Lakiranje vrata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Tranx

Lakiranje vrata

Post by Tranx » 05 Jun 2010, 21:44

E ovako: Ne znam koliko je ovo pametno ali sam upravo skinuo vrat sa gitare i planiram da ga izlakiram.E sada me zanima kako to da uradim i cime i da li treba da skidam pragove?????

The Mask AE

Re: Lakiranje vrata

Post by The Mask AE » 05 Jun 2010, 23:15

Koja gitara? Koliko je vredna? U kakvom je stanju vrat? Jesi li kad lakirao gitaru?

Tranx

Post by Tranx » 06 Jun 2010, 08:51

Image

Gitara je stara oko 4 godine a nisam je do sad ni jednom lakiro....

Tranx

Post by Tranx » 06 Jun 2010, 16:57

Koji lak da kupim i kaji je postupak lakiranja.....

majtimika

Post by majtimika » 06 Jun 2010, 20:21

uzmi neki poliuretanski lak. postupak ti je da skines civije i sve delove sa vrata koji se mogu skinuti. zastitis prednju stranu pomocu papirne trake i isprskas. sacekas da se sloj laka osusi dan dva. presmirglas finom smirglom 400-800 da bi dobio mat povrsinu, i da bi skinuo eventualne tragove curenja i neravnine ukoliko se pojave iste. postupak lakiranja i smirglanja ponovis par puta dok nedobijes savrseno glatku povrsinu. neverujem da ce ti trebati vise od 3-4 sloja laka. kad zavrsis sa lakiranem ostavis vrat na miru jedno nedelju dve dana da se lak zaceli i prestane da radi. ovaj period cekanja je jako bitan zato sto lak iako deluje da je suv , ipak mu treba neko vrema da se potpuno osusi i ocvrsne. kad prodje tih nedelju dve onda ga presmirglas blago voobrusnom smirglom 800 na suvo, a zatim pokvasenom vodobrusnom 1200 i na kraju 2000 da bi dobio savrseno glatku povrsinu i da bi polirane islo lakse. kad zavrsis sa smirglanjem trebalo bi ako si sradi sve kako treba da dobijes povrsinu koa je polu sjajna, odoso mat je ali baca odsjaj kada je usmeris prema svetlu. posle toga sledi poliranje. uzmes pastu za poliranje koju autolakirari koriste 3M proizvodi su savim ok i postoje razne granulacije . Da ne bi kupovao celu bocu otidji kod nekog majstora i zamoli ga da ti da 20-30mL bice ti sasvim dovoljno. Naneses pastu na krpicu i trljas dok ne pozelenis. posle toga jos ispoliras nekim sredstvom za poliranje namestaja i to ti je to.

naravno ova zadnji deo sa poliranjem zaboravi ako volis osecaj mat laka na vratu.

Naravno ukoliko zelis da toniras vrat u neku nijansu pre svega moras da skines sav postojeci lak sa vrata i da ga bajcujes direktno na drvo, ili da nsekidas nista nego da pomesas bajc sa lakom i prespricas boju u jednom sloju.

Tranx

Post by Tranx » 08 Jun 2010, 23:44

Da li moze akrilni lak zato sto je on u spreju a ovaj drugi nisam mogo da nadjem u spreju a nemam kompresor?

The Mask AE

Post by The Mask AE » 09 Jun 2010, 08:48

Druze, pazi sta radis. Ukoliko prvi put lakiras gitaru postoji ogromna sansa da se na kraju pokajes. Ne zelim da te sad spustim ili tako nesto ali pamet u glavu i pozovi nekoga ko ima iskustva sa tim pa zajedno operisite. Ne farbaj nista ukoliko nije neophodno.

Good luck have fun.

majtimika

Post by majtimika » 09 Jun 2010, 09:15

Tranx wrote:Da li moze akrilni lak zato sto je on u spreju a ovaj drugi nisam mogo da nadjem u spreju a nemam kompresor?
moze i akrilni ali sa njim neces dobiti cvrstocu koju ima poliuretan

michabass

Post by michabass » 09 Jun 2010, 17:18

Ako radiš sa dvokomponentnim poliuretanskim lakom onda ti ne treba dva tri dana za sušenje izmedju slojeva dovoljno je par sati, on vezuje za 10-15 minuta a očvrsne potpuno za nekoliko sati, naravno ako je kvalitetan lak a ne neko djubre.
Pre bilo kakvog lakiranja najbolje da potpuno ukloniš stari sloj laka, sve to nije nimalo jednostavno kao što zvuči, ako nisi radio pre nikakvo lakiranje bolje se ne zezaj s time....
pozdrav!
:ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 09 Jun 2010, 17:50

veruj mi sve je prosto i jednostavno, naravno ako imas imalo smisla i strpljenja. ja sam vec nekoliko puta lakirao gitare i vratove, i veruj mi ako radis polako mora da uspe. na kraju krajeva ako ti neuspe uvek mozes da presmirglas pa ispocetka. ne dozvoli da te obeshrabre komentari raznih ljudi ovde. jer kad bi ovde nekog slusao nikad nista nebi uradio.

majtimika

Post by majtimika » 09 Jun 2010, 17:58

e da sad sam tek detaljno procitao sta si napisao u prva dva posta. kao prvo pragovi se ne skidaju i kotna ploca od ruzinog drveta se ne lakira nego se zastiti ali to sam vec i rekao.

i druga stvar. iz drugog posta nisam shvatio da li hoces da lakiras vrat posto gitara ima 4 godine i nijednom nije lakirana

pitanje:da li si mislio da je lakiranje neka vrsta redovnog odrzavanja gitare, posto nije, ili hoces da je izlakiras posto hoces da postignes nesto drugo. Ako se radi o prvoj stvari batali sve i ne lakiraj zato sto verovatno nema potrebe. ako je druga stvar u pitanju onda samo udri.

Tranx

Post by Tranx » 09 Jun 2010, 19:09

Hocu da dobijem nesto drugo.Prsti mi ne klize uopste zato sto je stara 4 godine i nesvidja mi se osecaj dok sviram jedino posle par sati kada mi se oznoje prsti,i zato hocu da je izlakiram.E sad ja neznam kako da ne skidam pragove kako cu da ismirglam , mislim moze ali cudno mi to... I kada budem skroz ogulio sa vrata lak i boju koju cu moci prvo boju da stavim na vrat pa posle toga lak.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 09 Jun 2010, 19:17

Hm, koliko kapiram ti mislis na fretboard, odnosno kotnu plocu, right? Na ovoj Ariji je vrat natural (koliko ja vidim) i nema boje. Ajd' malo to bolje objasni, sta hoces da smirglas/farbas/lakiras.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jun 2010, 19:26

Da, čoveče, što više čitam, sve mi je manje jasno šta je cilj. Bilo kako bilo, majtimika je dao sasvim dovoljno informacija da se lagano krene u akciju.

Grifplatnu svakako ne treba da lakiraš, pa nema potrebe da skidaš pragove. Ako si pošto poto rešio da lakiraš grifplatnu... e onda ne znam šta da ti kažem. Skidanje i stavljanje pragova je po meni daleko kompleksnija stvar od lakiranja, i greške se teže popravljaju.

Tranx

Post by Tranx » 09 Jun 2010, 20:10

Da li moze neko da mi kaze ko je vec vadio pragove,da li cu moci lako da ih vratim i da li ce biti ostecenja???

Post Reply