Dakle kratko i jasno, trebaju mi vrste tetrahorada i njihova struktura
Ako je moguce bilo bi strasno lepo kada bih dobio i mnogostranost, ako ne, nema veze, sam cu to nekako...
Hvala unapred...
Durski: ceo stepen, ceo stepen, polustepen
Molski: ceo stepen, polustepen, ceo stepen
Frigijski: polustepen, ceo stepen, ceo stepen
Harmon(ij)ski: polustepen, stepen i po, polustepen
Lidijski: ceo stepen, ceo stepen, ceo stepen
Za slucaj da nekome nekad zatreba
A orijentalni kako se gradi?
Postoji i umanjeni tetrahord-polustepen, ceo i polustepen.
Gde si ti procitao za orijentalni? Ja sam bila ubedjena da su harmonski i orijentalni samo 2 naziva za isti tetrahord.
Da, ali on se ne koristi za gradnju lestvica kao i ostali - spajanjem 2 tetrahorda na razmaku polu- ili celog stepena, vec spajanjem 3 umanjena, buduci da ga uokviruje umanjena, a ne cista ili prekomerna kvarta, kako bi se dobila oktava. Ukoliko se izlazi van okvira oktave, onda je vec sve moguce i nema poente nabrajati.
Uzgred, postoji i obrnuti umanjeni - ceo stepen, polustepen, ceo stepen, i naredni se na njega nastavlja na razmaku od polustepena (u ovom koji si ti navela naredni se nastavlja na razmaku celog stepena). Dve lestvice koje nastaju su poznate kao stepen-pola i pola-stepen lestvice, i tu je logicnije posmatrati gradjene preko intervalskog modela (naziv lestvice), nego po tetrahordima.
Pa nisam procitao, tako me je ucilo jedno 10ak profesora... Svaki je razlikovao ta 2.