(iako nikoga ne poznajem, ali, 'ajde kao ''da ne ispadne da sam nekulturan'')...
Dakle, ovako: Ja ne sviram nijedan instrument, studiram, zavrsavam prvu godinu i palim se nesto da kupim akusticnu gitaru(sa metalnim zicama obavezno - jer mi se vise svidja takav zvuk od najlonskih zica) ako stignem da ''ispunim uslov''.
Citao sam poslednjih nekoliko dana pitanja i odgovore sa ovog foruma i cini mi se da nigde nisam naisao ni na cija(je l' se ovako pise?) pitanja koja ''lice'' na ova moja:
Koliko milimetara metalne zice na akusticnoj gitari treba da budu udaljene od pragova? Ili je to ''stvar ukusa''?
I, citao sam nesto o nekoj sipci u vratu akusticne gitare, kako se ovaj ne bi iskrivio od ''tenzije'' zica, pa me zanima je li to stvarno BITNA stvar i koliko utice na sam kvalitet gitare, ili je i to subjektivno?
Onaj deo, o modelima gitara, sta, kako, koliko, koja itd. kad npr. 5 kopija istog modela zvuci potpuno razlicito, sam shvatio, ali me nekako zbunjuje cinjenica da cu, cak i ja, najverovatnije, za oko mesec dana ici da kupim neku gitaru, a kao sto sam jedno milion puta procitao da PRVO TREBA DA ISPROBAM GITARU PRE KUPOVINE, e sad, ja imam problem - ne umem ni da isprobam.

Pa, zanima me koliko je kulturno da iscimam prodavca/e da mi odsvira/ju nesto pa da ja tu kao nesto cujem

(posto nekako sumnjam da cu bas uspeti da odredim koja mi se svidja prostim ''seljackim'' lupanjem po zicama, da ne idem odmah u detalje) ? Naravno, nisam gluv(kao dobro cujem, sta god to dobro znacilo, mogu da razlikujem zujanje 2 komarca - nemam konkretan primer pa pisem sta stignem), ali stvarno mi ''ne ide u glavu'' na koji nacin da ja odredim koja mi se vise svidja.
Bio bi mi od velikog znacaja odgovor na bilo koje od postavljenih pitanja, a pogotovo na poslednje.
U svakom slucaju, hvala.