Tremolo blok za Stratokaster - izrada

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ndv

Tremolo blok za Stratokaster - izrada

Post by ndv » 24 Jul 2009, 17:51

Krenimo redom:

Prošle nedelje sam pazario Classic Player '60s Stratocaster. Gitara je skroz fina i solidna, i tu nema baš nešto mnogo da se doda ili oduzme. Odradio sam setup sa 11-icama i stavio novu masku sa Seymour Duncan SSL-1 magnetima (nije da onim magnetima koji dolaze uz gitaru nešto fali, ali, SSL-ovi su ipak malo bolji, a, što je mnogo važnije, nisam morao da ih dokupim - sve sam te delove već imao od ranije). Dakle, što se drveta i elektronike tiče, sve je ok.

E, sad, problem je u metalu, to jest, onom parčetu metala ispot bridža. Tremolo blok je, je li, od cinka, a ne od čelika, kako je to ranije bio slučaj sa ovim CP Stratovima, kad su tek ušli u proizvodnju (cca. 2006. godine). Naručivanje preko interneta je za mene malo skupa igrarija u ovom trenutku (Callaham je prvo što mi je palo na pamet i zaista deluje impresivno, ali je moj budžet posle pomenute kupovine postao prilično skroman ). Voleo bih da razmotrim jednu mogućnost, a to je da dam nekome ko se time bavi da mi izradi taj deo.

Dakle, da li neko zna za neku radionicu kod nas koja bi, recimo, uz dostavljenu tehničku dokumentaciju, bila u stanju da izradi takav deo. Nešto mi pada na pamet da tako nešto nije baš izvodljivo, da je to ili preskupo ili da se radi samo u velikim serijama, ali, bolje da pitam nego da ne pitam. Pa, ako neko ima neku dobru ideju, neka kaže. :ziveli:

mislim_stvarno

Re: Tremolo blok za Stratokaster - izrada

Post by mislim_stvarno » 25 Jul 2009, 09:24

Ako sam dobro razumeo, tebi treba ovo:
Image
Trebalo bi da bilo koji metalo-strugar to moze da ti napravi, a za cenu ne znam. Raspitaj se po tvom gradu, idi do radionice i popricaj sa ljudima. Ne verujem da ce ti uzeti vise od 1000-2000...

ndv

Post by ndv » 25 Jul 2009, 10:25

Dobro si razumeo, to je upravo ono što me zanima.

Nisam baš siguran da "bilo koji" metalostrugar to može da napravi kako dolikuje, pa me zato zanimalo da li je neko možda već imao iskustava.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Jul 2009, 13:01

Pa verovatno i tu vazi ono "koliko para toliko muzike"... :mrgreen: Sve zavisi kog majstora izaberes. Ne verujem da je neko na forumu to radio na taj nacin, verovatno je ipak najlakse da prvo obidjes prodavnice muzicke opeme koje to mogu da imaju (maric, mitros itd), a posle toga da razmotris pravljenje i narucivanje...

ndv

Post by ndv » 25 Jul 2009, 13:31

Misliš da ih nisam obišao? :wink:

Ne verujem ni ja da je neko to tako radio, ali, vredi raspitati se, zašto da ne.

Trenutno se dopisujem sa nekim likom iz Velike Britanije koga sam upoznao na jednom stranom forumu, a koji se time bavi, pa možda i napravimo neki dogovor.

Inače, American Deluxe tremolo mehanizam košta u Mitrosu 15500 din, a, budući da su svi delovi na ovom mom tremolo mehanizmu (osim pomenutog bloka) od čelika, a ne od cinka, moram priznati da baš i ne želim da dam tolike pare.

Sava

Post by Sava » 25 Jul 2009, 17:05

Koristi se čelik 40 na 50 i on se lako nalazi. Koliko da znaš.

ndv

Post by ndv » 25 Jul 2009, 18:19

Ok, hajde da pitam: šta je "čelik 40 na 50"?

Sava

Post by Sava » 25 Jul 2009, 18:42

Kvalitet čelika 40-50, majstori ga obično zovu 40 na 50, čest je i lako se nalazi i oni razumeju kada im to kažeš. To je sve što znam o tome. Srećno!

ndv

Post by ndv » 25 Jul 2009, 23:41

Ok, hvala.

Ilianni

Post by Ilianni » 21 Feb 2010, 11:12

Mozes probati i sa mesingom ili jos bolje bronzom,daju odlicne rezultate.Provereno! :wink:

ndv

Post by ndv » 21 Feb 2010, 11:41

Od pre par meseci, koristim Callaham tremolo. Moram reći da sam zadovoljan. :wink:

Milanares

Post by Milanares » 28 Nov 2010, 02:56

E kako si nabavio Callaham tremolo? Jel samo blok ili ceo? Ja takodje imam CP60, jako dobra rezonanca gitare, tremolo takodje nije celik i nije da mi to smeta mlogo al probao bih celicnu varijantu ako je povoljno. Cuo sam takodje da se zbog Custom Shop Designa tremolo blokovi na CP60 ne podudaraju u dimenzijama skroz sa tim alternativama? jel to istina?
PS Jesi li useo sunbursta ili sonic blue?

ndv

Post by ndv » 28 Nov 2010, 11:31

Milanares wrote:E kako si nabavio Callaham tremolo? Jel samo blok ili ceo? Ja takodje imam CP60, jako dobra rezonanca gitare, tremolo takodje nije celik i nije da mi to smeta mlogo al probao bih celicnu varijantu ako je povoljno. Cuo sam takodje da se zbog Custom Shop Designa tremolo blokovi na CP60 ne podudaraju u dimenzijama skroz sa tim alternativama? jel to istina?
PS Jesi li useo sunbursta ili sonic blue?
Ništa ... pošalješ mail, napišeš čoveku šta te zanima, pa onda od njega dobiješ profakturu. Posle popuniš narudžbenicu (formular imaš na sajtu prozvođača, a sam proizvođač - Bil Kalaham - otprilike insistira na tome da se narudžbenica popuni ručno). Popunjenu narudžbenicu pošalješ preko faxa, ako ikako možeš tako (opet - to je nešto na čemu on insistira iz sigurnosnih razloga) i ... to je otprilike to. :) On će ti delove poslati istog dana ili eventualno sledećeg dana (razlika u vremenu između nas i istočne obale SAD, i sve ostalo), a tebi to što si naručio stiže za otprilike pet dana.

Ukupna cena = (cena delova + troškovi transporta)*1.28 ... U prevodu (bar je tako bilo prošle godine), ceo tremolo mehanizam (to je ono što sa ja nabavio) košta te na kraju malo manje nego MIA vintage tremolo koji možeš kupiti kod nas u radnji. Naravno, bitna stvar u celoj priči je i to što moraš imati neku od kartica kojom može da se plaća preko interneta. :wink:

P.S.

Moj Strat je Sunburst. Prošle godine, na leto ... jedva(!) ... sam ga našao!

P.P.S

Kad smo već kod prošle godine, Imaš sreće što sam u to vreme, kada sam pokrenuo temu, aktivirao opciju da mi stižu mailovi kada neko odgovori, inače, budući da retko svraćam na forum, ne bih ni video ovo tvoje pitanje. :)

Post Reply