Vežbaj, Vežbaj & Vežbaj !!!!!

Moderators: dejankuki, Reverse

Post Reply
cccira
MF veteran

Re: Re:

Post by cccira » 01 Oct 2008, 17:44

Ivinci wrote:kako si ovo napravio, guitar pro ili nešto drugo?
Guitar pro :wink:

m@T@

Re: Vezbaj Vezbaj i Vezbaj !!!!!

Post by m@T@ » 01 Oct 2008, 21:55

auu kako mozete iz lakta da svirate ?
ja od kad sam poceo profa me je terao da sve sviram iz zgloba .
evo npr . tremelo iz lakta moze da se radi ali nije ni pribilzno onom iz zgloba .

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Dec 2008, 23:44

m@T@ wrote:auu kako mozete iz lakta da svirate ?
ja od kad sam poceo profa me je terao da sve sviram iz zgloba .
evo npr . tremelo iz lakta moze da se radi ali nije ni pribilzno onom iz zgloba .
ja npr nikako ali nikako ne mogu da sviram tremolo iz zgloba,i nikada mi nece biti jasno zasto, mogu sam iz lakta... :? prosto mi se ruka zgrci sva, i nema sanse da brzo sviram iz zgloba

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Dec 2008, 23:51

Ma stvar navike...Ja sviram iz lakta kad krljamo nesto, a kad nesto treba da zadenfujem, zglob mora da sljaka...Od situacije do situacije, mada vise mi onako lep osecaj IZ LAKTA DZDZDZDZDZ.... :butthead:

sixstring

Post by sixstring » 09 Dec 2008, 01:56

ev mi za kolege basiste ako ih interesira sweep al prs'om :P (način koji sam saaam provalio,kako meni odgovara,i vidim radi pa da podelim sa vama,ako ovo ima već negde izvinjavam se.)

aj da mučimo napaćeni a-mi
h-o r-------r
G||-----------------------2--5--2-----------------------
D||--------------------2------------2--------------------
A||-----------------3------------------3-----------------
E||--------------5------------------------5--3-----------
m s k k m k k s p-o
m k
m - mali
d - domali
s - srednji
k - kažiprst

ovako,vrhom levim od palca (ako ste dešnjaci) onaj deo levo od nokta,njega koristite za downstroke petog praga na E žici,ali da se ne oslanja na A žicu,onda ide kažiprst koji okida takođe bez oslanjanja A žicu na trećem pragu,nema oslanjanja na E,D i G parujete kažiprstom leve ruke al' pazite da kada svirate jedan pa drugi ton i kada budete 'vrećali' da tonovi budu odvojeni,znači ne da se čuju dva u isto vreme! srednji prst okida D na prvom pragu,domali G na isto prvom pragu,onda se hammer-on uje peti prag,znači na levoj ruci drži se prvi prag kažiprstom a mali udara peti prag. zatim dolazimo do i najvažnijeg dela sweepa a to je vraćanje,fora je u rake'ovanju žica,tj,ne koristimo alter,index middle (kažiprst pa srednji) za sviranje ove četiri note već ćemo koristiti srednji prst da 'rake-ujemo',dakle leva ruka sada je odsvirala 'sama' taj peti prag G žice i vreme je samo da se skloni mali prst sa tog polja i ostavi isti oblik sa kog smo krenuli samo da ga do početnog tona na petom pragu E žice vrati desne ruke srednji prst 'rake-ovanjem',kada se stigne to petog praga E žice sve što treba jeste pull off-ovati,znači kako ste završili vraćanje na malom prstu,sada treba jako 'povući' žicu malim prstom leve ruke tako da sama može odsvirati treći prag E žice koju držimo već srednjim prstom.
Ako je ovo ikome bilo interesantno mogao bi i napisati još patterna koje koristim-sam provalio,al evo najjednostavniji,pa ako vam se sviđa,kolege basisti koji svirate prstima javite... :)

(ps iz nekog razloga koji ja ne mogu skontati,ne mogu postaviti ho i po,i prstorede da stoje gde trebaju jer se nakako 'sami' pomere kako god pošaljem stranicu odve dok pišem izgleda ok al na forumu je drugačije???)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Dec 2008, 02:36

jednostavno kad sviras iz lakta dobijas onaj mocan i snazan zvuk a la hendrix, a najbolji primer toga power zvuka je tocak dok svira tobacco road na odlivenom... e ono nemoze iz zgloba ljudi ;)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Dec 2008, 08:56

(ps iz nekog razloga koji ja ne mogu skontati,ne mogu postaviti ho i po,i prstorede da stoje gde trebaju jer se nakako 'sami' pomere kako god pošaljem stranicu odve dok pišem izgleda ok al na forumu je drugačije???)
Samo kada napises tab obelezi ga i onda klikni na "Code" i bice sve okej :)

sixstring

Post by sixstring » 09 Dec 2008, 09:38

tnx Critical!

hm...
vidim,sad
ono nešto se popravilo,pokušao sam da dam ispravljeni,al opet pomeri neke delove??!
ma nevažno,osad ću to na pravi tab pa ću zalepiti kao sliku

Sephiroth

Post by Sephiroth » 11 Dec 2008, 23:17

Code: Select all

E|-------------------------------------------------------------------------------------------------17-20-22-22-22-|
B|---------------------------------------12-15-17----------15-17-19----------------17-19-22--------------------|
G|------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|
D|----------12-15-17----------12-15-17------------12-15-17-------------17-19-22------------------------------|
A|------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|
E|-12-15-17----------12-15-17--------------------------------------------------------------------------------|

bokicasa

Post by bokicasa » 16 Dec 2008, 18:21

skinete program guitar speed trainer,krakujete ga i cepaj mujo do zore.. :mrgreen:
imate tonu vezbi i mozete da merite svoje znanje i da se stavljate u odredjene profile,pa recimo vezbate mesec dana redovno vezbe neke i onda pogledate koliko ste napredovali,sve u svemu vrlo koristan program,autori garantuju da cete u roku od 2 meseca imati vidljivo poboljsanje brzine i koordinacije leve ruke

M1los

Re: Vežbaj, Vežbaj & Vežbaj !!!!!

Post by M1los » 21 Apr 2009, 23:53

Da priupitam nešto u vezi držanja desne ruke. Ja je držim tako da ivicu dlana naslonim na bridge, a prsti leže na pickguardu, između volume pota i žica (gitara je stratolika). Znači, desna ruka 100% položena :D. To je samo kad sviram solaže, neko razlaganje ili nešto slično. Dal' je ovo pogrešno? :D

Stanko

Post by Stanko » 15 May 2009, 12:41

Evo jedne koju je meni drugar pokazao (i zapisao), dobra za razmrdavanje prstiju pre sviranja ;) Naravno okidanje gore-dole, a on je naveo i koji prst gde treba :D

* dobra vezba  za dobre ljude

E-----------------3------|--5---3---------------|------7----5----3--------|----5---3---------|---3------------------|
H--3--5---6--------------|-----------6---5------|---------------------6---|------------6--5--|-------6---5---3------|
G------------------------|----------------------|-------------------------|------------------|----------------------|
D------------------------|----------------------|-------------------------|------------------|----------------------|
A------------------------|----------------------|-------------------------|------------------|----------------------|
E------------------------|----------------------|-------------------------|------------------|----------------------|

E-----------------------|-------------------------|-----------------------------
H-----5-----------------|-------------------------|------------------------5---
G---------7---4 --------|----5---4----------------|---------------------5------
D------------------6----|--------------6----------|----------------6-----------
A-----------------------|--------------------7----|------5----7---------------
E-----------------------|-------------------------|-----------------------------

Prstici:
| 1-2-3-1 | 2-1-3-2 | 4-2-1-3 | 2-1-3-2 | 1-3-2-1 | 2-4-1-3 | 2-1-3-4 | 2-4-3-2-2 |

kosta

Post by kosta » 18 May 2009, 11:47

Jeste pogresno. Pokusavaj da desni zglob iskrivis sto vise tako da ti zglob bude sto udaljeniji od gitare. Imaces bolju kontrolu nad svirkom veruj mi X)

pivonroll

Post by pivonroll » 04 Jul 2009, 12:33

Evo jednog seta vezbi koji pomaze da se usklade leva i desna ruka, a pored toga razvijate tehniku alternate picking-a.

Legenda:

1-kaziprst
2-srednji prst
3-domali prst
4-mali prst

Vezba 1:

Napomena: Mozete vezbati na bilo kojoj zici, ja sam samo radi demonstracije uzeo E zicu.

|------|-----|--1--|--2--|--3--|--4--|-----|-----|-----|
|------|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|
Zatim vezbate i sledece permutacije:

1243
1324
1342
1423
1432
2134
2143
2314
2341
2413
2431
3124
3142
3214
3241
3412
3421
4123
4132
4213
4231
4312
4321

Permutacije oznacava kojim redosledom prsti rade. Dakle ako je permutacija 4132 to znaci da prvo ide mali prst, pa kaziprst,

pa domali prst i na kraju srednji prst.

Vezba 2:

|------|-----|-----|---2-|-----|-----|-----|-----|-----|
|------|-----|---1-|-----|-----|-----|-----|-----|-----|
|------|-----|-----|-----|---3-|-----|-----|-----|-----|
|------|-----|-----|-----|-----|---4-|-----|-----|-----|
Kao i u prethodnoj vezbi vezbate sve permutacije.

Vezba 3:

Isto, kao u prvoj vezbi, vezbate sve permutacije.

Vezba 4:

Vezba 5:

|------|-----|---1-|-----|-----|---4-|-----|-----|-----|

Sad kada znate sta da vezbate ide kako da to vezbate.
Postoje cetiri nacina kako se ova vezba sprovodi, a odnose se na nacin okidanja zica.
Dakle prvi nacin je:

dole,gore,dole,gore

ostala 3 su:

gore,dole,gore,dole
gore,gore,gore,gore
dole,dole,dole,dole.

Jos jedna stvar vezana za vezbanje ove vezbe. Koristite metronom. Ako imate komp skinite sa neta neki besplatni metronom, ja koristim TempoPerfect i on mi fino radi pos'o. Vi odaberite svoj.

PRVO i PRVO. NE VEZBAJTE NA MAKSIMALNOJ BRZINI KOJOM TRENUTNO MOZETE DA SVIRATE OVE VEZBE, TO NIKAKO!!!
Prvo svirajte vezbu po vezbu i ustanovite za svaku vezbu posebno na kojoj najvecoj brzini mozete da je odsvirate 5 puta za redom a da ne pogresite uopste. E kada ste to uradili smanjite brzinu metrnoma na 75% te brzine i vebajte tu vezbu na toj brzini. Kasnije posle nedelju dana povecavajte brzinu za po 5 otkucaja i to je to.

Vezbe jesu duge i mozda smaraju, ali daju rezultate ako se pravilno primenjuju.

Jos jedan savet kako da vezbate:
Napisite na papiru sve one permutacije iz prve vezbe kao vrste, a kao kolone stavite vezba1, vezba2, vezba 3, vezba4, vezba5 (to su vam one vezbe iliti pattern-i od malo pre). Zatim belezite za svaku vezbu (tj. pattern) i permutaciju brzinu na kojoj ste je odsvirali sa onih 75% brzine o kojima sam pricao malo pre. Ne morate na papiru mozete kao i ja da to radite u nekom spreadsheet programu kao sto su Excel ili OpenOffice Calc. Ja koristim Calc, jer je dzabe a radi sve sto i M$-ovo cedo.

P.S ako imate nekih nejasnoci u vezi vezbi slobodno pitajte.

Aj, ziveli!

sezam

Post by sezam » 07 Jul 2009, 22:57

Učite lestvice, kroz jednu oktavu naviše i naniže, pa zatim dvooktavne naviše i naniže, sa praznim živcama, a onda bez praznih žica, a potom u bareu, vodeći računa o položaju desne i leve ruke. Palac leve ruka mora biti izmedju 3-će i 4-te žice, a ako svirate trzalicom držite je izmedju palca i kažiprsta desne ruke. Odnosno da leži na članku kažiprsta, desne ruke.Desnu ruku /ko svira rok, džez ili narodnu muziku/ spustite kraj dlana na kobilicu i polako iz zgloba dlana polako istrzavajte ton po ton neke lestvice za koju se opredelite. 80% dobrog sviranja je u prstoredu, tj da najbliži prst odsvira nabliži ton.

Post Reply