Izrada moje prve el.gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
fics

Izrada moje prve el.gitare

Post by fics » 22 Jan 2010, 20:12

PozZzdrav narode...
Novi sam clan foruma i do sada mi se svidja kakvog se stiva moze naci ovde :D

Zelim da napravim gitaru posto vec imam drvo (oras susen oko 25godina),alat i prostor za izradu.
A ono sto me interesuje je:
Kakav je oras tj kakav zvuk daje?
Zavisi li zvuk gitare od njenog oblika?
Kako da odredim pozicije pickapa (idem na 2*humbuckera)?
I cuo sam da je Rosewood lose drvo za fretboard,je li to istina?

Stanko

Re: Izrada moje prve el.gitare

Post by Stanko » 23 Jan 2010, 11:55

Nisam najiskusnijji na forumu sto se ove teme tice, ali cu da ti kazem mojih 2 centa :) posto i sam trenutno pravim jednu :D

I ja sam prvo hteo oras da koristim, zato sto mi je bio lakse dostupan, i zato sto sam nasao da je dobra zamena za mahagoni. Medjutim, ja sam teo 'masan' zvuk, i sa raznih strana sanzao da orah to nece pruziti, i da jurim mahagoni ako ocu takav zvuk. Takodje orah se preporucuje za baseve, retko za gitare. Prave se i od oraha, i kolege sa ovog foruma su radili neke :) pogledaj teme gde NikolaNis i oboss prave svoje gitare, obojica su korisitli orah ;) zavisi kakav zvuk zelis, i da li ce gitara biti cela od oraha, da li ces stavljati top od drugog drveta, i od cega ce biti vrat ;)

Pogledaj malo i ovde, tu imas zvucne karakteristike razlicitog drveta.

Zvuk zavisi od svega :D :D ali mislim da oblik pravi toliko neprimetnu razliku, da je retki (niko?) mogu primetiti :) nek me neko ispravi ako gresim.

Sto se pickupa tice, zavisi od duzine skale, ali ako sam ja dobro obavesten, to bi trebalo da se racuna prema harmonicima. Ima cela filozofija iza toga, ali iskreno nisam se jos uvek previse upustao u to, jer imam planove prema kojima radim.
I cuo sam da je Rosewood lose drvo za fretboard,je li to istina?
Ne. Samo neki ljudi vise vole ebony ili javor :ziveli:

Ako ti trebaju planovi/skice javi, ja sam odnekud poskidao arhivu sa ogromnim brojem istih, takodje ima i par knjiga o pravljenju gitara.

Takodje, daj nam malo vise informacija o tome kakvu gitaru planiras da pravis... i srecno :) :)

fics

Post by fics » 23 Jan 2010, 13:18

Hteo sam da javor bude za gornji sloj gitare i za vrat...al posto ga nisam nasao nigde,onda moram od oraha :D

A planiram da pravim esp f200 zato sto mi se svidja oblik,ali problem je sto ja ne zelim gitaru za metala nego za nekoga rocka ili bluesa,zato zelim da pomaknem gornji magnet :D

Stanko

Post by Stanko » 23 Jan 2010, 13:39

viewtopic.php?f=18&t=2233#p34555
Na toj temi mozes da nadjes adrese ljudi i firmi koji prodaju drvo pogodno za izradu :) tu mozes naci i javor :)
Mislim da orah nije bas najbolja varijanta za metal :)
Mada bi javor za top i vrat mozda izvukao stvar. Nadam se da ce po ovom pitanju da se javi ovih par majstora koji posecuju forum :) :ziveli:

fics

Post by fics » 23 Jan 2010, 14:00

nisi dobro procitao :D meni i ne treba za metal :)

Stanko

Post by Stanko » 23 Jan 2010, 14:03

fics wrote:nisi dobro procitao :D meni i ne treba za metal :)
aaaaa moja greska :D enivej ako si se bas odlucio za taj orah, moje misljenje je da nadjes i nesto javora ;)

Post Reply