Pevanje . . .na poseban nacin
Moderator: Critical
Pevanje . . .na poseban nacin
E ovako. . . izvinjavam se sto otvaram ovu temu jer je verovatno neko postavljao teme za slicne stvari ali ovde sam nova pa nisam nasla nijedan odgovor na one sto mene buni.Imam 15 godina, skoro sam upisala casove solo pevanja i naucila da pevam kroz dijafragmu, ali kad na taj nacin pokusam da pevam pop, rock itd... zvuci smesno.Zelim da pevam sa stilom ali kad pokusam boli me grlo i to nije to .Mozda sve ovo zvuci glupo ali stvarno sam zbunjena zelim da pevam i kasnije da napravim punk/rock band (imam druga koji svira gitaru vec smo poceli da se dogovaramo) i obozavam da pevam samo . . KAKO?(a da me ne boli grlo)Ako neko zna da mi pomogne molim vas sto pre! hvala unapred ! 

Re: Pevanje . . .na poseban nacin
Saro, ako si naucila da pevas "kroz dijafragmu" onda ne bi trebalo da te boli grlo.
Ja pevam u rock/metal bendu i znam u kom stilu hoces da ti zvuci glas, dakle ne "lepo i melodicno" nego "kao kad se deres"
Tj ako guras vazduh "iz stomaka" grlo treba da ti je opusteno. Mnogi(ako ne i svi) pevaci pocetnici, (racunajuci i mene), stezu grlo dok pevaju, poenta je u savladavanju vokalne tehnike.Dokle god 'guras' iz stomaka nece te boleti grlo, samo se opusti i zapevaj!
Procitao sam ovde negde na forumu-mala vezba za disanje:
Legnes na ledja, stavis knjigu(neku deblju) na stomak i udises vazduh tako da podizes i spustas knjigu na gore-dole(tako "dises iz dijafragme").Primetices da ce vremenom to da ti postane instinkivno tokom pevanja.
Mozes i da tokom ispevavanja duzih/glasnijih deonica jednu ruku prislonis na stomak i da se na taj nacim fokusiras na potisak vazduha iz dijafragme.
Potrazi i na forumu i na netu imas dosta toga kako i sta treba da se radi.
Imas i lep dvd Melise Kros (Melissa Cross - Zen of screaming) gde mozes da se edukujes.
Toliko od mene za sada.
Pozdrav
UNDER
Ja pevam u rock/metal bendu i znam u kom stilu hoces da ti zvuci glas, dakle ne "lepo i melodicno" nego "kao kad se deres"

Tj ako guras vazduh "iz stomaka" grlo treba da ti je opusteno. Mnogi(ako ne i svi) pevaci pocetnici, (racunajuci i mene), stezu grlo dok pevaju, poenta je u savladavanju vokalne tehnike.Dokle god 'guras' iz stomaka nece te boleti grlo, samo se opusti i zapevaj!

Procitao sam ovde negde na forumu-mala vezba za disanje:
Legnes na ledja, stavis knjigu(neku deblju) na stomak i udises vazduh tako da podizes i spustas knjigu na gore-dole(tako "dises iz dijafragme").Primetices da ce vremenom to da ti postane instinkivno tokom pevanja.
Mozes i da tokom ispevavanja duzih/glasnijih deonica jednu ruku prislonis na stomak i da se na taj nacim fokusiras na potisak vazduha iz dijafragme.
Potrazi i na forumu i na netu imas dosta toga kako i sta treba da se radi.
Imas i lep dvd Melise Kros (Melissa Cross - Zen of screaming) gde mozes da se edukujes.
Toliko od mene za sada.
Pozdrav
UNDER
Ja znam da pevam iz stomaka samo kada pevam kao na casu solo pevanja ali inace ne uspevam . . . i da bas na taj nacin sam mislila.Probacu sa vezbama, nasla sam jos neke i ako je bitno da opustim glas(sto inace znam) potrudicu se pa sta bude
. . . Hvala na savetima 

Moguce da te zanima vokalna tehnika death growl i scream.
Kao sto je kolega xD gore rekao,bitno je da savladas tehniku.Tj,da opustis grlo,jer to samo zvuci kao da grebe,dok u stvari treba da bude najdalje od toga.
Melisa Cross ima stvarno dobre stvari u tome The Zen of Screaming.
Ali probaj da pronadjes drugi deo te skole.Tu ima mnogo korisnih tehnika i saveta.
I srecno.
Kao sto je kolega xD gore rekao,bitno je da savladas tehniku.Tj,da opustis grlo,jer to samo zvuci kao da grebe,dok u stvari treba da bude najdalje od toga.
Melisa Cross ima stvarno dobre stvari u tome The Zen of Screaming.
Ali probaj da pronadjes drugi deo te skole.Tu ima mnogo korisnih tehnika i saveta.

I srecno.

Da, drugi deo Zen of screaming-a je blizi pristup ovoj tematici.Dovela zena momke da pevaju i ukazuje im na greske koje prave, bas poucno, i sto je najbitnije, cujete rezultate tu pred kamerom.Super DVD.
Prakticne vezbe, fore, fazoni...ma sve sto treba!
E sad meni growl nije jaca strana,nisam se nesto ni interesovao da se razvijam u tom smeru brzo ostanem bez daha - mozda 7-8 sekundi(moram da poradim na tome), dok scream mogu duze.
Praksom sam usavrsio i izvodjenje krestavih glasova poput AC/DC-Brajana Dzonsona i Roberta Planta od Zeppelina.
Tako da sada mogu 'ladno da pevam Highway to hell i Black dog - k'o original!
Sve to ide vremenom, u pocetku sam maltene pljuvao krv na kraju svake probe, jedva pricao, imao osecaj kao da si nesto pokidao unutra i td...
Od kad sam malo obratio paznju na disanje ne secam se da sam promukao zbog pevanja.
Praksa je cudo!
Prakticne vezbe, fore, fazoni...ma sve sto treba!

E sad meni growl nije jaca strana,nisam se nesto ni interesovao da se razvijam u tom smeru brzo ostanem bez daha - mozda 7-8 sekundi(moram da poradim na tome), dok scream mogu duze.
Praksom sam usavrsio i izvodjenje krestavih glasova poput AC/DC-Brajana Dzonsona i Roberta Planta od Zeppelina.
Tako da sada mogu 'ladno da pevam Highway to hell i Black dog - k'o original!

Sve to ide vremenom, u pocetku sam maltene pljuvao krv na kraju svake probe, jedva pricao, imao osecaj kao da si nesto pokidao unutra i td...
Od kad sam malo obratio paznju na disanje ne secam se da sam promukao zbog pevanja.

Praksa je cudo!
Ok probacu da nadjem drugi deo, prvi sam nasla......znam sta treba, nadam se da ce da se isplati
Hvala 

Nah,ja probao i scream i growl.U svakom slucaju ce ti malo zeznuti glas,pogotovo ako mutacija nije gotova.
Ja sam se posvetio normalnim vokalnim tehnikama,i praksa jeste cudo...
Pre 3 godine,jedva sam pevao baritonski registar,sto prirodno i jesam.Ali sam vezbom razvio i bas registar i tenor registar,i sada ladno pevam Ian Gillan-a
Praksa je zakon.Moz' ti da 'Zen-ujes' koliko hoces xD
Ali ako ne vezbas nista.
Samo opusteno!
Pre 3 godine,jedva sam pevao baritonski registar,sto prirodno i jesam.Ali sam vezbom razvio i bas registar i tenor registar,i sada ladno pevam Ian Gillan-a

Ali ako ne vezbas nista.

Samo opusteno!
HahaJohnnyC wrote:Nah,ja probao i scream i growl.U svakom slucaju ce ti malo zeznuti glas,pogotovo ako mutacija nije gotova.
Ali ako ne vezbas nista.
Samo opusteno!

Pa ovako...
Prvo,scream ti ne preporucujem da pocinjes bar jos nekih godinu-dve...
Drugo...vezbe zagrevanja su ti prve,i najbitnije...kao lip-roll i tako to...Posle zagrevanja imas raspevavanje,pa onda lepo dovatis' neki instrument(klavijatura ili gitara najbolje),pa sviras skalice i pevas.Pa dok pevas,vezbas stakato,legato,pa neki triler i tako to...radis malo na vibrato tehnici koja je veoma bitna.Radis to svaki dan,u pocetku ne vise od pola sata.
Pij dosta vode ali nikako hladne.Jer glasne zice moraju da budu 'podmazane'.Kasnije,posle par meseci vezbas i do sat vremena dnevno,ali NIKAKO vise od toga.I do godinu dana trebalo bi da vidis neke razlike.

Isto,veoma dobar program,koji se moze naci besplatno,jeste Singorama: Sing yer arse off!
Imas i programe koji pomazu razavijanju sluha,i imas computer-interface klavijaturu.
Super stvarcica,uz pun djavo knjiga po nivoima,koje te uvode u svet vokalnog izvodjenja.
Prvo,scream ti ne preporucujem da pocinjes bar jos nekih godinu-dve...
Drugo...vezbe zagrevanja su ti prve,i najbitnije...kao lip-roll i tako to...Posle zagrevanja imas raspevavanje,pa onda lepo dovatis' neki instrument(klavijatura ili gitara najbolje),pa sviras skalice i pevas.Pa dok pevas,vezbas stakato,legato,pa neki triler i tako to...radis malo na vibrato tehnici koja je veoma bitna.Radis to svaki dan,u pocetku ne vise od pola sata.
Pij dosta vode ali nikako hladne.Jer glasne zice moraju da budu 'podmazane'.Kasnije,posle par meseci vezbas i do sat vremena dnevno,ali NIKAKO vise od toga.I do godinu dana trebalo bi da vidis neke razlike.

Isto,veoma dobar program,koji se moze naci besplatno,jeste Singorama: Sing yer arse off!

Imas i programe koji pomazu razavijanju sluha,i imas computer-interface klavijaturu.

Super stvarcica,uz pun djavo knjiga po nivoima,koje te uvode u svet vokalnog izvodjenja.
OK vec sam pocela sve to da radim, samo ne znam kako triler da izvedem .....Hvala u svakom slucaju
POzdrav

POzdrav

Gugluj trilere.Poslusaj primere.Vremenom ces nauciti. 
(Kakve rime bacam,btw xD)

(Kakve rime bacam,btw xD)
Ovde ste rekli svašta, ali ne ono najbitnije. Ako sa 15 godina počneš da pevaš solo pevanje (znači opere, arije i td..) naučićeš samo tako da pevaš i onda možeš da se oprosti od toga da bilo koju pop pesmu otpevaš normalno, a da to ne zvuči "operski". Meni solo pevanje stvara isti problem.
Sa druge strane, mnogi pop pevači su završili solo pevanje pa opet ne pevaju na taj način. Meni zbog sol pevanja ne dostaje dinamika, ton na kraju reči deluje rastegnuto, tugaljivo...Počinjem da pizdim od toga. Sa druge strane, solo pevanje ti da potrebnu izdržljivost. Šta sad raditi?
1. Reci profesorki koji problem imaš i nek te ona posavetuje
2. Pokušaj da nađeš nekog iskusnog pevača koji će malo raditi sa tobom i reći ti na šta treba da obratiš pažnju i na čemu da radiš kad pevaš pop i rok pesmice
Sumnjam da ćeš upeti da nađeš nekog voljnog da radi to sa tobom za džabe, ali ako uspeš-svaka čast
3. Nemoj da se nerviraš! Imaš samo 15 godina i vrlo je moguće da ti se glas još formira. Ne forsiraj ništa i znaj da ima vremena. Treba da prođe još par godina da bi tvoj glas dobio svoju pravu boju.

Sa druge strane, mnogi pop pevači su završili solo pevanje pa opet ne pevaju na taj način. Meni zbog sol pevanja ne dostaje dinamika, ton na kraju reči deluje rastegnuto, tugaljivo...Počinjem da pizdim od toga. Sa druge strane, solo pevanje ti da potrebnu izdržljivost. Šta sad raditi?

1. Reci profesorki koji problem imaš i nek te ona posavetuje
2. Pokušaj da nađeš nekog iskusnog pevača koji će malo raditi sa tobom i reći ti na šta treba da obratiš pažnju i na čemu da radiš kad pevaš pop i rok pesmice

3. Nemoj da se nerviraš! Imaš samo 15 godina i vrlo je moguće da ti se glas još formira. Ne forsiraj ništa i znaj da ima vremena. Treba da prođe još par godina da bi tvoj glas dobio svoju pravu boju.
Sa najbitnijim,kako kolega Tiga rece...Nikako,nikako,ali NIKAKO ne smes da se nerviras. 
Samo opusteno.
I sve ce doci na svoje mesto.

Samo opusteno.

Saro, ja sam ubedjen da ne pevas iz dijafragme stalno. Narocito ne sa navrsenih 15 godina. Ono sto hocu da kazem je da se mnogi varaju oko toga, nauce da uzmu vazduh "dole" i to je to, ali to je samo jedan malo deo posla. Nauka je u zadrzavanju tog vazduha "dole" sto je dosta tezi deo posla narocito zato sto kada pevas ili sviras neki duvacki instrument ti posle tog uzimanja vazduha ne mislis o tome vec o tonu, boji, intonaciji i lista ide dalje... Trbusni misici ako su ti zategnuti mogu da stvaraju varku, jer cesto znaju da potiskuju vazduh u gornji deo pluca stvarajuci probleme . Ono sto hocu da te posavetujem je da obratis mnogo vise paznje na disanje i kompresovanje tog vazuha koji si uzela, nije lako, ali uz mnogo strpljenja i rada se sve postigne. 

I moramo da uzmemo u obzir cinjenicu da je zensko.A devojke posle 12 navrsene godine gotovo da gube naviku da disu dijafragmom,time cineci vokalno izvodjenje tezim.