Komponujem pesmu u odredjenom tolaitetu... recimo e-mol... ili a-dur... ili bilo koja druga lestvica...
Melodiju pevam, akorde pratim...
Medjutim, u jednom trenutku pri kraju pesme odlucim se za modulaciju, odnosno da pesmu "dignem" za odredjeni ton vise.
E sa tim imam problem.
Da li tu ima pravila? Da li mogu da napravim modulaciju od jednog polustepena? Sta dalje? A da li mogu od 2 stepena... pa ako je recimo bio e-mol poslednji akord... ja modulacijom nastavim u g.... da li moze tako? Kako se uopste vrsi modulacija?
Hvala.
Modulacija?
Moderator: Critical
Re: Modulacija?
Mislim da ti mesas transpoziciju i modulaciju...
Transpozicija je pomeranje gore/dole rasporeda tonova (akorda)
A modulacija je kada iz jednog tonaliteta predjes u drugi... ali raspored ne mora da ostane isti..
Transpozicija je pomeranje gore/dole rasporeda tonova (akorda)
A modulacija je kada iz jednog tonaliteta predjes u drugi... ali raspored ne mora da ostane isti..
-
Ne, ne, upravo me zanima to sto si rekao, prelazak iz jednog tonaliteta u drugi.
Znaci imam pesmu u odredjenom tonalitetu...
I poslednji refren pesme zelim da "dignem" u drugi tonalitet. Raspored tonova, akorda mi uopste ne igra ulogu... vec mi je bitno da naucim pravila alteracije. Ne mogu tek tako da biram u koji cu tonalitet da dignem pesmu, valjda imaju neka pravila...
to me interesuje.
I poslednji refren pesme zelim da "dignem" u drugi tonalitet. Raspored tonova, akorda mi uopste ne igra ulogu... vec mi je bitno da naucim pravila alteracije. Ne mogu tek tako da biram u koji cu tonalitet da dignem pesmu, valjda imaju neka pravila...
to me interesuje.
Pravilo je: ako zvuci dobro onda je ispravno 

Mozes da odes u bilo koji tonalitet ali po odredjenim pravilima, da bi to zvucalo kako treba! E sad, to se izucava godinama, npr 3 godine srednje muzicke skole i 4 godina na faxu predmet harmonija! Modulacije su jedan mnogo opsiran pojam i ima na hiljade pravila!TheArogantAtheist wrote:Ne, ne, upravo me zanima to sto si rekao, prelazak iz jednog tonaliteta u drugi.
to me interesuje.
Ali eto u modernoj muzici nesto sto najvise mozes da sretnes u npr rock pesmama je modulacija za ceo stepen navise, znaci ako je pesma bila u a molu, modulira u h mol, ili ako je u d molu modulira u e mol itd. Ima na hiljade pesama sa ovakvom forom, i to vrlo dobro zvuci i ako se diretkno predje u drugi tonalitet bez nekih posebnih melodijskih uvoda/prelaza. Takodje se srece modulacija u paralelni mol ili dur, ako si u G duru moduliras u e mol itd. Naravno ne postoji univerzalno pravilo, jer kao sto sam rekao ima ih na hiljade kao i hrpa knjiga o harmoniji i modulacijama!
Ja mislim da je Modulacija: povisenje ili snizavanje neke teme, pesme ili sta vec za jedan stepen, i mislim da je ovo tacna definicija a i u praksi dobro zvuci tako da.... 

Netacno, mozes da moduliras u bilo koji tonalitet, sto znaci za koliko stepena hoces navise ili nanize! A to za jedan stepen ja jedna od najcescih u modernoj muzici!