Izrada Lap Steel Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dejankuki
Ćale - moderator

Re: Izrada Lap Steel Gitare

Post by dejankuki » 16 Apr 2010, 21:11

napravljen jutub link... :ziveli: :wink:

alzo

Post by alzo » 16 Apr 2010, 21:20

Funkomat wrote:Nisam ni skontao da ima jutub snimka...

Veoma fino odsvirano. Ja vise volim malo "drveniji" :) zvuk ali ni ovo ne zvuci lose.
Jel imas mozda neki snimak sa ovom drugom gitarom?
Hvala za sredjen link sa tube..... :ziveli:
a sto se tice gitare sa spota napravljena je od kutije za kolace, dva alu profila na
koji je zasrafljen fretboard od najobicnijeg mahagoni spera a ispod kobilice je piezo transducer i sve u akusticnog Laney-a....
nisam snimio ovaj drveni ali cu videti sad za vikend da snimim nesto pa cu okaciti.....retko stignem da sviram pa cu skrpiti nesto
cisto da se cuje kako zvuci...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Apr 2010, 21:47

alzo wrote:videti sad za vikend da snimim nesto pa cu okaciti
:ziveli:

alzo

Post by alzo » 18 Apr 2010, 14:48

Evo snimio sam nesto na brzaka, cutjes razliku kad prebacim magnet sa paralel na hum.....nisam mogao da se malo
odsrafim ali se u osnovi cuje a pogotovo mi je zao sto nisam ovo snimio na Twinu, mislim da bi zvucalo bolje.....ipak
je Laney neka druga prica....izvinte za greske jos se vjezbam a i snimio sam na keca sta mi palo na pamet.....

dweezil

Post by dweezil » 18 Apr 2010, 18:49

da ti nisu zice mozda malo low ?! :)

alzo

Post by alzo » 18 Apr 2010, 19:18

Mozda je nut mogao da bude malo visi ali tako sam je dobio pa nisam nista dirao ali mislim da je to resivo tvdjim
zicama a ako nista napravicu novi nut...ovo su obicne trinestice tako da bi trebalo staviti tvrdje zice.....
nisam hteo da preterujem dok je malo ne isprobam... 8)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Apr 2010, 22:48

Radio sam malo zavikend na gitari... Par slika:

Revolucionarna metoda prenosenja oblika na drvo uz pomoc indigo papira: :D

Image Image Image

ispalo je mnogo bolje nego sto sam ocekivao:

Image

secenje:

Image Image

grubo sredjivanje stranica:

Image

i posle toga sam odneo gitaru stolaru da dalje sredi stranice masinski jer ja nemam adekvatan alat. :)
I covek je odradio sjajan posao:

Image Image Image Image Image Image

Toliko za sad.
Cim ponovo budem imao vremena, odradicu ono sto me najvise brine i cemu se ne veselim previse... isecanje, tj stanjivanje glave.

migor8

Post by migor8 » 22 Apr 2010, 00:31

Svaka cast,fino ti je krenulo :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Apr 2010, 00:39

hvala hvala :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Apr 2010, 09:23

Stvarno dobro izgleda, čekamo nove slike, samo napred... :)

alzo

Post by alzo » 22 Apr 2010, 11:38

Blago tebi kad imas ovakvo dvoriste....ja sam sve radio u svojoj sobi pa sad zamisli na sta lici posle
turpijanja i smirglanja.....mozda bi bilo dobro da isecanje glave odradis na banseku kod nekog profi stolara....
ja sam se ubio od turpijanja dok sam skinuo debljinu sa 30 na 15 mm koliko treba za civije na cigar box gitari koju sam napravio
prosle jeseni......malo je falilo da kupim bansek ali je to ipak velika masina i nije za sobu....
Ovo sto si uradio izgleda fenomenalno, bas me interesuje kako ce da zvuci.....
p.s.koju ces skalu da stavis

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Apr 2010, 15:17

NikolaNis wrote:Stvarno dobro izgleda, čekamo nove slike, samo napred... :)
:ziveli: :)
alzo wrote:Blago tebi kad imas ovakvo dvoriste....ja sam sve radio u svojoj sobi pa sad zamisli na sta lici posle
turpijanja i smirglanja.....mozda bi bilo dobro da isecanje glave odradis na banseku kod nekog profi stolara....
ja sam se ubio od turpijanja dok sam skinuo debljinu sa 30 na 15 mm koliko treba za civije na cigar box gitari koju sam napravio
prosle jeseni......malo je falilo da kupim bansek ali je to ipak velika masina i nije za sobu....
Nemam ja ali srecom ima baba. :) Nazalost samo vikendom mogu da odem do nje zbog fakulteta i ostalih sranja pa ce malo potrajati dok zavrsim gitaru.
Razmisljao sam da dam stolaru da stanji glavu gitare ali ***** li ga... hocu sto vise sam da odradim.
Glava ce biti u ravni vrata i tela (nece biti pod nagibom kao kod vecine gitara) pa valjda nece biti narociti problem iseci je. Jedino me brinulo da li ce glava koja nije pod nagibom moci da podnese opterecenje debelih zica i krace skale ali kontam da ce biti ok. Oboss me ubedio. :)
alzo wrote:Ovo sto si uradio izgleda fenomenalno, bas me interesuje kako ce da zvuci.....
:ziveli: Hvala

Skala ce biti 22.5

alzo

Post by alzo » 22 Apr 2010, 18:00

Mislim da ne bi trebalo da bude frke sa tenzijom...uostalom zice biras prema stimu i imas tacne debljine zica
za odredjeni stim.....ima po netu tih informacija...prakticno klasican set zica nije upotrebljiv,mora da se kombinuje...
Na mojoj gitari je nut 15 mm visine od alu profila i to je sasvim dovoljno da zice ne slecu sa njega...
da je nize vec bi bilo frke ali to je resivo onom sipkom koja pritiska zice posle nuta prema civijama,
bem li ga kako se zove, a razmisli i o ovoj varijanti, meni se svidja i sa stubnom busilicom nije frka
da se napravi....

Image

ili ovako...

Image

p.s.evo ti link za zice
http://pedalsteelmusic.com/strings.html

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Apr 2010, 21:19

String retainer... da, to bi verovatno bilo pametno ugraditi. Ona "sipka" na metal gitarama bi na lap gitari posluzila sjajno.

Takva glava sa rupom u sredini mi se svidja ali sa civijama kakve imaju klasicne gitare... one na kojima deo civije na koji se namotava zica ide celom sirinom otvora na glavi gitare. Al sam objasnio... :D

Hvala na linku za zice ali gde naci te debljine kod nas...? :?
Obisao sam par radnji prosle nedelje i najdeblje sto drze su 13ke a cak ni njih nisu imali vec su cekali da stigne roba...

oboss

Post by oboss » 23 Apr 2010, 00:01

super si zapoceo. sta si odlucio hoces li glavu kao sa originalnog projekta ili ces custom varijantu

Post Reply