Stim ne drzi dugo
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Stim ne drzi dugo
Pozdrav!
Imam problem sa gitarom. Sviram Squier-a posto sam morao da prodam prethodnu gitaru koju sam imao, ali problem je sto se relativno brzo rastima. Potrebno mi je da mi izdrzi 4 sata svirke u klubu bez rastimavanja, ali bas ne uspeva. Moje pitanje je sledece: da li ce mi kupovina novih civija resiti problem (barem privremeno posto cu uskoro kupiti neku bolju gitaru), ili postoji mogucnost da mi jos nesto utice na rastimavanje. Naglasio bih da se ne rastimavaju bas sve zice (uglavnom G), i ne rastima se bas preterano(ali cuje se, naravno) pa pretpostavljam da nije neki veliki problem u pitanju. Ovo pitam zato sto bas ne bih dzabe da ulazem u ovu gitaru ako nije sigurno da ce mi ovo resiti problem.
Imam problem sa gitarom. Sviram Squier-a posto sam morao da prodam prethodnu gitaru koju sam imao, ali problem je sto se relativno brzo rastima. Potrebno mi je da mi izdrzi 4 sata svirke u klubu bez rastimavanja, ali bas ne uspeva. Moje pitanje je sledece: da li ce mi kupovina novih civija resiti problem (barem privremeno posto cu uskoro kupiti neku bolju gitaru), ili postoji mogucnost da mi jos nesto utice na rastimavanje. Naglasio bih da se ne rastimavaju bas sve zice (uglavnom G), i ne rastima se bas preterano(ali cuje se, naravno) pa pretpostavljam da nije neki veliki problem u pitanju. Ovo pitam zato sto bas ne bih dzabe da ulazem u ovu gitaru ako nije sigurno da ce mi ovo resiti problem.
Moj savet je da ne kupujes nove civije ako ti se kako kazes rastimava manje vise samo jedna zica a mozda nisu ni civije u pitanju... (Mozda je samo lose namotana zica ili tako neka glupost)
Pogotovo ako ces uskoro da menjas gitaru sta ce ti nove civije...
A i zasto je u stvari frka da nastimas gitaru izmedju pesama? Ako sviras 4 sata covece normalno je da se rastima.
Kupi boss tu-2 i resio si problem za sva vremena:)
Pogotovo ako ces uskoro da menjas gitaru sta ce ti nove civije...
A i zasto je u stvari frka da nastimas gitaru izmedju pesama? Ako sviras 4 sata covece normalno je da se rastima.
Potpuno se slazem!Funkomat wrote: Ako sviras 4 sata covece normalno je da se rastima.
E sad, uvek ta zica G, da li si sto posto siguran da si je na pocetku svirke dobro nastimovao ili je taj stim bio prihvatljiv, pa si posle nekog vremena poceo da cujes los stim?
Mnogo gitara ima problem sa zicom G (tacnije sa recimo tercama koje izvlacis preko zice G?
Da bi dobio konstruktivan odgovor ne bi bilo loše da objasniš malo više "tvoj slučaj".
1. Da li ti se to dešava sa svakim setom žica (da li si uopšte menjao žice)?
2. Ako si menjao žice, da li si menjao njihovu debljinu?
3. Da li je gitara ikada kotirana?
4. Da li se radi o gitari s tremolom ili fiksnim bridge-om?
5. Da li problem postoji od kako si vlasnik gitare ili se javio kasnije?
Ove bi informacije pomogle da ti neko da koristan savet.
-
Funkomat wrote:Mozda je samo lose namotana zica ili tako neka glupost
Nije to u pitanju. Uostalom, nije samo ta zica u pitanju, nego je ona najcesce.
Pod tim "uskoro" mislim na par nedelja, a imam dve svirke nedeljno, pa bih voleo ranije da resim problem.Funkomat wrote:Pogotovo ako ces uskoro da menjas gitaru sta ce ti nove civije...
1. Da, menjao sam ih, i desavalo se i ranije.viden wrote:Da bi dobio konstruktivan odgovor ne bi bilo loše da objasniš malo više "tvoj slučaj".
2. Nisam, uvek koristim devetke.
3. Ne znam.
4. Sa tremolom, ali ga ni ne koristim.
5. Ovo je dobro pitanje. Stvar je u tome da je ranije nisam bas cesto svirao (kupio sam je iz razloga sto su tipu trebale pare pa mi je jeftino prodao) pa sam primetio da se rastimava kada sam poceo malo cesce da je sviram. Rekao bih da je taj problem i ranije postojao ali nisam obratio paznju posto sam uvek pre sviranja stimao gitaru, a tek sada mi se desava da moram i tokom sviranja.
E, sad, prema ovome što si napisao najbolji savet bi bio da odneseš gitaru nekom majstoru.
Ipak, možeš i sam da uradiš dosta toga kako bi, eventualno, rešio problem ili ga bar dijagnostikovao.
-problem mogu biti čivije (ili čivija) tu je moguće njihovo zatezanje kako bi bolje "držale".
-može biti problem i nut (naročito ako je odskakanje od štima izraženije u nižim oktavama, tj. bliže njemu).
-vrat može biti kriv i to sa smanjenim "udubljenjem", mada onda žice zuje na nekom pragu (to se rešava na truss rod-u) i može imati horizontalno iskrivljenje (levo-desno) u odnosu na telo (na tvojoj gitari se to ne isplati popravljati).
U svakom slučaju (ako sam dobro shvatio da se gitara može naštimovati dobro ali štim ne traje) zategni čivije-pretpostavljam da nisu hidraulične (na onoj osovini na koju se namotava žica) i svakako kotiraj gitaru (podesi oktave).
O ovim zahvatima je već bilo dosta reči na forumu pa mislim da se možeš snaći.
Naravno uradi i podešavanje visine žica na kobilici (pogledaj temu o setup-u gitare).
I da ne zaboravim, obavezno proveri da li su šrafovi na vratu dobro zategnuti.
Ipak, možeš i sam da uradiš dosta toga kako bi, eventualno, rešio problem ili ga bar dijagnostikovao.
-problem mogu biti čivije (ili čivija) tu je moguće njihovo zatezanje kako bi bolje "držale".
-može biti problem i nut (naročito ako je odskakanje od štima izraženije u nižim oktavama, tj. bliže njemu).
-vrat može biti kriv i to sa smanjenim "udubljenjem", mada onda žice zuje na nekom pragu (to se rešava na truss rod-u) i može imati horizontalno iskrivljenje (levo-desno) u odnosu na telo (na tvojoj gitari se to ne isplati popravljati).
U svakom slučaju (ako sam dobro shvatio da se gitara može naštimovati dobro ali štim ne traje) zategni čivije-pretpostavljam da nisu hidraulične (na onoj osovini na koju se namotava žica) i svakako kotiraj gitaru (podesi oktave).
O ovim zahvatima je već bilo dosta reči na forumu pa mislim da se možeš snaći.
Naravno uradi i podešavanje visine žica na kobilici (pogledaj temu o setup-u gitare).
I da ne zaboravim, obavezno proveri da li su šrafovi na vratu dobro zategnuti.
-
Re: Stim ne drzi dugo
ja ovaj problem resavam tako sto nastimujem gitaru pa istegnem prstima zice (podizem jednu po jednu zicu i rastezem) i onda je opet nastimujem
Šefe, ti si Paladin sa najvišim mogućim nivoom Resurrection veštine ikad!
- Dersu Uzala
Ne pratim, i ja isto radim sto i ovaj gore potpisani kolega. Cim metnem zice.
Kristijan wrote:Šefe, ti si Paladin sa najvišim mogućim nivoom Resurrection veštine ikad!

Zacenio sam se od smejanja, placem vec peti minut (suza suzu stize) od smejanja, od pivskog stomaka sam za ovih pet minuta dobio fine plocice na somaku.. gusim se u grlenom grcu, zena me psuje ( Konju probudices dete).... i jos toga jos... a grmi napolju u najvece.. jebe kevu...Kristijan wrote:Šefe, ti si Paladin sa najvišim mogućim nivoom Resurrection veštine ikad!
Covece....

@Kristijan,genijalno !!!
Zapravo sam mislio na Diablo, ali sve je to iz iste kuhinje 

- Dersu Uzala
Aah give up. No comprende.