Stratocaster wrote: ↑28 Dec 2017, 15:18
Vec koji put dozivljam ozbiljnu frustraciju kada pokusam nesto vise sa gitarom u smislu da razumem instrument. Skoro sam poceo da sviram, vezbam dosta, ali cilj se promenio. Uzivam u izazovima, ucenju novih tehnika, pesama, sviranja uz backing track, medjutim nikako da uhvatim
START sa nekom teorijom i sustinom.
Jednostavno ne znam odakle da krenem, zato je rec start napisana velikim slovima. Cinjenica (izuzetno korisna) da je sve online i da postoji brdo informacija mi u ovom momentu zapravo predstavlja ogroman problem jer ne znam odakle da pocnem. Skale, akordi, progresija, modovi, caged sistem, ovaj sistem, onaj sistem, onda oprecne informacije, krenem caged pa procitam da ne valja caged i da ne pocinjem tako, i tako u krug dok se ne izgubim kompletno i na kraju ne uradim nista korisno osim sto se iznerviram
Odaberi jedan kanal na YT ili sajt ili kako da kazem, nekog ko ima lekcije za gitaru pra kreni od pocetka. Pola ces znati vec, pa samo preslusaj, a ono sto ti je manje poznato tu se malo zadrzis... Ides svoj neki tempo, neki dan par lekcija predji, nekad ne sviras nista par dana, i tako... Ne moras se ni drzati skroz slepo lekcija

mada je bolje da sto vise pratis, jer ti likovi koji drze casove znaju gde su oni sami gubili vreme pa onda se trude da drugi ne gube vremen i ne vezbaju pogresno...
Stratocaster wrote: ↑28 Dec 2017, 15:18
Zelim da naucim da pricam kroz gitaru, da izrazim emociju i muziku, ide mi u glavi odlican ritam ili solo, ali ja nemam pojma koju notu da odsviram. Ako ucim brdo lickova onda je to kopiranje drugih i repetitivno je. Mogu da prihvatim cinjenicu da nemam talenta za muzikalnost, ali to mogu da znam tek kad naucim kako da se izrazim. Ako znam da odsviram progresiju akorda i onda improvizujem solo na osnovu toga, tek onda mogu da znam da li je dobro ili lose, uostalom nije ni bitno, poenta je da zelim da razumem instrument, da znam sta cu odsvirati pre nego sto odsviram, tj da taj ritam iz glave mogu da prenesem gitarom.
Malo sam otegao, ali svakako verujem da razumete jer je vecina bila u ovoj situaciji, ne treba mi kompletan kurs, trebaju mi saveti u vezi redosleda kako da pocnem, sa cim konkretno i onda neki sled koji ce produbljivati to znanje. Bilo bi zanimljivo da cujem vas kako ste to resili i po brojkama ako moze, nauci to to to i to pa ce me to odvesti do cilja ili bar dati zalet da sam posle znam sta da radim.
Ovo drugo, mogu ti reci kako sam ja poceo, prvo sam kopirao druge a onda vremenom nekako samo od sebe poceo sam da kombinujem njihovo, i da kopiram samo stil, a ne konkretne "likove", i vremenom ce ti to iz glave izlaziti bas tako kako u glavi cujes... Nema tu nekog magicnog trika, sto si bolji lakse ces izaziti svoju ideju, a bolji postajes za pocetak kopiranjem drugih i ucenjem od njih.
Kazes ne treba ti kompletan kurs, OK, ali ono sto sam prvo napisao shvati kao vise vodilju, da vidis kojim redom da ides... Valjda prvo ucis akorde, pa onda skale, pa tako dalje... Tako da ne treba da bezis od "kompletnog" kursa...
Stratocaster wrote: ↑28 Dec 2017, 15:40
Da, ali mi se cini ipak da treba neki put. Neki tonovi idu uz neke akorde, neki ne, problem je sto u ovom momentu ja ne znam sta ide sa cim
Idu oni tonovi iz lestvice tog akorda

a to ces nauciti na kursu da tako kazem... Ja kada sam poceo da ucim malo kao od pocetka malo sam gledao sajt ovog lika:
https://www.justinguitar.com/
Verujem da ima jos takvih....
Drugo eto kako sam jos ucio to konkretno... Npr, ucio sam kopiranjem Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond, na primer sve sto je u tom predugackom uvodu svirano ide uz G akord, kao i recimo joe neke pesme Albert King, I'll plat this Blues for You (ili tako nekako) i recimo Smoke on the Water solo (to nije bas G valjda ali mozda i jeste, ali sigurno moze uz G) i onda sve iz toga mozes da koristis uz G akord, i tako dalje... Sada kada sviram nesto uz G znam gomilu mesta na vratu gde mogu da zabodem notu i da zvuci dobro uz G...

I onda mogu toliko da improvizujem da to vise nije kopiranje drugih i tako....