, tj vise sam ga slusao u mladosti, sada jako slabo. licno, ne podnosim instrumentalni hip hop, mnogo vise slusam neke zanrove muzike. ne znam da vrtim ploce, nisam dobar u fruity loopsu, sviram gitaru i pevam i lakse mi je da odsviram celu pesmu nego da loopujem stvari. ne bavim se muzikom profesionalno, ali se bavim petnaestak godina (i to ne hip hopom). ali i dalje ne bih nikad sebi dozvolio da kazem nesto kao "to nije muzika". pa nije vajarstvo...
a "ne sviram gitaru, nismo svi gitaristi", jebiga sad i ti, znas sta sam hteo da kazem vrlo dobro, ali pakujes to u neki trip nadigravanja, a za to vec nemam snage...
p.s.
sto se tice semplova, uglavnom moraju biti odsvirani, kompjuter sam od sebe moze da sintetizuje neko krkljanje, sumove ili pak ciste tonove (kao oni tu tu iz telefona), ali u 99.999% slucajeva se koristi kao alat za editovanje odsviranih, tj 'dobijenih' zvukova ili za njihovu reprodukciju i loopovanje. na albumima kvalitetnih hip hop didzejeva cesto sessionuju vrhunski jazz i funk muzicari koji odsviraju/otpevaju svoje deonice. ti bi rekao da su to vrhunski muzicari koji ucestvuju u side projectu koji nije muzicki orijentisan, mislim, jebiga sad bas:)