Casovi gitare

Moderators: dejankuki, Reverse

Rock`n`Roller
MF veteran

Casovi gitare

Post by Rock`n`Roller » 09 Mar 2008, 23:49

...sve nesto mislim da sam promasio temu...

Elem,
pre nekih 2 meseca (mozda i vise) sam krenuo kod gospodina R.M. Tocka na casove.Covek je legend i odlican predavac i profesor.
Jedina mana koju sam primetio jeste cena casa (90 minuta) od 20 evra.(u stvari to i nije neka mana, ali jednostavno ne mogu toliko da dajem).

Na moju veliku zalost morao sam da prestanem sa casovima.

Najzad, cilj ove teme jeste moj oglas svim ljudima koji daju casove gitare (ili znaju nekog dobrog ucitelja)!Sviram za sada samo akusticnu (godinu i mesec dva) , levoruk sam (bolje da nisam), teoriju znam veoma malo dok sam vise paznje posvetio tehnici.Imam 17 godina a sviram blues i rock.Volim zvuk, recimo, Generacije 5 ili ZZ Top-a (mada to sada uopste nije bitno, naravno).

Eto...

Hvala na paznji!

Bolence

Re: Casovi gitare

Post by Bolence » 29 Apr 2008, 01:40

Rock`n`Roller wrote:...sve nesto mislim da sam promasio temu...

Elem,
pre nekih 2 meseca (mozda i vise) sam krenuo kod gospodina R.M. Tocka na casove.Covek je legend i odlican predavac i profesor.
Jedina mana koju sam primetio jeste cena casa (90 minuta) od 20 evra.(u stvari to i nije neka mana, ali jednostavno ne mogu toliko da dajem).

Najzad, cilj ove teme jeste moj oglas svim ljudima koji daju casove gitare (ili znaju nekog dobrog ucitelja)!Sviram za sada samo akusticnu (godinu i mesec dva) , levoruk sam (bolje da nisam), teoriju znam veoma malo dok sam vise paznje posvetio tehnici.Imam 17 godina a sviram blues i rock.Volim zvuk, recimo, Generacije 5 ili ZZ Top-a (mada to sada uopste nije bitno, naravno).

Eto...

Hvala na paznji!
Pa želim ti reći da gitaru nikada ne naučiš da sviraš. Čudno je ali je tako. Kad god budeš uzeo gitaru u ruke naučićeš nešto novo. Muzika uopšte to smo mi, onakvi kakvi smo, sa svojim emocijama i da ne širim dalje. Gledao sam Točkovu školu gitare. To je jedan stil sviranja i jedan prilaz sviranju gitare. To što sviraš gitaru levom rukom i nije nešto posebno. Uostalom gitara se svira sa obe ruku.To se ispravlja. U muzici moraš shvatiti da ti se tonovi ponavljaju, ali u novim oktavama i visinama. Nije ti kasno da počneš od početka.

Sava

Post by Sava » 29 Apr 2008, 09:20

Rock`n`Roller wrote: pre nekih 2 meseca (mozda i vise) sam krenuo kod gospodina R.M. Tocka na casove.Covek je legend i odlican predavac i profesor.
Штета што не можеш да плаћаш јер то није висока цена за врхунског учитеља, чак ни за просечног.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 29 Apr 2008, 09:42

Sviras na levu ruku?
Evo ja sam levoruk a sviram na desnu ruku.I to bez problema.Sviram vec brdo tehnika,mogao bih da skidam razne gitariste da hocu da trosim vreme na te gluposti.A samo je problem bio u prvih mesec dana.Uopste nisam umeo trzalicu da drzim.Ali posle toga sve je bilo OK.I sad mogu bilo koju gitaru da sviram,i normalne cene da placam.Skvajer za desnoruke kosta 9000 a za levoruke,otprilike 15000.A ako jos uvek nisi siguran,obrati paznju na to da je Michael angelo batio takodje levoruk a svira uglavnom na desnu ruku(mada ume malo i na levu) a on je proglasen za najbrzeg gitaristu na svetu ili sta vec...

Moj savet bi bio da predjes na desnu ruku.Izgubices mesec dva,ali vredec ti!A i neces ti nista zaboraviti sto si naucio,i umeces da primenis i na desnu ruku....

Bolence

Post by Bolence » 23 Jun 2008, 19:01

Svi rok učitelji uče unisano sviranje gitare. Učite polifono sviranje koje je sadržajnije, kompletnije i mnogo se brže uči.

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 23 Jun 2008, 19:18

Bolence wrote:Svi rok učitelji uče unisano sviranje gitare. Učite polifono sviranje koje je sadržajnije, kompletnije i mnogo se brže uči.
Unisano? Mislish unisono, a i to nije to shto ti mislish, izraz unisono je neshto drugo. verovatno si mislio da se vishe koncetrishu na uchenje solaza, koje retko imaju i po 2 tona u trenutku... Ja mislim da treba i jedno i drugo da se uci... :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Jun 2008, 20:54

ako neko moze icemu da te nauci u ovoj zemlji to je tocak... poslusajte samo zikino kolo na youtubeu... e to se zove sviranje.. i nije samo "unisano" nego covek svira i ritam i solazu i isto vreme i to tempo oko 160 bpm... e to je znanje... i to treba da ucis, ritam, harmonija i TONU skala... XD
nek ti je sa srecom!

Ivinci

Post by Ivinci » 28 Jun 2008, 13:09

Sava wrote:
Rock`n`Roller wrote: pre nekih 2 meseca (mozda i vise) sam krenuo kod gospodina R.M. Tocka na casove.Covek je legend i odlican predavac i profesor.
Штета што не можеш да плаћаш јер то није висока цена за врхунског учитеља, чак ни за просечног.

jaoo, da je meni jedan takav učitelj ovamo... ova cela zemlja puna nekih "predavača" muzike a kod svakog je minimalna cena 60CHF za jedan čas od 45 min - to mu dodje skoro 40 Evrića po času - odakle :oops: :cry:

Bolence

Post by Bolence » 30 Jun 2008, 23:05

Već ne znam koji put preslušavam Točka. Čovek svira izvanredno, samo njemu znanom tehnikom. S palcem i kažiprstom. "Žikino kolo" je odsvirao na koncertu, gde je pokazao da zna uspostaviti izvanrednu vezu sa publikom. Jeste da ima po neki bas, ali to i nije važno jer je odsvirano odlično. Njegov ton je zdrav, čist i zreo. Uostalom ja to zovem kao devojački poljubac. Sočan, erotivan, sa velikom ljubavlju odsviran. Šteta što se danas ta muzika ne uči kroz muzičke škole. "Pšeničice sitno seme" sa onim trostrukim i četvorostrukim predudarima prelepo zvuči, iako je odsvirano unisono. Zatim improvizacija naniže kroz akord i skalu je primer kako to treba izvoditi. Još jedna od tehnika sviranja gitare, a posebno mi je drago što je našu muziku predstavio tako da se i mladim gitaristima sviđa. Ja sam za to da se više afirmišu gitaristi koji će i našu narodnu muziku predstaviti svetu, a mislim da imamo šta prestaviti.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Jul 2008, 00:28

ehm... right..

EVH

Post by EVH » 01 Jul 2008, 16:49

Elem,

Eto...

Hvala na paznji!
za Tocka to je dzabe...naci ces ti drugog ucitelja, ali decko bolje ti je da odes kod njega na jjedan cas nego kod drugih na 10...uostalom, sta si ocekivao, da ti drzi cas od 90min za 500 kinti?... :eek7: ... moj savet je da ides kod njega ali redje, a da u medjuvremenu usavrsavas ono sto ti on pokaze...pozZz

kadenca

Post by kadenca » 31 Jul 2008, 00:01

EVH wrote:

Elem,

Eto...

Hvala na paznji!
za Tocka to je dzabe...naci ces ti drugog ucitelja, ali decko bolje ti je da odes kod njega na jjedan cas nego kod drugih na 10...uostalom, sta si ocekivao, da ti drzi cas od 90min za 500 kinti?... :eek7: ... moj savet je da ides kod njega ali redje, a da u medjuvremenu usavrsavas ono sto ti on pokaze...pozZz
Pa koliko ti vremena treba da naučiš kod Točka gitaru. Ako prodje mesec dana od časa do časa, da bi skupio pare pa na čemu si. Imao sam priliku da vidim Točkovu školu, jeste da je novina, ali ništa iznenadjujuće. Osnovno je kako od drvenih prstiju napraviti elastične, kako brzo stići do mekanog istrzavanja, prstoreda. Mislim da su svi ti profesori preskupi, pa i Točak. No ako neko ima para neka plati. Evo na ovom forumu sam video kako neki daju teoriju, ali su zaključali temu, što znači da nisu spremni na konkurenciju, a iz onoga što sam video teško će se neki početnik snaći. Recimo kad objašnjavaju lestvične aktorde, papazjanija. Sve zbrdodolisano, da i pismenim nije jasno.
Osnova dobrog sviranja je poznavanje skala ili lestvica. Muzika nije jednostavna stvar, baš nasuprot, taži mnogo rada, individualnog, ali nekog ko će vam znati objasniti šta i kako raditi.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 31 Jul 2008, 00:28

Evo na ovom forumu sam video kako neki daju teoriju, ali su zaključali temu, što znači da nisu spremni na konkurenciju, a iz onoga što sam video teško će se neki početnik snaći. Recimo kad objašnjavaju lestvične aktorde, papazjanija. Sve zbrdodolisano, da i pismenim nije jasno.
Teme su zakljucane radi lakse preglednosti a na drugoj temi mozes/te pitati sta vam nije jasno ili ukazati na greske ili na papazjaniju .....
Zasto rech KOnkurencija? Zar ne bi bilo lepo da i ti/vi doprineste da to bude razumnije ako vec smatrate da nije dobro objasnjeno,dosadili su mi ljudi koji samo ukazuju na greske a ne zele nista da ucine da to promene ,cemu onda takav stav tipa KO JE ONO NAPISAO NEMA VEZE SA MOZGOM,ili cuti ili pomozi,od ovakve kritike niko nema koristi....

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 31 Jul 2008, 00:32

Miloshe, ja cu da ti drzim casove sad od oktobra... :D

kadenca

Post by kadenca » 31 Jul 2008, 19:12

Critical wrote:
Evo na ovom forumu sam video kako neki daju teoriju, ali su zaključali temu, što znači da nisu spremni na konkurenciju, a iz onoga što sam video teško će se neki početnik snaći. Recimo kad objašnjavaju lestvične aktorde, papazjanija. Sve zbrdodolisano, da i pismenim nije jasno.
Teme su zakljucane radi lakse preglednosti a na drugoj temi mozes/te pitati sta vam nije jasno ili ukazati na greske ili na papazjaniju .....
Zasto rech KOnkurencija? Zar ne bi bilo lepo da i ti/vi doprineste da to bude razumnije ako vec smatrate da nije dobro objasnjeno,dosadili su mi ljudi koji samo ukazuju na greske a ne zele nista da ucine da to promene ,cemu onda takav stav tipa KO JE ONO NAPISAO NEMA VEZE SA MOZGOM,ili cuti ili pomozi,od ovakve kritike niko nema koristi....
Sve to što se izneli, a zaključali nije loše, baš nasuprot, ali podji od toga da si ti početnik. Kada početnika učiti modusima, pentatonici, ako nezna ni jednu notu da pročita. Uz svo uvažavanje tablatura, ali to je toliko nedovoljno da je iluzorno o tome raspravljati. U pitanju je metodologija rada. Kada na kom stepenu poznavanja gitare, nekome nešto pojasniti? Vi ne govorite o intervalima, šta recimo obuhvata jedna kvinta, septima. Nije ovde u pitanju da li vi znate ili ne znate ali nije znanje znanje znati no je znanje znaje dati, prijatelju. Metodologiju razradite, šta kad i koliko dati nekome nekog znanja i na kom nivou poznavanja gitare. Stičem utisak da je vama cilj da se vi eksponirate i pokažete koliko poznajete gitaru, a poznajete je. Samo ako učite nekoga sistematizujte svo to znanje, razradite metodološki i onda učite druge. Ne vidim ni jedan razlog da temu zaključavate, ili se nečega plašite. Kada nekome dajete nešto totalno novo za to ga morate dobro pripremiti, a mnoge teme su za mnoge početnike teme koje prvi put čuju.

Post Reply