Evo nekih mojih iskustava sa sviranjem slide-a na tamburi:
- Sto se tice samog slide-a koristim slide izrezan od "kormana"-upravljaca bicikla iz 70-tih godina duzine 5.5cm, nikolovan precizno (i dan danas nije probila korozija na njemu), sviram ga nataknutog na malom fingeru i imam slobodu ostalih fingera!
Pretezno koristim Open D tuning posto zvuci duboko i masno .... za recimo stvar iz E koristim Kapodaster postavljen na 2.pragu
i dobijam na praznim zicama Edur ili E mol ako ne diram G zicu u stimu. Koristim ponekad i open G ili A ... svi razlicito zvuce u odredjenom paru zica koje se sviraju!
- Kapodaster je jedna lepa i vrlo korisna stvarcica koja se postavlja na vrat gitare i podize tonalitet ka visim tonovima, to je ustvari kao kaziprst u tz. bare hvatovima. Primera radi ... ako se postavi na nekoj visoj poziciji vrata gitare...npr. "H" pozicija, moze se dobiti na clean farbi, zvuk slican mandolini ili zvuk tamburaskog prim-a (tamburica)...naravno, sa drugacijim hvatovima, vrlo korisno za neki izvorni country music ili nesto Vase... inspirativno, kreativno...!?
Licno Koristim Kapodaster Johnny Cash Signature Capo koji se vrlo lako i brzo premesta na pozicije (medjupragove) gitare. Naravno, kapodaster je uvek prisutan kod slide gitarista... izuzev onih koji imaju po nekoliko gitara u razlicitim stimovima i menjaju ih u zavisnosti od repertoara.
- Slide... probao sam ih od raznih materijala...aluminijum, bakar, razne vrste plastike pa cak i od dobro obradjenog tvrdog drveta... svi razlicito zvuce...krace, dublje, masnije-posnije... sve zavisi naravno i od tehnike kako se vuce i na koji nacin!!! Ovi od raznih vrsta drveta su brzo propadali i gubili ton... ipak ton je specifican samo za one muzicare koji imaju dobro uvo.... nekako je poseban!!!
- Licno iskustvo sa okidanjem zica kada se svira slide:
Prsti daju poseban smek a nesto jos (po meni)... efikasnije je trzalica koju izradjujem na svoj nacin od ostatka jedanaestice
(najdeblje zice) posle postavljanja novih zica na svojim gitarama. Taj ostatak savijem u manji trougao i zalemim na kraju
lemilicom (sva sreca sto prihvata lem)... i onda povlacim po zici.... tako da struze i daje neki susstain (produzeni) ton... nesto kao u fazonu violine i gudala... poseban smek, verujte mi, tako vezbam non stop posto jos nisam nasao odgovarajucu
"masnu" boju za slide!!! Open D i ovakva trzalica... mozete ipak kontrolisati ton... u nedostatku mekane distorzije.
- Slide (ovaj gvozdeno-niklovani) mi je postavjen na donjem rogu stratocastera-telecastera... s tim sto na donjem rogu imam zalepljen plocasti magnet koji ga uvek prihvata kada zavrsim sa slajdom... ovo je kao neki moj mali izum ... uvek je slide tu blizu i ne moze da omane!!!

)) Imam slicno resenje i za ostale vrste slajdova koje magnet ne prihvata...stakleni, alu, mesingani, drveni, tvrdo-plasticni .... etc! Ove metode trpanja slajda na glavu vrata ili na kaish gitare su meni nekako bez veze...uvek ubodes tamo gde ne treba, samo ne u cevku (izuzmimo still-pedal guitar).
Ovim svojim "nekim" iskustvom stvarno ne zelim nikome da solim pamet vec samo da pomognem ako mogu jer bi mi bilo drago da u ovoj zemlji "tamnici" ima vise slide gitarista.
Veliki pozdrav svima na ovom divnom forumu i onima koji su ovo napravili !!!
Ovo je najbolje sto imamo!!!
Vlada RocK-KeR ---"SOUTH REVELER BAND"