sixstring wrote:Dersu Uzala wrote:musickiller wrote:ah, probao sam nesto....
izgleda da moram stvar po stvar da postavljam...
evo sada malo improvizacije u Em, sto znaci kao sto znate Gdur.
?????
Em znaci Gmaj? Al u snovima. Samo su iste note u lestvici, ali niti pocinju od iste, niti se koriste na isti nacin, niti zvuce isto u ludilu (u datom kontekstu). Muzika je stvar konteksta (matematickog). Odo' se prekrstim.

care
Pa ja ne znam sta ste vi ucili???? Ako nesto ne znas molim te ne lupaj....
Ako ste ucili isto sto i ja poznato vam je da se obicno pocinje sa ucenjem A mol (to jest C dur) lestvice...
Ako ima iste tonove durska i molska lestvica onda se kazu da su paralelne...
A kao sto VAM je poznato svaka lestvica moze da se svira iz bilo kojeg tona koji se nalazi u njoj...
pa tako (da budemo najjasniji) uzecu u primer C dur lestvicu koju mozes svirati iz svake pozicije evo da ne bude smesno da neko prica nesto sto ne zna dacu klasican primer za "vozanje" kroz A mol lestvicu iz pozicija pocinje (obelezavam zice i pragove) E5, E7, E8, A5, A7, A8, A7, A8,A10,D7,D9,D10,D9,D10,D12,G9,G10,G12, G10,G12,G14,H12,H13,H15, H13,H15,H17, e13,e15,e17...Kao sto vidis i ako probas da je odsviras lestvica je u a molu odsvirana sa pomeranjem pozicija i ponavljanjem po dva tona iz prethodne pozicije... probaj iz bilo koga drugog tona da je odsviras i to ce opet biti a mol lestvica...takodje kreni je iz tona C na bilo kojoj zici i skrati do tona C i to ce opet biti a mol, tj. c dur lestvica...sviraj je uz a mol ili c dur i opet ce se slagati....Isto je i sa pentatonik bluz skalom koju mozes svirati iz A, C, D,DIS,E,G i opet je to a mol pentatonik skala...Ako ne znas raspitaj se a mozes i pogledati malo bila je na ovom forumu jedna dobra tema o pravljenju skala, a ako bas ni to ne pomaze pitaj nekoga profesora muzickog....Ovako pise u knjigama a ako si ti izmislio neku novu teoriju muziku reci nam pa mozda i osvojis neku nagradu...Bolje da ne pises nego da lupas gluposti...