Fret buzzing
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Fret buzzing
Drugar gitarista me je posavetovao da kod gitara sa flojdom treba kanuti kap ulja na mesto gde je svaka zica fiksiranau tremolu jer,logicno,smanjuje trenje pri cimanju rucice.jedno pitanje-uradio sam setup svoje yamahe prema uputstvu za upotrebu sto sam dobio uz gitaru.Razmak od tanke e zice i zadnjeg praga 1,9mm,adebele E-2,4mm od zadnjeg praga,ali ima fret-buzzing,doduse mali na E i A zici.Vrat nisam dirao jer je udubljen 0,5-0,7mm na 8.pragu kad se stisne E na 1. i 15.pragu.Dali sme da postoji ikakav fret buzzing iako sam sve uradio prema uputsvu,ali i sa obzirom da dugo nisam menjao zice.Gitara mi dobro drzi stim i pri jakom bendingu i harmonic-e sam dobro nastimovao.Nemam tremolo vec fiksni bridge.
Sto se tice kvaliteta zica nema boljih od ovih od naseg Mitrovackog majstora Dusana Rajkovica .Ceo komplet 500 din.Svi nasi gitaristi od njega kupuju-kakav Ernie Ball Shit
Sto se tice kvaliteta zica nema boljih od ovih od naseg Mitrovackog majstora Dusana Rajkovica .Ceo komplet 500 din.Svi nasi gitaristi od njega kupuju-kakav Ernie Ball Shit
- Rocket Roll
Re: Promena Žica - Kada Pukne Jedna, Da Zamenim Samo Nju?
Malo buzza je podnošljivo... Neki insistiraju na zvuku bez ikakvog fret buzza, ali ja spadam u onu (mnogo veću) grupu gitarista koji misle da ništa na standardnoj električnoj gitari nije i ne može biti savršeno. Gitara ili malo "zuji" ili se zapravo zove lap-steel, tako da... Ako sviraš "prljavo", nećeš primetiti ama baš ništa. Ako sviraš ultra-clean - pa, šta da se radi.
Buzz obično nije do "akcije" nego do pragova kojima treba leveling. Ako znaš dobrog majstora koji to zna da uradi a da ništa ne zafrkne - odnesi mu gitaru, ako te buzz baš baš baš nervira. Ja izbegavam majstore - ako baš ne moram kod njih, ne idem - tako da živim sa buzzom.
Buzz obično nije do "akcije" nego do pragova kojima treba leveling. Ako znaš dobrog majstora koji to zna da uradi a da ništa ne zafrkne - odnesi mu gitaru, ako te buzz baš baš baš nervira. Ja izbegavam majstore - ako baš ne moram kod njih, ne idem - tako da živim sa buzzom.
Hvala ti,ovo me je ohrabrilo posto vise volim sam da cackam oko svega,ali ne napamet.Kad sam kupio gitaru nista nisam primecivao ili mi to nije bilo u prvom planu sve dok nisam poceo da menjam visinu zica preko bridge-a.Mozda je i bio uradjen setup gitare,ali nisam obracao paznju na to.Tad nisam ni imao stimer pa sam je nastimavao prekpo sluha.Doduse parcijalno sam menjao zice pa sam poceo da sumnjam da nije u tome problem.iskreno ,nebih davao gitaru bilo kom majstoru da mi cacka i posle prodaje maglu,vise volim natanane da se zblizim sa instrumentom naravno uz pomoc vas koji mnogo vise znate od mene.Citao sam da vecina gitara pati od nastimavanja harmonic-a i da je njihovo pravilno nastimavanje i pokazatelj kvaliteta izrade gitare.Interesuje me dali ima potrebe za odvrtanjem polova u hambakerima i koja je svrha takvog dodatno-zbunjujuceg podesavanja.Probao sam i daje dosta jaci zvuk ali mi malo smeta pri trzanju.Jos jedno pitanje-koje pojacalo bi najbolje ispoljilo kvalitet gitara sa pasivnim magnetima-neki lampas ili sta vec?Na ovom mom Line6 nekako sve zvuci slicno,gubim se u presetima.Dobar klin i sirova distorzija-to mi treba
- Rocket Roll
Misliš li na intonaciju? Svaka gitara koja ima sedla na podešavanje može da se intonira 100% precizno... Detaljna objašnjenja postoje na, recimo, fender.com , odeljak "Support" - "Stratocaster Setup".teodorica wrote:Citao sam da vecina gitara pati od nastimavanja harmonic-a i da je njihovo pravilno nastimavanje i pokazatelj kvaliteta izrade gitare.
Ima, ukoliko smatraš da se određene žice čuju slabije nego neke druge - ako onda podigneš pickup pole ispod te žice, ona će se čuti malo glasnije... ili problem možeš da rešiš kompresorom. Ako podešavaš pickup poles, onda radi po uputstvu proizvođača dotičnih hambakera ili proizvođača gitare... Nemam gitaru sa hambakerima, tako da ti ovo govorim "iz druge ruke".teodorica wrote:Interesuje me dali ima potrebe za odvrtanjem polova u hambakerima i koja je svrha takvog dodatno-zbunjujuceg podesavanja.
Uglavnom lampaši najlepše "dišu" i reaguju na dinamiku sviranja - ali ima puuuno lampaša, neki od njih ti uopšte ne bi odgovarali... Dobar clean i surova distorzija - ako te mrzi da čekaš da i kod nas stignu Bugere, ili (novi, lampaški) Line 6 Spider Valve, onda te, bojim se, čeka trošenje dosta kinte... ako želiš lampaša.teodorica wrote:...koje pojacalo bi najbolje ispoljilo kvalitet gitara sa pasivnim magnetima-neki lampas ili sta vec? Na ovom mom Line6 nekako sve zvuci slicno, gubim se u presetima. Dobar klin i sirova distorzija-to mi treba.
Surova distorzija + dobar clean + lampe = Carvin Legacy, Engl Powerball, Orange Rockerverb, Peavey 5150...
"Super cena" + sve navedene karakteristike = Peavey Windsor i Peavey ValveKing. Pitaj Artist koliko su nabavljivi? Evo, da ih poslušaš - pa vidi šta ti se dopada:
Peavey Windsor:
Peavey ValveKing:
Re: Fret buzzing
Valve King fino zvuci,a u svakom slucaju bi mi vise odgovaralo combo.U Bosanskom Artistu je 581e sto mi stima kad bih nasao kupca za Line6.Racunam,da je i kod nas odprilike ista cena,ali to proveravam sutra.
U svakom slucaju hvala na odgovoru i svaka cast!Forum je stvarno extra,dosta pametnih stvari sam saznao i koliko vidim niste sujetni sto se nebi moglo reci za vecinu clanova konkurentnog foruma,da ga sad ne reklamiram-skoro da covek ispadne debil ako pita nesto u sta je manje upucen
U svakom slucaju hvala na odgovoru i svaka cast!Forum je stvarno extra,dosta pametnih stvari sam saznao i koliko vidim niste sujetni sto se nebi moglo reci za vecinu clanova konkurentnog foruma,da ga sad ne reklamiram-skoro da covek ispadne debil ako pita nesto u sta je manje upucen

sta je to nastimavanje harmonic - a ???
- Rocket Roll
Kada ti harmonik iznad dvanaestog praga zvuči isto kao nota na dvanaestom pragu... Takođe poznato i kao "kotiranje" gitare.
Dodao bih još samo da, ako ti gitara ima 24 praga, treba u savršenoj oktavi da ti budu prazna žica, ton na dvanaestom pragu i ton na dvadesetčetvrtom pragu. Preporučujem upotrebu štimera za proveru ovoga jer uho često čuje ono što želi da čuje a ne ono što je stvarna slika. Štimer je nemilosrdan i uvek govori realno.
Sto se tice fret buzza, a i setup-a gitare uopste, preporucujem ti da proucis ovaj guide koji ima apsolutno sve sto ti treba da bi savrseno podesio gitaru
http://www.jemsite.com/tech/
Prosto je neverovatno kako su lose podesene nove gitare, (mada uz hiperprodukciju na traci to i jeste za ocekivati) pa zaista nije lose prouciti ovo i odraditi setup kako treba.
http://www.jemsite.com/tech/
Prosto je neverovatno kako su lose podesene nove gitare, (mada uz hiperprodukciju na traci to i jeste za ocekivati) pa zaista nije lose prouciti ovo i odraditi setup kako treba.
Rockett,da li si isprobao Marshall AVT150.Predpostavljam da ona jedna lampa u predpojacanju utice i na "manju" cenu od 46000din u Mitrosu.Mislim da cu kad se oparim uzeti najverovatnije ValveKing 212,ali bih voleo da cujem i tvoj coment za Marsala
- Rocket Roll
->Odgovor na pitanje<-teodorica wrote:Rockett,da li si isprobao Marshall AVT150.
Hvala puno!Definitivno ValveKing i to ovaj 212-Bice to pojacalo forever.)vi u novosadskom Artistu imaju 112,a beogradski zovem prethodna dva dana ,hocu da poludim,mislim teski dziberi.