... i tako danas odem ja u Mitros Music da izaberem gitaru.
Probao
- drzao u rukama i zagledao, i na kvarno okidao zice, onako da niko sem mene ne cuje... sam Fender DG5(11.240din), Yamahu f370(15.140din) i neku f...720... sa 12 zica(oko 350e), i istu takvu samo sa 6(oko 300e).
Utisci su sledeci:
Poslednjih nekoliko dana sam se ''dvoumio'' izmedju DG5 i F370, ali danas je to prestalo. Definitivno Yamaha.
Razliku bih opisao kao razliku izmedju npr. Audija A6 u stock(default) varijanti i istog sa full opremom. Moglo bi se reci cak da je razlika
dupe i oko. Fender je stvarno lepa gitara, samo sto meni stvara nekako ''plastican'' osecaj, jeftin (imao sam neku balalajku pre 10ak godina, koja je je ostavljala isti jeftin utisak i pri gledanju i pri nazovi sviranju), onako kao da ce svakog trenutka da pukne od tenzije zica i da se raspadne kao da je od one zute plastike iz Kinder jajeta, ma strasno.
Yamaha opet, nije nesto specijalno, ali, rekao bih da svakako vredi sve pare, a i vise. Toliko je nekako meksa, ''toplija'', prirodnija, normalnija od trenutno napljuvanog Fendera(svratio sam u jos par radnji posle, o tome kasnije). Sad koliko je laksa za sviranje, stvarno ne bih znao, ali je u svakom slucaju drasticno kvalitetnija.
Posle sam otisao u Lyra Music ili kako se vec zove i pise, i tamo sam ''probao'' f310 i f340 i jos par nekih skupljih modela.
Pre svega, prodavac ili vlasnik(celavi lik sa bradom i brkovima) je ostavio na mene najbolji utisak koji sam mogao da ''dobijem'' u jednoj prodavnici+sam ga iscimao da svira na jos nekoliko gitara, i kad god bih pokazao prstom na neku, on bi je automatski skinuo sa drzaca i poceo da svira. Za trenutak sam stvarno pomislio da nisam u Srbiji. Neverovatno. Verovao sam da takvi ljudi ne postoje vec vekovima. U svakom slucaju, sumnjam da mu je frka za kiriju, pa pokusava da skupi pare kako zna i ume. Jednostavno, retko kvalitetan covek i za svaku pohvalu kao prodavac.
Problem je taj sto u radnji nije imao f370, pa da direktno uporedim nedostatke i kvalitete sva tri f modela koja su u cenovnom rangu koji meni odgovara. U svakom slucaju, i F310 i F340 su dosta slicne, bar koliko sam uspeo da cujem, a da bih prestao o tome da razmisljam zamolio sam prodavca da mi pokaze neku koja je ~20 puta skuplja, pa da ja tu kao nesto cujem zasto to kosta toliko vise i sta vec.
Odgovorio mi je nesto, otprilike, kao: "Neces ostati normalan...(pa kao, bolje da to cujem kasnije kad naucim da sviram pa sam sebi odredim sta hocu i kako)", ali je umesto toga svirao neku Yamahu, ne secam se tacno oznake, 830, 860, 890... od oko 550-600eura, i vec posle prvog tona mi je bilo mnogo jasnije o cemu prica.
Bilo je par modela 720(300e) i 730(350e) koji imaju gornju plocu od punog drveta, ne secam se kog, a f310,340 i 370 imaju isto to samo sto nije toliko puno drvo, ne umem bolje da objasnim, to su prodavceve reci. Zvuk je na 730 toliko dubok i toliko nekako ispunjen, za te pare je gitara
vrh; slicno je i na 310, ali na 310 je nekako malo mnogo manje takav, ali opet, za te pare, bolje tesko da bi neko prodavao.
Probao sam 2-3 Takamine, mnogo lepo izgledaju, ali mi se cini kao da su kopije neke skuplje firme. Zvuk mi se preterano nije svideo, ne secam se modela, nisam ni gledao iskreno.
One Arie su kao malo bolje od Fendera, ali mislim da je i to uzaludan pokusaj, jedino ako se neko bas preterano pali na iste, pa onda mozda kupi.
Ibanez, ne znam kako da se izrazim a da me svi koji citaju, shvate.
Koji god da sam probao ostavio je utisak teskog djubreta. Probao sam jos 3 modela u starom merkatoru, na 2. spratu ima neka radnja, radi neka zena i igra solitaire na kompjuteru. Ja kao: Dobar dan. Ona:... Proveo sam jedno 5 minuta u radnji, ona nije ni primetila. Imam utisak da sam mogao da joj ugasim kompjuter a da ona ne bi ni trepnula. Tu je bilo 5-6 Ibanez-a, akusticnih, kao sto sam napisao probao sam 3 komada, i opet isti zakljucak.
Generalno

, ako nekad ne budem kupio gitaru, od trenutno minimum 1000 eura, moci cu zauvek da se ''zadovoljavam'' poboljsanjima i kvalitetima i tzv. kojekakvim povoljnostima ovih gitara
za bedne gliste.
Ostaje mi da trazim najjeftiniju Yamahu F370... ili da kupim kod celavog f310, pa da ga smaram svaki put kad se pojavi neki novi model itd.
p.s. Za ovu poslednju recenicu mi treba savet, a mozda i ako neko ume da mi preporuci jos neki model da ''isprobam'' u tom rangu cena, dakle do 200eura. Pozdrav svima. Pisite svoje komentare, tome valjda i sluzi forum.