Tapping - pitanje

Moderators: dejankuki, Reverse

Post Reply
vukodav

Tapping - pitanje

Post by vukodav » 26 Feb 2009, 19:35

Procitao sam o tapping-u iz * Index boarda ‹ Muzička teorija i edukacija ‹ Pocetnici ali mi nije jasno zasto i dalje ne zvuci kako treba? Pretpostavimo da ga tehnicki dobro izvodim. Da li moze biti da iz pojacala ne izlazi zvuk koji treba zbog gitare ili zbog samog pojacala ili treba da bude nesto od efekata da "pojaca signal" ili slicno? Nemojte mi se smejati, probao sam i na clean-u i pod overdrive-om ali nece bre! Eh... pomoc!

Critical
PedoBear

Re: Tapping - pitanje

Post by Critical » 26 Feb 2009, 20:22

U sustini to kako ce tapping da zvuci zavisi samo od tebe i tvoje uvezbanosti doticne tehnike....
Bas dolazi do izrazaja kada se svira pod distorzijom ali,ako si savladao tehniku mozes lako da je izvodis na akusticnoj gitari i da se sasvim jasno cuje :ziveli:

Ajde sad ti reci sta TACNO tebi ne ide,kako se tacno ne cuje :D

vukodav

Post by vukodav » 26 Feb 2009, 21:02

Kako da recima docaram zvuk? Jbg, ne znam... ne zvuci mocno kao kada slusas neku zivu svirku gde neki baja przi neku dobru gitaru sa dobrim efektima na nekom dobrom pojacalu, a da ne govorimo o studijskim snimcima poznatih gitarista. Zvuci nekako... unjkavo, bedno... ne cuju se svi tonovi koji bi trebalo da se cuju ma kakvim intenzitetom pritiskao zice levom i desnom rukom. Probao sam od slabijeg ka jacem ali to nije to. Zvuci ruzno, daleko od onog mocnog tapping zvuka... Znaci ipak je do tehnike, a? :cry: Nema bas nikakve veze sa instrumentom koji sviram i njegovim kvalitetom? :?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Feb 2009, 23:37

A koju distorziju koristis?
I koju gitaru imas? (Mada gitara ne mora da bude megagiga skupa da bi mogao na njoj da sviras tapping, dovoljno je da su zice spustene sto je blize moguce vratu)

balanso
MF veteran

Post by balanso » 26 Feb 2009, 23:43

recicu ti ovo, kad sam pocinjao ima sam neku mrtvu kopiju strata na kojoj sam pokusavao "midnight" ....uopste nije bilo zvuka .... magneti lesh ! samo ako okines ko stoka cuje se nesto...
kad sam kupio bc rich-a i u njega zabio dimarzio magnete ,ispostavilo se da znam citavu kompoziciju ... mozda je to sto sam ja ipak vezbao ko idiot onako "na prazno" a moze biti i da normalni magneti mogu da uhvate i ako manje udaras po zicama ... probaj par dana na nekoj boljoj gitari (pozajmi jebiga) pa vidi , ako je i dalje isto , onda je do tehnike ...

nadam se da ti je ista jasno i da sam ti malo pomogao ... srecno

vukodav

Post by vukodav » 27 Feb 2009, 00:01

za sinisake: Imam zek vajld overdrive i neki venson - kopija stratokastera. Ima vrlo prijatnu boju tona na klinu i to je otprilike to... definitivno ne moze tapping.

za balanso: Hvala. Pomogao si mi. :) I ranije sam cuo da na nekim gitarama tapping ne moze da se izvede samo nisam znao zasto. Jbg, sto kaze nas narod, bez alata nema zanata...

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 27 Feb 2009, 00:22

Kad sam ja radio tapping na električnoj (kako ovo zvuči nerealno... :lol: ), to nije ličilo bukvalno ni na šta... Dosta sam vježbao, ali nisam uspio da izvučem pristojan zvuk. Na akustičnoj je već zvučalo prihvatljivije, ali opet ne kako bih želio upravo zbog previsoko postavljenih žica. Kada sam u ruke uzeo jednog Ibaneza, sve je dobilo smisao; pjesma je zvučala pristojno, a ja sam bio srećan jer sam znao da sam na pravom putu i da treba samo da nastavim da vježbam. U pitanju su bili magneti (moji su bili standardni koji dađu na jeftinom Piviju, a kod druga su bili neki markirani, ne sjećam se koji, davno je bilo).

(Ja od tada nisam vježbao tapping, ostavio sam se šredovanja i prešaltao na bas i akustičnu bluz gitaru. ;) )

Tako da...
Nastavi da vježbaš, ali poslušaj balansov predlog: probaj na boljoj gitari.
I ne odustaj, iako ti dobro ide! :D
:ziveli:

balanso
MF veteran

Post by balanso » 27 Feb 2009, 11:04

izvinjavam se za off , ali vukodav je ime nekog ruskog filma jel tako .... cuo sam da je jebeno smece ... :mrgreen: mislim, daj , frajer koji davi vukove ...

moguce i da je ovo greska ....

vukodav

Post by vukodav » 27 Feb 2009, 12:14

Ovo sad nema veze sa tappingom al' ajde... Vukodav je mnogo gotivan lik... uveravam vas :lol: ... Knjige je napisala Marija Semjonova, radi se o slovenskoj mitologiji, pa ko voli nek izvoli. Film je uradjen kasnije i nije ni prineti knjizi, naravno. Neko rece da je Vukodav kao Gospodar prstenova... ko voli nek' izvoli! :ziveli:

Post Reply