Saveti Za Početnike-Tekstopisce

Moderator: Critical

Ezraeil

Re: Saveti Za Početnike-Tekstopisce

Post by Ezraeil » 24 Nov 2008, 23:18

ovaj... ti shmajser koliko vidim imas bas nesto protiv mojih postova... btw, naveo sam taj pravac da ljudi znaju sta je...
radi reda... a ne moras bas da opvrgnes svaku moju izjavu i misljenje... a najmanje ovde...
inace simbolika... pesme na gazi mestanu.. huh... :D
stvar je podrska narodu... rodoljublje, neka ljubav prema otadzbini koju je pesnik zeleo da izrazi kroz poeziju...
sto je najvaznije, ukljucuje sebe u pesmu... patriotizam... lepo je predstavio cinjenicu nebeskog naroda :D...
verovatno je nekim delom pesnik ucestvovao u nekom ratu/oslobodjenju/bilo gde de ima pucanja :D.. sto ukljucuje njegovo rodoljublje, ljubav prema zemlji, poshtivanje njegovog... tj nasheg :D

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 25 Nov 2008, 09:43

таман посла да имам нешто против твојих постова, само ми је сметала она класификација Вулфс Хангера...
уздравље

Ezraeil

Post by Ezraeil » 25 Nov 2008, 13:53

ok ok.. sinoc sam se malo.. malo vise.. otkinuo pa sam svasta pisao :D ali za wolfs ono ne znam, dupla pedala, jaci riffovi, extremni vokali i textovi koji uslovljavaju na slobodnu srbiju i borbu protiv ne-srBskog stanovnista.. ne znam

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 25 Nov 2008, 20:01

ако ћеш тако правилна класификација би била NS Black Metal.
ово би било најприближније NS Pagan Blackened Thrash Metal with Death Influences. :D

Ezraeil

Post by Ezraeil » 29 Nov 2008, 12:09

razgovetnost kod tekstova i njihvo izrazaj... [nisam znao de ovo da turim pa sam bacio ovde]

znaci napisao si txt [srpski, engleski jezik, nije vazno] i zelis da ga primenis u svojoj pesmi, s bendom, snimili ste demo poslusalo je par likova, ti pevas, i oni razumeju samo buku koju proizvodis... pre svega "iskristalizuj" svoj glas pri pevanju, probaj da citkije otpevas neke delove [jer zar je u tome da tvoj text ima znacenje, da se cuje poruka koju saljes] znaci malo dodas neke boje u glasu, citkije izgovaras, kod extremnog pevanja... posto izvodis u scream-u, probaj na slova koja grade zvucnost reci da das tu cistotu, da jasnije izgovoris... komplikovano, i nejasno objasnjeno... mozes to recimo uporediti s akcentom, dodavanjem cistog tona na jedno slovo, slusaocu omogucavas da razume text... na slozenim recima, nadjes upecatljiva slova u reci, i na njih dajes taj cisti ton izgovaranja... naglasavanjem slova [sh, z, s, m, n, ch, r, t... glupi primer]
njih naglashavash, kako bi oni koji slusaju, mogli da skontaju... samoglasnici ovde samo grade rec, oni se ne naglasavaju, oni su vec naglaseni ^^ [recimo]... nisam bas jasno objasnio... [reconstruction - R, C=izgovaras kao K :D, SH, N] daje jasnocu, izgovori reconstruction u screamu i brzo, videces kako je i tebi izdeformisana rec, naglasi pojedine delove i dobijas jasnocu... nadam se da je sada makar malkice lakse i shvatljivije :D

roots unite

Post by roots unite » 30 Mar 2009, 15:52

SVAKA CAST ZA TEMU,U MNOGOME SE SLAZEM SA TOBOM KAO ONO ZA ALKOHOL... :ziveli: NEM POJMA MENE CESTO PUKNU NEKI FLESEVI PA TAKOIZ CISTA MIRA SETAM ULICAMA,ODEM NA NEKA MESTA KOJA SU BEZNACAJNA I BOLESNA I TU SE STVARNO OSECAM KAO U SVOJOJ SOBI,SAMO JA MISLI I STID.
NOSIM SA SOBOM SVESCICU UVEK I SVUGDE.SA TELEFONOM NEMA SANSE DA SE NESTO NAPISELDOK JA PISEM PROMENIM MISAO PET PUTA I SKROZ SKRNAVIM...
EO PAR SAVETA,AKO MISLITE DA VAS NISTA TOLIKO NEOPTERECUJE(ILI DA NIJE VREDNO POMENA) A IMATE NEKU ZELJU KAO DA NEKO ZELI DA PRICA IZ VAS I ZELITE DA SE IGRATE OSECANJIMA PISITE O ONOM STO VIDITE A STO U OBICNOM ZIVOTU NIKADA NE BI ZAKLJUCILI ILI REKLI-NEMORA SVE DA BUDE KRITIKA
UZIVAJTE,IGRAJTE SE SVETLOM,GLASNOCOM TONOVA TEMPERATUROM,OSECAJIMA POSEBNO BOLOM-JA SAM SEBE JEDNOM UDARO U GLAVU KAKO BIH SE PONIZIO I PESMA JE ISPALA PO MENI STVARNO OK...ALI PRAVILO BROJ 1-NEMOJTE LAGATI
OSECACETE SE EXTRA BEDNO,KADA PISETE NEMOJTE MISLITI NA DRUGOVE,RIBE...MISLITE NA SEBE SAZNAJTE KO STE VI USTVARI,PRISETITE SE DETINJSTVA JER UPRAVO JE TAJ OSECAJ ONO STO MI JESMO.ZABORAVITE NA MOZAK JER NEPISE ON PESME VEC CULA I OSECAJI(JES DA SU I ONI IZ MOZGA AL RAZUMES)...CILJ TI JE DA RAZVIJES SVOJU NIJANSU DA NE LICIS NI NA KOGA CITAJTE RAZLICITE ZANROVE.ONDA NEMOJTE GLEDATI DA SE PESME SLAZU,DA BUDU RIMOVANE JER TO CESTO UCINI PESMU DECIJOM BROJALICOM U FAZONU PISITE STO VISE MOZETE PA BIRAJTE...

roots unite

Post by roots unite » 30 Mar 2009, 16:18

Ezraeil wrote:
Doolio wrote:e, pa, kolega, ziveli!:)
ahah, naravno .... :D

nadjoh savrsheni primer primene poezije u extremnoj muzici...

Wolf's Hunger - Krv Moja Srpska... [Oi Death/Black Metal]
pesma je super...

kao veci deo pesme je upotrebljena stvar od Milana Rakitja - Na Gazi Mestanu

"Silni oklopnici, bez mane i straha,
Hladni ko vaš oklop i pogled mraka,
Vi jurnuste tada u oblaku praha,
I nastade tresak i krvava trka.

Zaljuljano carstvo survalo se s vama...
Kad oluja prođe vrh Kosova ravna,
Kosovo postade nepregledna jama,
Kosturnica strašna i porazom slavna.
Kosovski junaci zasluga je vaša
Što poslednji beste. U krvavoj stravi,
Kada trulo carstvo oružja se maša,
Svaki leš je svesna žrtva, junak pravi.

Danas nama kažu, deci ovog veka,
Da smo nedostojni istorije naše,
Da nas zahvatila zapadnjačka reka,
I da nam se duše opasnosti plaše.

Dobra zemljo moja, lažu! Ko te voli
Danas, taj te voli, jer zna da si mati,
Jer pre nas ni polja ni krševi goli,
ne mogaše nikom svesnu ljubav dati!

I danas kad dođe do poslednjeg boja,
Neozaren starog oreola sjajem,
Ja ću dati život, otadžbino moja,
Znajući šta dajem i zašto ga dajem."

Ovde je bio link za skidanje pesama sa neta ,je li bez placanja.

ev pa se zainteresivajte malo ;D
OD LJUDI KAO STO SI TI MOGU DA OCEKUJEM SAMO OVAKO MALOUMNU,NEPROMISLJENU,NEPRODUBLJENU,ZAOSTALU,BEZEMOCIONALNU,TOTALNO PATRIJARHALNU,OSNOVNU PALETU IZBORA I SA TOTALNO NEODGOVORNIM ODUSEVLJENJEM SA TVOJE STRANE.
OVO JESTE PESMA DOBROG PISCA,ALI ME JE ZACUDILO ZASTO,SA KOJIM RAZLOGOM TI MISLIS DA SI NEKO I NESTO DA KOMENTARISES KAKO JE PESMA FANTASTICNA,VEROVATNO SAMO NA OSNOVU ZVUCNOSTI PESME.PESMA JE KAO I 60%NASE LITERATURE KOJA JE NA NIVOU NEKIH PLEMENA IZ PALEOLITA I KOJA SE SVODI NA KRV,SMRT,BEZPOTREBNU PATNJU TOTALNO NAPISANA U NEKOM NEPACIFISTICKOM NACINU RAZMISLJANJA.JA STVARNO IZBEGAVAM DA NEKOGA NEPOSTUJEM(PACIFISTA SAM) ALI STVARNO PORED TVOJIH POSTOVA NISAM MOGAO DA OSTANEM FRIGIDAN.A LJUDI KOJI OVO SMATRAJU ISPRAVNIM NEK IDU DA GUBE ZIVOT NA KOSOVU.STO NISTE ISLI 84-85 KAD JE T*TO PUSTIO ALBANCE NA KIM
KADA SE ONO U SUSTINI I IZGUBILO.ZAO MI JE ZBOG NARUSAVANJA IDILE I SKRETANJA SA TEME.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 30 Mar 2009, 16:21

Mooolim Roots uniteda da prestane da pise velikim slovima...

Takodje.. zamolimo bih ga da ne unosi politiku u svoje poruke...

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 31 Oct 2010, 16:18

Da li bi neko mogao da mi pomogne oko pisanja rock pesme, jer moj bend hoce da napravi neki demo za pocetak ali nemamo ideju o cemu da pisemo? hvala unapred :) :) :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 31 Oct 2010, 16:32

ako ćete neku južnjačku, onda pišite o iskušenjima koja nam život pruža, o rodnom kraju, viskiju, majki, o pravičnosti, o mukama, o "takin it like a man", o motorima, kolima, jebovaznim ženama, o trkanju/karanju i o ubijanju jenkija... sve od skinarda do fu mančua

GuitarCooldown

Post by GuitarCooldown » 01 Nov 2010, 16:49

Hvala na pomoci, mi smo mlad bend i treba nam neko da nas uputi u pisanje pesama i tako to...

Nihilant

Post by Nihilant » 17 Nov 2010, 23:42

Uhm, ne bih da previshe kontriram (jerbo i nisam mnogo pisao na forumu ;)) ali mislim da u celoj prichi o pisanju tekstova fali jedna vrlo vazhna komponenta:

Ne pishemo za sebe, vec za druge.

Chim ti stihovi izadju pred publiku, to je pop. Kratko i jasno. Uklopi ga u metal, punk ili blues - to je i dalje chist pop da chistiji ne mozhe biti. Popularna muzika, popularni tekstovi, ne ezoterija i 'neshto za moju dushu'. Ko zheli da pishe za sebe, o sebi, itd. - taj i ne izlazi u javnost. Sad, koliko god to bilo banalno, ipak za posledicu ima drugu vrlo znachajnu stvar:

Ako hocesh u javnost (pop), onda ono 'najiskrenije' ne mora da bude i najbolje.

Ako cu da slusham tudji sevdah i nepoznatu mi simboliku - onda cu slushati 1 minut i prestati. Ako, medjutim, nadjem neka opshta mesta, sa kojima mogu da se identifikujem - ili koja su jednostavno neodoljiva usled ritmichnosti, melodichnosti itd. - onda ce mi tekst biti daleko blizhi. Drugim rechima, nafurani umetnici i oni koji pushtaju 'chiste emocije', po mom mishljenju, pishu ne-pop tekstove i to je super, ali samo kada ih sami sebi recituju izmedju chetiri zida. Dakle, pop je po definiciji u nekoj meri lazh i kompromis - i od toga ne treba bezhati ili se folirati da iz nas kulja chista neshvacena, teshka, jaka, nesputana emocija.

Ishao bih chak toliko daleko da tvrdim da je dobar tekst upravo onaj koji nam tokom chitanja ili slushanja u potpunosti ODSTRANI autora.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 18 Nov 2010, 00:22

Nihilant wrote:Ishao bih chak toliko daleko da tvrdim da je dobar tekst upravo onaj koji nam tokom chitanja ili slushanja u potpunosti ODSTRANI autora.
Ah, ali tu se onda izgubi na jacini 'mocije koju autor dozivljava, a potom i prenosi na publiku, prilikom prezentovanja svoje lirike :?

Nihilant

Post by Nihilant » 18 Nov 2010, 10:16

cccira wrote:Ah, ali tu se onda izgubi na jacini 'mocije koju autor dozivljava, a potom i prenosi na publiku, prilikom prezentovanja svoje lirike :?
U neku ruku da - zato i rekoh da je pop uvek po definiciji neka vrsta lazhi ili kompromisa.

Medjutim, ja sam se uvek pitao zashto ljudi ochekuju da chuju/prochitaju jaku emociju od pesnika/tekstopisca? Mislim, ako sam u nekom trenutku dozhiveo neshto zaista jako, zar cu odmah sesti da pishem pesmu? Zar cu u trenutku ophrvanosti jakim emocijama moci i da napishem neshto smisleno?

Pre bih rekao da kada sednemo da pishemo mi vec *nemamo* onaj stari osecaj koji hocemo da prezentujemo, te stoga odmah i pravimo kompromis izmedju onog shto se secamo da smo osetili, i ogranichenosti jezika i simbola koju ne mozhemo da prevazidjemo pokushavajuci da izrazimo shta smo osetili. Ta protivrechnost, medjutim, po mom mishljenju nije nishta loshe - iz nje i nastaju dobri pop tekstovi, upravo oni sa kojima mozhemo da se identifikujemo.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 18 Nov 2010, 15:34

Sad vec zalazimo previse duboko u tematiku, koja je po prirodi veoma filosofska i individualna.

Slazem se sa vecinom onoga sto si napisao sem sa onim o potpunom odstranjivanju autora pogotovo kada su u pitanju stihovi koji prate muziku, jer tekstualni aspekt tu toliko i nije bitan koliko 'mocionalni doprinos muzickom delu.
Inace, ne ocekuju svi da cuju/procitaju jaku emociju, sto je ocigledno ako posmatramo pop u uzem smislu.

Takodje, ne mozes toliko generalizovati jer svako od nas ima neki drugaciji pristup pisaniju. Ne verujem da je iko u stanju da usled nekog veceg desavanja pise pesmu, ali mogu da ti se "jave" neki stihovi ili da u tom trenutku uocis nesto specificno sto povezes za dogadjaj ili dozivljaj, sto ce ti kasnije biti "precica" do tog stanja u kom si se nalazio. To ne mora imati skoro nikakvog uticaja na dalje pisanje, dok na prezentaciju (posebno muzicku) ne moze da ne utice.

Post Reply