imam i ja nekoliko pitanja...

Moderator: Critical

XtrmntR

Post by XtrmntR » 09 Sep 2007, 23:22

® wrote:Cackao sam nesto po google-u o naisao na Fender DG-5.
''Svidja'' mi se kako izgleda, koliko sam uspeo da vidim sa slike.
Pa me zanima da li ''valja'', da li se jos proizvodi, kao i gde se prodaje i po kojoj ceni?

p.s. Kako da ubacim neku sliku u poruku? :?:
Trenutno kuci imam bash dg-5, inache je frendova, mogu reci da mi se prilichno svidja gitara, zvuk je fin, prilichno je mekana, ugodna za sviranje itd. Sa obzirom da koshta manje od 150 evra, a uz nju ide i shtimer, trzalice, rezervno paklo zica..., mislim da necesh naci nishta bolje za te pare, naravno novo. Inache ovo je neki starter pack i nije bash za neku profi svirku, ali za kucnu upotrebu i uchenje sasvim, ali sasvim pristojna gitara.

Drugar je platio chini mi se 145 evra u Bijeljini u FISu, a gde se moze nabaviti u Srbiji to bash ne bih znao.

Kristijan
Uvaženi član

Re: gitara

Post by Kristijan » 10 Sep 2007, 08:02

® wrote:Kristijan
Procitao sam ''negde ovde'' da si ti kupio DaCapo W701CEQ, pa me zanima da li mozda znas, da li ima razlike u kvalitetu(zvuka, izdrade, tezine/lakoce sviranja) izmedju ''te tvoje'' i iste, ali neozvucene?
viewtopic.php?t=372&start=15

Poslednji post iz ovog topica, pisao sam o tome. E sad malo objašnjenje. Lepo je da gitara ima gornju ploču iz 2 dela, što kod Da Capo gitara iz serije 700 nije slučaj, možda neki donji sloj laminata ima 2 dela, ali je gornji svakako iscela. Budući da sam ja zaključio da je opšti utisak solidan za te pare, ja sam na ovu činjenicu "zažmurio". Iskreno, kupio sam ovu gitaru onako krajnje proračunato, da ne dam mnogo para, da svira solidno "na suvo", da mogu da je sa što manje opreme snimim na komp, bez gluve sobe i troška od nekih 300 do 500 eura za mikrofone, da mogu u nekoj neobaveznoj varijanti kad pravim buku sa drugarima da se priključim na pojačalo i tako... Ni jednog momenta nisam tripovao da sam sa tom kupovinom doživotno rešio pitanje akustične gitare. Kako stvari idu, ja ću je koristiti još par meseci, a onda kupujem nešto bolje, i ovu gitaru nasleđuje moja ćerka koja se trenutno "kali" na klasičnoj gitari. Da Capo gitare iz serije 800 imaju gornju ploču iz 2 dela i sama struktura drveta je lepša, prilično paralelni i gusti godovi. Na mojoj gitari je najverovatnije za gornju ploču korišćeno drvo iz onog sloja debla koji je blizu kore, pa nema tu lepu strukturu. Ovde se naravno ne radi samo o estetici, to utiče na ton. Što se tiče neozvučenih Da Capo gitara, pažljivo ih zagledaj, i gledaj da kupiš neku koja nije ni farbana ni tonirana. Ja sam već dosadan s tim savetom, ali stvarno treba obratiti pažnju da kod ovih jeftinijih instrumenata možeš lepo da vidiš od čega je pravljen. I svakako pogledaj čega ima po svim prodavnicama na koje naletiš.

Ljudi, nadam se da nisam previše slobodan što ovo pišem, ali ima li neko ko može da odvoji neko vreme da povede čoveka u kupovinu? Znam da traži vreme takva akcija, ali budući da ovde ima puno mladih ljudi koji nemaju ovoliku silnu dečurliju kao ja, verujem da neko može da žrtvuje malo slobodnog vremena. Još jednom se izvinjavam ako je ovo zvučalo previše slobodno, ne omalovažavam bilo čije slobodno vreme.

®

Post by ® » 10 Sep 2007, 13:00

Image

®

Re: gitara

Post by ® » 10 Sep 2007, 13:17

Kristijan wrote:
viewtopic.php?t=372&start=15

Poslednji post iz ovog topica, pisao sam o tome. E sad malo objašnjenje. Lepo je da gitara ima gornju ploču iz 2 dela, što kod Da Capo gitara iz serije 700 nije slučaj, možda neki donji sloj laminata ima 2 dela, ali je gornji svakako iscela. Budući da sam ja zaključio da je opšti utisak solidan za te pare, ja sam na ovu činjenicu "zažmurio". Iskreno, kupio sam ovu gitaru onako krajnje proračunato, da ne dam mnogo para, da svira solidno "na suvo", da mogu da je sa što manje opreme snimim na komp, bez gluve sobe i troška od nekih 300 do 500 eura za mikrofone, da mogu u nekoj neobaveznoj varijanti kad pravim buku sa drugarima da se priključim na pojačalo i tako... Ni jednog momenta nisam tripovao da sam sa tom kupovinom doživotno rešio pitanje akustične gitare. Kako stvari idu, ja ću je koristiti još par meseci, a onda kupujem nešto bolje, i ovu gitaru nasleđuje moja ćerka koja se trenutno "kali" na klasičnoj gitari. Da Capo gitare iz serije 800 imaju gornju ploču iz 2 dela i sama struktura drveta je lepša, prilično paralelni i gusti godovi. Na mojoj gitari je najverovatnije za gornju ploču korišćeno drvo iz onog sloja debla koji je blizu kore, pa nema tu lepu strukturu. Ovde se naravno ne radi samo o estetici, to utiče na ton. Što se tiče neozvučenih Da Capo gitara, pažljivo ih zagledaj, i gledaj da kupiš neku koja nije ni farbana ni tonirana. Ja sam već dosadan s tim savetom, ali stvarno treba obratiti pažnju da kod ovih jeftinijih instrumenata možeš lepo da vidiš od čega je pravljen. I svakako pogledaj čega ima po svim prodavnicama na koje naletiš.

Ljudi, nadam se da nisam previše slobodan što ovo pišem, ali ima li neko ko može da odvoji neko vreme da povede čoveka u kupovinu? Znam da traži vreme takva akcija, ali budući da ovde ima puno mladih ljudi koji nemaju ovoliku silnu dečurliju kao ja, verujem da neko može da žrtvuje malo slobodnog vremena. Još jednom se izvinjavam ako je ovo zvučalo previše slobodno, ne omalovažavam bilo čije slobodno vreme.
Kristijane, stvarno ti MNOGO HVALA na svim informacijama, ali, ja sam postavljao pitanja samo da bih(ukoliko je moguce, a uverio sam se da jeste) dobio neke odgovore i u svojoj glavi razjasnio odredjene stvari, inace, verujem da stvarno nije kulturno i da bi bilo, vrlo verovatno i potpuno besmisleno da ja nekoga smaram svojim ''glupim'' predlozima i pretpostavkama, a ne znam ni sam sta hocu itd., pogotovo ovako ''na silu''; Tako da, mislim da mi trenutno ide u prilog ignorisanje Kristijanove ''slobode pisanja''.
Hvala jos jednom svima.
Pozdrav.

p.s. Da li ova gitara sa slike spada u jeftinije Fender-e?(samo pretpostavljam da je na ''to'' ''mislio'' E.Clapton u navedenom govoru 'odozgo') Ili je neka neuspela kopija koja se izvozi samo u nerazvijene zemlje jugoistocne Evrope, onako, da se ne baci?
-Ako je odgovor ''da'', onda cu taj model i da trazim i da kupim, ako nadjem(naravno, prethodno - kako znam i umem isprobam sve kopije istog modela koje se trenutno nalaze u prodavnici ili gde vec, a nadalje sta bude, bice...)
-Ako je ''ne'' - nastavljam da vas smaram nebuloznim pitanjima :wink:
Pozdrav.
Last edited by ® on 10 Sep 2007, 13:32, edited 1 time in total.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 10 Sep 2007, 13:32

Da, na to je mislio. Ta gitara spada, kao shto rekoh, u starter pack i niskobudzetne gitare.

®

Post by ® » 10 Sep 2007, 13:34

XtrmntR wrote:Da, na to je mislio. Ta gitara spada, kao shto rekoh, u starter pack i niskobudzetne gitare.

Hvala, ne pisem nista vise dok ne kupim doticni instrument, a mozda cak ni tada. Pozdrav svima.

p.s. svaki komentar za gitaru sa slike je dobrodosao.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 10 Sep 2007, 14:22

Na prvi deo... ja bih rado pomogao coveku ali sam malo daaaaljeko. Iz Knjazevca sam. Mislim da ce neko iz BGD-a da se vec javi...
a na drugi deo... nikoga ne smaras niti nekome gubis vreme. Za to forumi i sluze. Covek je nesto pitao, ko ima informacije odgovori a ko nema ili cuti ili bude provokator (nadam se da ovih zadnjih nema na ovom forumu...inace ban). Lepo je kad se na postavljeno pitanje odgovori i kad se podele informacije koje ce nekom da pomognu. Ja upucujem pohvale !

Kristijanu u ovoj temi a svima drugima u drugim temama.

Malo offtopic al milim da je na mestu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Sep 2007, 14:39

No sweat, što se mene tiče... Ali prvo, molim te, pogledaj i ->ovu temu<-.

®

Post by ® » 05 Oct 2007, 17:21

:smashie:

®

Post by ® » 08 Oct 2007, 17:01

... i tako danas odem ja u Mitros Music da izaberem gitaru.

Probao - drzao u rukama i zagledao, i na kvarno okidao zice, onako da niko sem mene ne cuje... sam Fender DG5(11.240din), Yamahu f370(15.140din) i neku f...720... sa 12 zica(oko 350e), i istu takvu samo sa 6(oko 300e).

Utisci su sledeci:
Poslednjih nekoliko dana sam se ''dvoumio'' izmedju DG5 i F370, ali danas je to prestalo. Definitivno Yamaha.
Razliku bih opisao kao razliku izmedju npr. Audija A6 u stock(default) varijanti i istog sa full opremom. Moglo bi se reci cak da je razlika dupe i oko. Fender je stvarno lepa gitara, samo sto meni stvara nekako ''plastican'' osecaj, jeftin (imao sam neku balalajku pre 10ak godina, koja je je ostavljala isti jeftin utisak i pri gledanju i pri nazovi sviranju), onako kao da ce svakog trenutka da pukne od tenzije zica i da se raspadne kao da je od one zute plastike iz Kinder jajeta, ma strasno.
Yamaha opet, nije nesto specijalno, ali, rekao bih da svakako vredi sve pare, a i vise. Toliko je nekako meksa, ''toplija'', prirodnija, normalnija od trenutno napljuvanog Fendera(svratio sam u jos par radnji posle, o tome kasnije). Sad koliko je laksa za sviranje, stvarno ne bih znao, ali je u svakom slucaju drasticno kvalitetnija.
Posle sam otisao u Lyra Music ili kako se vec zove i pise, i tamo sam ''probao'' f310 i f340 i jos par nekih skupljih modela.
Pre svega, prodavac ili vlasnik(celavi lik sa bradom i brkovima) je ostavio na mene najbolji utisak koji sam mogao da ''dobijem'' u jednoj prodavnici+sam ga iscimao da svira na jos nekoliko gitara, i kad god bih pokazao prstom na neku, on bi je automatski skinuo sa drzaca i poceo da svira. Za trenutak sam stvarno pomislio da nisam u Srbiji. Neverovatno. Verovao sam da takvi ljudi ne postoje vec vekovima. U svakom slucaju, sumnjam da mu je frka za kiriju, pa pokusava da skupi pare kako zna i ume. Jednostavno, retko kvalitetan covek i za svaku pohvalu kao prodavac.
Problem je taj sto u radnji nije imao f370, pa da direktno uporedim nedostatke i kvalitete sva tri f modela koja su u cenovnom rangu koji meni odgovara. U svakom slucaju, i F310 i F340 su dosta slicne, bar koliko sam uspeo da cujem, a da bih prestao o tome da razmisljam zamolio sam prodavca da mi pokaze neku koja je ~20 puta skuplja, pa da ja tu kao nesto cujem zasto to kosta toliko vise i sta vec.
Odgovorio mi je nesto, otprilike, kao: "Neces ostati normalan...(pa kao, bolje da to cujem kasnije kad naucim da sviram pa sam sebi odredim sta hocu i kako)", ali je umesto toga svirao neku Yamahu, ne secam se tacno oznake, 830, 860, 890... od oko 550-600eura, i vec posle prvog tona mi je bilo mnogo jasnije o cemu prica.
Bilo je par modela 720(300e) i 730(350e) koji imaju gornju plocu od punog drveta, ne secam se kog, a f310,340 i 370 imaju isto to samo sto nije toliko puno drvo, ne umem bolje da objasnim, to su prodavceve reci. Zvuk je na 730 toliko dubok i toliko nekako ispunjen, za te pare je gitara vrh; slicno je i na 310, ali na 310 je nekako malo mnogo manje takav, ali opet, za te pare, bolje tesko da bi neko prodavao.
Probao sam 2-3 Takamine, mnogo lepo izgledaju, ali mi se cini kao da su kopije neke skuplje firme. Zvuk mi se preterano nije svideo, ne secam se modela, nisam ni gledao iskreno.
One Arie su kao malo bolje od Fendera, ali mislim da je i to uzaludan pokusaj, jedino ako se neko bas preterano pali na iste, pa onda mozda kupi.
Ibanez, ne znam kako da se izrazim a da me svi koji citaju, shvate.
Koji god da sam probao ostavio je utisak teskog djubreta. Probao sam jos 3 modela u starom merkatoru, na 2. spratu ima neka radnja, radi neka zena i igra solitaire na kompjuteru. Ja kao: Dobar dan. Ona:... Proveo sam jedno 5 minuta u radnji, ona nije ni primetila. Imam utisak da sam mogao da joj ugasim kompjuter a da ona ne bi ni trepnula. Tu je bilo 5-6 Ibanez-a, akusticnih, kao sto sam napisao probao sam 3 komada, i opet isti zakljucak.
Generalno :mrgreen:, ako nekad ne budem kupio gitaru, od trenutno minimum 1000 eura, moci cu zauvek da se ''zadovoljavam'' poboljsanjima i kvalitetima i tzv. kojekakvim povoljnostima ovih gitara za bedne gliste. :music-smiley4:
Ostaje mi da trazim najjeftiniju Yamahu F370... ili da kupim kod celavog f310, pa da ga smaram svaki put kad se pojavi neki novi model itd.
p.s. Za ovu poslednju recenicu mi treba savet, a mozda i ako neko ume da mi preporuci jos neki model da ''isprobam'' u tom rangu cena, dakle do 200eura. Pozdrav svima. Pisite svoje komentare, tome valjda i sluzi forum.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Oct 2007, 18:20

Celavi se, ako me secanje sluzi, zove Vedran, i nije mu frka za kiriju, to je njegovo standardno izdanje, poslednji put sam ga video pre nekih godinu ipo, i koliko vidim iz tvoje price, nije se promenio :D Covek je jednostavno takav, najgotivniji prodavac iz prodavnica muzickih instrumenata. Kad sam ja njega upoznao, on me je o svom trosku taksijem odvezao do nekog lika koji je kod njih narucio jednu Yamahu, pa posto nemaju to u standardnoj ponudi, nisam drugacije mogao da znam o kakvoj se gitari radi. Nepopravljivi entuzijasta!

S obzirom koliko si gitara isprobao, ti si sada sasvim kvalifikovan da nastavis kupovinu sam. Ja mislim da bi mogao da prosetas i do Ustanicke, u Artist, da malo pogledas Washburn, ovog momenta imaju samo neke modele od 400+ eura, ali ovih dana ce imati i jeftinije.

Inace mislim da Yamaha F370 i neces naci drugde, mislim da ih samo Mitros povremeno uveze. U Lyri mozes da porucis taj model, ali nema sanse da te to kosta manje nego u Mitrosu.

®

Post by ® » 08 Oct 2007, 19:33

Hvala.
Koliko se meni ''cini'', ispada da je, ako te secanje sluzi-Vedran, bio u pravu, kad je rekao da razlika izmedju 310 i 370 nije tolika u kvalitetu kolika je u ceni, a i moju dilemu je ucinio potpuno besmislenom kad je svirao na onoj 3-4 puta skupljoj Yamahi. Samo ja mogu da imam dilemu oko 30 eura.
Kako zakljucujem, 310 je dovoljno dobra za mene, onda, jer nekako da nazovem, odudara od ostalih jeftinih gitara dovoljno da bi zadovoljila moj neki eventualni ukus. Naravno, ja gitaru planiram da koristim samo u ''privatne svrhe'', tj. voleo bih da je imam. Pa, ako se ikad napalim pa jos naucim da sviram malo ozbiljnije, onda cu, logicno, i da ciljam na nesto ozbiljnije.
Samo, smorio sam se kad mi je prodavac iz Mitrosa rekao da je to jedina F370. Ne znam da li je to rekao zato sto bi sto pre da je proda ili je stvarno tako. A i izgrebana je ''malo'' od isprobavanja i testiranja potencijalnih kupaca i interesenata.
A Vedran kaze da ima neku gresku i da je zato nije narucivao za Lyru.
Da ne davim bezveze, pisem kad saznam nesto novo.
Jednostavno, pitacu.
Ovih dana cu se cimati malo po gradu i da smaram prodavce svakakvim pitanjima, pa ako naletim na nesto bolje, super, ako ne, Yamaha.
Pozdrav i hvala jos jednom.
:gitara3:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 08 Oct 2007, 22:47

Ja uzeh neki dan f310, pri kupovini je bio sa mnom dosta iskusniji frend, i on se takodje slozio da je to jedan od instrumentata koji se izdvaja od ostalih, chak i od mnogo skupljih modela, tipa fender(~250e), Ibanez i ostalih yamaha...
Ja sam sasvim zadovoljan, naravno za te pare, poshto sam je u trampi za neki posao dobio novu za ~125evra. Probao sam sve gitare koje su imali u radnji, i mogu reci da je imala "ono" neshto, za razliku od ostalih koje su neshto mrljavile. :) Svaka preporuka.

®

Post by ® » 09 Oct 2007, 16:34

Kupio sam F310P. Dobio sam torbu, kais, rezervne zice .012-.053, inbus, nesto plavo plasticno sto pretpostavljam treba da stoji oko vrata dok pokusavam da namotam zice, jer je oblika kao i vrat i sa unutrasnje strane ima gumu kako se isti ne bi izgrebao, i nesto crno plasticno cemu jos uvek nisam uspeo da odredim funkciju i ulogu, i 3 trzalice, a dokupio sam jos 5 razlicitih pa kao nesto isprobavam.
U svakom slucaju, prezadovoljan sam. Jedva kucam levom rukom po tastaturi, prsti su mi plavi :shock: , ali sad ne obracam paznju toliko na to, samo se s' vremena na vreme izderem od bola kad dotaknem zicu :mrgreen: . To tako traje vec 2 sata. Videcu koliko cu jos izdrzati...

Pozdrav svima i hvala na savetima. Smaracu vas i dalje...
p.s. Celavi se definitivno zove Vedran, imam i njegov broj.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 09 Oct 2007, 17:15

Koliko si platio?
Shta znam, meni su te 12ke predebele, ja sam stavio 10te za akustaru, a kako stvari stoje, stavljam 9ke ili 10ke od elektrichne.

Post Reply