2 Humbuckera i petopolni prekidach

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
XtrmntR

2 Humbuckera i petopolni prekidach

Post by XtrmntR » 04 Dec 2007, 14:36

Ima li neko shemu ili ako zna kako se spajaju 2 humbuckera na petopolni prekidach. Znachi volume i ton pot, ili volume i push pull ton pot, svejedno je. :)

Unapred zahvala svima

XtrmntR

Post by XtrmntR » 04 Dec 2007, 15:08

Nashao sam nekih shema, mislim da ce biti dovoljno. :)

Evo ako nekom bude trebalo:

http://www.guitarelectronics.com/catego ... pdiagrams/

buca gitarista

Re: 2 Humbuckera i petopolni prekidach

Post by buca gitarista » 04 Dec 2007, 15:10

XtrmntR wrote:Ima li neko shemu ili ako zna kako se spajaju 2 humbuckera na petopolni prekidach. Znachi volume i ton pot, ili volume i push pull ton pot, svejedno je. :)

Unapred zahvala svima
Da sam na tvom mestu, izbegao bih push-pull. I uradio bih PRS kombinaciju (naravno ukoliko su ti humbuckeri splitovani). Potreban ti je samo SuperStrat switch (5way, 4pole), bio je kod Mitrosa nekad.
To sam ja pravio na 2hum gitarama nekad, da bih dobio i single kombinacije slicne Stratu, a da ne moram da izvlacim potove. Ovim imam sve kombinacije na raspolaganju koje nesto znace.

Image

ako te to ne zadovolji, imas mnogo shema ovde : http://guitarelectronics.zoovy.com/cate ... pdiagrams/

XtrmntR

Post by XtrmntR » 04 Dec 2007, 15:48

Hvala. Upravo sam taj link i ostavio u prethodnom postu jer sam ti upao u post. :)

I izbeci cu push pull, ubacicu obichan ton pot. Jedan drugar mi reche da prekidach mora da ima 8 nogu, kao na stratu, moj to ima.

Bash sam i razmishljao o PRS kombinaciji, samo josh moram proveriti za ovaj brigde magnet da li je splitovan, neck jeste.

buca gitarista

Post by buca gitarista » 04 Dec 2007, 21:02

Nisam jos nasao shemu sa obicnim strat prekidacem i 2 humbuckera. Nisam nesto preterano ni trazio, nije mi trebalo. A mislim da se ono sto meni treba (spoljni i unutrasnji namotaji) i ne mogu dobiti sa obicnim 2 pole strat prekidacem. A kombinacije 1 hum+ 1/2 drugog mi ne odgovaraju, a i nisu hum canceling...

a sa ovim duplim (sa 20 nogu) znam da radi sigurno...jednog Godina LGX (novi tip sa SD magnetima) smo odradili i mnogo bolje zvuci nego standard.

ako budes trazio taj prekidac, uzmi samo Fender. Ostali megaswitchevi (dunlop i sl) nemaju isti raspored kontakata ili nesto drugo nije isto, pa veza ne funkcionise. U Mitrosu je tad bio oko 1.200 din.

a ako magnet nije splitovan, splituj ga sam. Kad sam ja to uspeo da odradim (sto nemam ni znanje ni ruku za elektroniku, tj, secem zice kao slon) onda ce svako uspeti :D

XtrmntR

Post by XtrmntR » 04 Dec 2007, 22:27

Uspeo sam samo da pri 1. poziciji radi brigde hum, 5. neck hum, ostale izmedju oba zajedno. :D

Bodomovac

Re: 2 Humbuckera i petopolni prekidach

Post by Bodomovac » 05 Dec 2007, 02:46

buca gitarista wrote:Image
Ovim se ne dobijaju singleri nego 4 humbuckera. Lepo piše - 1. zadnji hum, 2. spoljašnji namotaju oba hum-a (dakle zadnji namotaj zadnjeg hum-a, i prednji prednjeg), 3. oba hum-a, 4. unutrašnji namotaji, i 5. prednji hum.

Ja sam uradio sa ton potom, i zadovoljan sam, mada je malo nezgodno izvlačiti ga napolje. Kad bi uradio 5-way switch, onda nebi mogao da koristiš dva singla odjednom, a ja baš tu kombinaciju koristim, jer mi je jedan magnet tankog i treblastog zvuka, dok je drugi masan i bassy zvuka, i nijedan ne zvuči lepo, ali kad se njihovi singlovi upare, onda se dobije jako lep zvuk. Možeš čak i da napraviš da ti je volume pot za jedan hum/singl, a tone za drugi.

Evo, btw, tema gde sam ja pisao o tome u slučaju da nisi video.
viewtopic.php?t=1251

Post Reply