Problem sa uzemljenjem
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Problem sa uzemljenjem
Zavrsio sam Strata sa hardtail bridgeom sve sam sastavio i zalemio i on radi , samo imam jedan problem, kad se prikljucim na pojacalo cuje se nekakvo zujanje ako malo vise dam volume, kad dodirnem jack plate to zujanje nestane, predpostavljam da je problem u uzemljenju... Ako ko moze da pomogne neka pise... Treba mi tacnije kako da uradim grounding za hardtail bridge???
P.S.: potovi su uzemljeni i ground sa jacka je prilemljen za ledja pota, da li mi treba neko dodatno uzemljenje i gde to da zalemim... Takodje kad se malo smanji volume na pojacalu to zujanje nestaje.....
P.S.: potovi su uzemljeni i ground sa jacka je prilemljen za ledja pota, da li mi treba neko dodatno uzemljenje i gde to da zalemim... Takodje kad se malo smanji volume na pojacalu to zujanje nestaje.....
Re: Problem sa uzemljenjem

ili strat kao kod tebe

Hvala , ali samo nesto da te pitam gde se lemi zica koja sw odvaja od zica sa djeka i ide u otvor za bridge pickup, znaas li na sta mislim, pogledaj poslednju fotku, da li se ta zica lemi za bridge plate i gde se lemi na jacku da li za jack plate ili za konektor ground?, da li mozda postoji problem da sam napravio negde generalno los lem pa da masa negde probija, mislim da cu sve ponovo da prelemim...
Hvala, Coca!!!
Hvala, Coca!!!
na gitarama sa vintage tremolom kao strat ona ide ovamo:

a na gitarama sa hardtail bridgeom ide kao na telecasteru, pod sam bridge se stavi i skine izolacija na vrhu da dodiruje bridge.

a na gitarama sa hardtail bridgeom ide kao na telecasteru, pod sam bridge se stavi i skine izolacija na vrhu da dodiruje bridge.
Dweezil hvala ti, mislis da ce to da zavrsi posao???, Hajde kad to uradim pustam poruku sta je bilo... Pozdrav, i hvala jos jednom... Coca!!!
Ovakvo uzemljenje je bilo na mojoj gitari i svaki put kada dodirnem zice culo se jako zujanje. Onda sam samo sklonio ovu zicu sa slike i sada mi sve radi cooldweezil wrote:na gitarama sa vintage tremolom kao strat ona ide ovamo:![]()

U svakom slucaju bi bilo dobro da usporedis zujanje s jos jednim strat-om.coca wrote:... kad se prikljucim na pojacalo cuje se nekakvo zujanje ako malo vise dam volume, kad dodirnem jack plate to zujanje nestane, predpostavljam da je problem u uzemljenju...
Mogao bi da bude problem u uzemljenju pojacala ili nekog drugog aparata koji "smeta".
Strat 17, vec sam pokusao da uporedim sa drugom gitarom na istom pojacalu i kad nju ustekam nema problema, nema nikakvog zujanja..., primetio sam takodje kad dam malo vise treble-a i ostavim gain na 3 zujanje nestane kao da treble pokrije taj sum ili vec sta je..., sto se tice zvuka gitare ja sam zadovoljan kako ona radi ima pravi strat zvuk sa 3 single coil pickupa..., nije to zujanje sad toliko da ne mozes da sviras cak se i pri svirci ne oseti,ali to meni licno smeta jer hocu da resim "problem"....
Hvala ti na savetima, pozdrav Coca!!!
Hvala ti na savetima, pozdrav Coca!!!
Coco, ako si sve uradio kao na shemama (i vintage tremolo ukoliko imas) onda negde lem nije dobar ili volumen.
Volumen kad je na kraju uglavnom krklja ili gubi kontakt, medjutim jednom sam imao jaci sum, tako da mi je trebalo vremena da shvatim sta da radim
pozdrav
Volumen kad je na kraju uglavnom krklja ili gubi kontakt, medjutim jednom sam imao jaci sum, tako da mi je trebalo vremena da shvatim sta da radim

pozdrav
Coco, ceo "svirački vek" provedo' sa vintage style singlovima i non-stop zujka ako mi ruka nije u kontaktu sa nekim metalnim delom gitare. Kapiram da ti smeta, ali moraš da misliš malo i na mojo-faktor.coca wrote:nije to zujanje sad toliko da ne mozes da sviras cak se i pri svirci ne oseti

Na stratu sam stavio fixni bridge (hardtail bridge engl.), tako da uzemljenje nije kao kod stratova sa tremolo sistemom, mislim na to da zicu od uzemljenja spojim sa metalnim delovima tremolo sistema, ja sam sve mase (uzemljenja sa pickupova spojio u jednu tacku na volume potu, po semi sam uzemljio potove, i na poslednjem ton potu sam zalemio uzemljenje sa jack konektora, tako je bilo po shemi koju sam odlucio da primenim, posto gitara radi to sam verovatno sve dobro uradio, sto se tice potova oni svi rade bez ikakvih problema (svi su od 250 K ohma), e sad se nosim mislju da jednu zicu sa tone 2 pota zalemim za ledja pota i da je zalemim za bridge plate??? sta mislite o tom...!?, za one koji ne znaju sta je moj problem konkretno ukratko ovako..., imam neko zujkanje kad se ustekam u pojacalo, medjutim kad dotaknem rukom jack plate konektora ono prestaje, kad stisam volume pot mislim ne do kraja i na gitari i na pojacalu zujanje nestane, takodje sam primetio i kad dodam malo treble-a ono nestane..., postalo mi je cak i simpaticno to zujanje, ponavljam da ne predstavlja neki problem za svirku samo hocu da provalim u cemu je stvar posto sam relativno nov u ovom...
Hvala Svima, pozdrav Coca!!!
P.S.: Ovih dana cu da ponovo da pogledam sta se desava ispod pickguarda, pa se javljam,...
Hvala Svima, pozdrav Coca!!!
P.S.: Ovih dana cu da ponovo da pogledam sta se desava ispod pickguarda, pa se javljam,...
Džabe ti je što si uradio uzemljenje u jednu tačku kada ga zapravo nisi uradio.Dokle god nisi ništa zalemio za tremolo sistem(ili hardtail,kako god),a samim tim i za sebe (pošto se posledično onda ti vodiš kao uzemljenje kada dotakneš žice i time si u kontaktu sa masom).Otuda taj buzz,šum,smetnja ili šta god nestaje kada dodirneš spolja jack plate,pošto je tu masa.Mislim i da je dweezil napisao kako da rešiš to sa hardtail-om.To bi ukratko bilo to i priča o pasivnim magnetima.
ssmc, Hvala ti na savetu, to cu i da uradim, znaci koliko sam shvatio treba da prilemim zicu za bridge plate, a drugi kraj za ledja tone pota tako bar mislim da treba, ako gresim ispravite me... Hvala, puno jos jednom... Pozdrav, Coca!!!
Upravo tako,sve što ide na masu(tone pot,pa onaj deo na jack-u itd) treba eventualno na kraju da završi na bridge-e plate-u i na kraju bi trebao da imaš pojavu koju si imao kada dotakneš jack plate,samo u ovom slučaju sa žicama na gitari (koje ćeš jel', naravno držati pošto ih sviraš).coca wrote:ssmc, Hvala ti na savetu, to cu i da uradim, znaci koliko sam shvatio treba da prilemim zicu za bridge plate, a drugi kraj za ledja tone pota tako bar mislim da treba, ako gresim ispravite me... Hvala, puno jos jednom... Pozdrav, Coca!!!
Btw, Dweezil je već rekao gore, na hardtail bridge gitarama se drugi kraj žice ne lemi, već se ogoljen samo uglavi između tela(drveta) i hardtail-a.