Soliranje preko progresije uz odredjen modus
Moderators: dejankuki, Reverse
-
Soliranje preko progresije uz odredjen modus
Eo ovako.. ja sam sa teorijom nula..ali se koprcam i petljam.. Sinoc sam se neshto uhvatio da drndam uz neki Gilmour like backing track..i fino je to ishlo do momenta kada sam hteo da vidim shta sam ja tu zapravo svirao.. i momenta kada sam se istripovao da menjaju jedan durski sa molskim akordom.. [ ili sam jednostavno loshe skinuo ]
Evo : http://www.guitarbt.com/index.php?page= ... ke&ext=mp3
Koliko sam ja provalio progresija je Gm-C-Dm-D# i ovako neuk kakav sam svirao sam G dorski modus preko ovoga jer zvuchi lepshe nego G Eolski tj. prirodni mol.... I lepo zvuchi tim pre shto se melodijska pratnja koja ide kasnije poklapa sa tonovima ovog modusa.. ..Medjutim
1) kada sam probao to da rasturim na akrode.. nikako nisam uspeo da mi se poklapaju durovi i molovi..
2) U refrenu gadno tripujem da onaj Gm - C - Dm - D# postaje u izlasku iz refrena Gm - C CMOL !!! kako to ?
E sad ...moja neuka logika je sledeca.. G dorski modus je u stvari drugi stepen F dur skale.. je l' tako tako je..
Znaci
F - Gm - Am - Bb - C - Dm - E
I ii iii IV V vi dim ..
odatle sledi [ ako sam ja dobro skapirao ] dorski modus, koji se sastoji od istih tonova samo iz druge pozicije :
Gm - Am - Bb - C - Dm - E - F
ii iii IV V vi dim VII.
i to se ne poklapa sa Gm - C - Dm - D# momentom
Mozhe li neko da bude ljubazan.. skine backing track koji je mali.. 4.7 mega i poslusha .. Chisto za sluchaj da sam ja pogreshio.. i da mi objasni osnovnu teoriju iza soliranja na ovu progresiju...
Evo : http://www.guitarbt.com/index.php?page= ... ke&ext=mp3
Koliko sam ja provalio progresija je Gm-C-Dm-D# i ovako neuk kakav sam svirao sam G dorski modus preko ovoga jer zvuchi lepshe nego G Eolski tj. prirodni mol.... I lepo zvuchi tim pre shto se melodijska pratnja koja ide kasnije poklapa sa tonovima ovog modusa.. ..Medjutim
1) kada sam probao to da rasturim na akrode.. nikako nisam uspeo da mi se poklapaju durovi i molovi..
2) U refrenu gadno tripujem da onaj Gm - C - Dm - D# postaje u izlasku iz refrena Gm - C CMOL !!! kako to ?
E sad ...moja neuka logika je sledeca.. G dorski modus je u stvari drugi stepen F dur skale.. je l' tako tako je..
Znaci
F - Gm - Am - Bb - C - Dm - E
I ii iii IV V vi dim ..
odatle sledi [ ako sam ja dobro skapirao ] dorski modus, koji se sastoji od istih tonova samo iz druge pozicije :
Gm - Am - Bb - C - Dm - E - F
ii iii IV V vi dim VII.
i to se ne poklapa sa Gm - C - Dm - D# momentom
Mozhe li neko da bude ljubazan.. skine backing track koji je mali.. 4.7 mega i poslusha .. Chisto za sluchaj da sam ja pogreshio.. i da mi objasni osnovnu teoriju iza soliranja na ovu progresiju...
-
Re: Soliranje preko progresije uz odredjen modus
Pa dobro shta je sad.. 15 000 000 fingers learnin' how to play.. i niko od metalaca dzhezera i ostalih tehnichara ne mozhe da mi pojasni koji se modus svira preko ove pratnje i zashto se svira bash taj 

Pokusacu ja sutra... ako nije problem... sad sam malo grogi...
-
hvala najlepshe 

E, sheffe.. Nemam nesto vremena ali evo nesto na brzinu, pacemo naknadno da se razgovaramo , AKO treba.
Ali skontao sam da je ova pjesmica u G-molu.. zato ti i vise lezi G-mol..
dakle Sviraj tj. kombinuj G-mol pentatonik i G-mol prirodni a kad predje u refren mozes da opicis slobodno i B-dur..
inace, ja skinug progresiju. na veeliku brzinu..
G-mol , C-dur 4x
D#-dur , D-dur
sve to dva puta
Ref: G-mol, D-dur, B-dur, C-dur D#-dur, D-dur, D#-dur, D7..
i opet krece u Gmol....
Aj, pa javi!
Ali skontao sam da je ova pjesmica u G-molu.. zato ti i vise lezi G-mol..
dakle Sviraj tj. kombinuj G-mol pentatonik i G-mol prirodni a kad predje u refren mozes da opicis slobodno i B-dur..
inace, ja skinug progresiju. na veeliku brzinu..
G-mol , C-dur 4x
D#-dur , D-dur
sve to dva puta
Ref: G-mol, D-dur, B-dur, C-dur D#-dur, D-dur, D#-dur, D7..
i opet krece u Gmol....
Aj, pa javi!
-
Pa znam koja je progresija.. samo ono nije D nego Dm .. Problem mi je sa modalitetom.. Koji je.. Poshto je u introu svira Gm, C, Dm, D# a u izlazi u D#, Dm, C postaje Cm, Gm ....
Interesuje me teorija iza toga.
1) Kako C postaje Cm u izlazu
2) Najlakshe mi je da izvrtim neke skale, hocu da rasturim tu progresiju na lestvichne kvintakorde koji idu uz tu pratnju
Neverovatno mi je da od ovolikog foruma niko nema da odgovori sem moderatora ? :/ Nisu valjda za opremu svi prvi a teoriju da zaobilaze
Interesuje me teorija iza toga.
1) Kako C postaje Cm u izlazu
2) Najlakshe mi je da izvrtim neke skale, hocu da rasturim tu progresiju na lestvichne kvintakorde koji idu uz tu pratnju

Neverovatno mi je da od ovolikog foruma niko nema da odgovori sem moderatora ? :/ Nisu valjda za opremu svi prvi a teoriju da zaobilaze

Sta je to modalitet?
P.S. Jeste D a nije D mol.
Sta je ovo - Shine on you crazy diamond, kanda?
P.S. Jeste D a nije D mol.
Sta je ovo - Shine on you crazy diamond, kanda?
http://en.wikipedia.org/wiki/Shine_On_You_Crazy_Diamond (part 3, cuvena tema B,F,G,E)
Tokom celog ovog tracka smenjuju se zapravo G dorska (mada mozes cepati i obicnu g pentatonsku, nece smetati, tokom cele strofe, ako me staracko secanje sluzi, Gilmour tako i radi) i harmonski G mol (izlaz -> Es dur/D sus4/D, moze i sedmica da se svira, i Es dim, bez problema).
U refrenu imas cuveno ''bitlis spustanje" -> G mol/D+ (fis u basu)/B dur(f u basu), Em7b5 (barem je tako u originalu, ovde se svira pojednostavljena varijanta G mol, D, B dur, C7) i ope ''izlaz'' Es/D.
Znaci 2 skale se smenjuju, 2 tonaliteta, prakticno, al se sve vrti oko G...
Ima ovde i ljudi sa akademije, pa bi oni mogli bolje da objasne, ali mislim da ti je ovo dovoljno za pocetak...
Tokom celog ovog tracka smenjuju se zapravo G dorska (mada mozes cepati i obicnu g pentatonsku, nece smetati, tokom cele strofe, ako me staracko secanje sluzi, Gilmour tako i radi) i harmonski G mol (izlaz -> Es dur/D sus4/D, moze i sedmica da se svira, i Es dim, bez problema).
U refrenu imas cuveno ''bitlis spustanje" -> G mol/D+ (fis u basu)/B dur(f u basu), Em7b5 (barem je tako u originalu, ovde se svira pojednostavljena varijanta G mol, D, B dur, C7) i ope ''izlaz'' Es/D.
Znaci 2 skale se smenjuju, 2 tonaliteta, prakticno, al se sve vrti oko G...
Ima ovde i ljudi sa akademije, pa bi oni mogli bolje da objasne, ali mislim da ti je ovo dovoljno za pocetak...
-
Maa ja sam se neshto is**** ... Modus.. modalitet..starocrkveni kako ih zovu.. Nevermajnd
Hvala u svakom sluchaju. Prostudiracu ovo shto si napisao, mada..ja sam i dalje ubedjen da je Dm a ne D .. kako god da ga odsviram dobijem Dm, a ja retko kad greshim kad skidam neshto. Mmm moracu da uposlim i treci par ushiju 

pa starocrkveni modusi su arheologija... to ti netreba...
-
pa starocrkveni modusi su samo pun/drugi naziv za moduse.. Jonski, Dorski, Frigijski, Lidijski, Mixo ...blah blah.. to nije arheologija 

moguce, mada sam ja kontao nesto drugo, tojes mislio sam da su imali drugaciju formu i da su drugacije bili predstavljani... anyway niko ih tako ne zove...
-
Pa u pravu si.. nego sam ja iskopao neku prepotopsku knjigu moje tetke dok je josh ishla u srednju muzichku..ili je tek krenula na akademiju.. U svakom sluchaju odatle sam pokupio
Nije kao da hocu da se pravim neshto pametan i muzicki obrazovan kad nisam, samo vrtim ono shto sam pokupio odatle , ali da, istina je da ih vishe niko tako ne zove 

Hmmm, znam da ovo ispade samoreklama, ali pogledaj ovde!...
i te moduse, ima ceela jedna "lekcija" o tome...
Tamo sam rekao, ja sam to shvatio tako, nije zgoreg da pokusas na "my way"...
i te moduse, ima ceela jedna "lekcija" o tome...
Tamo sam rekao, ja sam to shvatio tako, nije zgoreg da pokusas na "my way"...
-
aj opet samo sa linkom