Menjanje pragova u kućnoj radinosti i ugradnja floyd rose-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Menjanje pragova u kućnoj radinosti i ugradnja floyd rose-a

Post by ssmc » 07 Jan 2008, 03:32

Ovo je samo u razmatranju ali eto rekoh da pitam kolika bi muka bila promeniti pragove (sam naravno) na gitari a opet me zanima ugradnja floyda (teško sam) na istu pošto bih najverovatnije morao da riljam po gitari (imam tremolo)....
Svaki savet bi bio dobrodošao :D

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Menjanje pragova u kućnoj radinosti i ugradnja floyd rose-a

Post by dejankuki » 07 Jan 2008, 17:26

Ako nisi do sada radio i ako nemas nekoliko gitara za bacanje da bi na njima vezbao, Jednostavno ne preporucujem. Posebno ne preporucujem da brckas oko Floyda, pragove jos i mozes... ali i to bih prepustio majstoru...

Makar cu moci da se derem na njega, a ne da sebi lupam glavu... ;)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 07 Jan 2008, 17:47

To je jedina gitara koju imam pa sam mislio da je unapredim zato i pitam....U pitanju je Ibanez RX 60 ,a htedoh da pitam i za sitnice poput onih control knobova (da zamenim one plastične koje imam) i zanimalo bi me i magnete da zamenim a sve ovo sam video na marićevom sajtu da ima (EMG magneti) jedino kontam da bi bilo cimanje jako za floyd i pragove (verovatno manje nego za floyd) a da za magnete i nije toliki strah i trepet ili grešim?
Inače voleo bih da čujem nečije mišljenje ko se upustio u ovakvu avanturu da mi objasni šta bi trebalo a šta ne pa da vidim da li da odustajem ili ne....

dejankuki wrote:Ako nisi do sada radio i ako nemas nekoliko gitara za bacanje da bi na njima vezbao, Jednostavno ne preporucujem. Posebno ne preporucujem da brckas oko Floyda, pragove jos i mozes... ali i to bih prepustio majstoru...

Makar cu moci da se derem na njega, a ne da sebi lupam glavu... ;)
Hvala za savet mada me uhvatila neka manija (valjda deformacija od faxa) pa bih da se petljam oko toga koliko je moguće da nešto ne pokvarim naravno... :banana:
Hehehe...obožavam tu bananu kletu...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 07 Jan 2008, 18:57

Opet ja... Za magnete i potenciometre GENERALNO neces mnogo da rizikujes i ne mozes da pogresis.

Pragovi su problematicni jer ako nemas alat mozes da ostetis fingerboard ili prilikom vadjenja ili prilikom namestanja. Plus mozes ostetiti same pragove ukoliko to radis neadekvatnom alatkom (Metalni cekic npr).
A FR moras da uklopis veoma tacno. Ukoliko pogresis JEDAN mm neces vise moci da ustimujes gitaru... eto zbog tih stvari ne preporucujem samostalno brckanje po gitari...

viden

Post by viden » 07 Jan 2008, 20:15

Menjanje pragova i nije neka posebna nauka ali treba malo iskustva i mnogo, mnogo strpljenja, naročito sa neadekvatnim alatom.
Imaš o tome brdo materjala na net-u (a i na ovom forumu) ali je najvažnije ne brzati i sve raditi polako, smireno i bez brzanja.
Ipak, ako si totalni početnik u tome (tj.nikada nisi ni video kako se to radi) preporučujem ti da za početak vežbaš na nekoj staroj i ne tako bitnoj gitari.
Sve štete nastale prilikom ove intervencije mogu se ispraviti ali to nekada iziskuje jako mnogo novca.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 08 Jan 2008, 01:19

Mislim da imam jednu gitaru na kojoj ću da probam tako nešto....a da zahteva strpljenja to sam video na ovom sajtu http://www.fretnotguitarrepair.com/Fretting.htm
Baš je fino objašnjenjo....a od alata imam na raspolaganju celu radionicu (ali bukvalno!) e sad samo koji je adekvatan....može mali savet oko toga?

viden

Post by viden » 08 Jan 2008, 10:41

Što se samog alata tiče, lično mislim da svako koristi ono što mu odgovara.
Postoji mnogo "specijalizovanog" alata za zamenu i ugradnju pragova ali se sve može bez problema uraditi i sa onim što se često zatekne nadohvat ruke.
Ja ti mogu preneti moja iskustva.
Potrebna su ti mala klješta za vađenje pragova. U tu svrhu jako dobro posluži velika grickalica za nokte koja odlično obuhvati prag i lagano ga istiskuje napolje.
Prag se može, naročito ako je lepljen, malo (znači malo) zagrejati lemilicom, jer će tako lakše izaći, i sa manjom verovatnoćom da s njim krenu i parčići freatboarda.
Naravno, drvo treba zaštititi krep trakom, koja pored toga što je korisna za zaštitu prilikom kasnijeg brušenja, dobro posluži u slučaju da su neki delovi odlomljeni. Oni će ostati na svom mestu i kasnije se mogu precizno zalepiti (neće se ni primetiti).
Drugo, potrebno ti je meko drvo u kojem ćeš, turpijom ili šmirglom napraviti "radijus" koji odgovara radijusu vrata na mestu gde se menja prag (i za ovo postoji specijalizovan alat ali ja i sa ovakvom improvizacijom nikad nisam imao probema). Njime se ukucavaju pragovi. Znači, prag ide u kanal, preko njega komad drveta u koga udaraš čekićem (ne prejako). Nije loše staviti malo cijanoakrilatnog lepka da prag bolje drži, ali ako je stari pravilno izvađen, može i bez toga.
Potrebna su ti i oštra klješta (ja koristim čeona) za odsecanje viškova pragova sa strane.
Nakon toga turpije za metal različite finoće i na kraju brusni papir (šmirgla-400-800) koja sve dovede u takvo stanje da se i ne primeti da su pragovi menjani.
Sve u svemu, ne mnogo alata, ali opet ponavljam, milion tona strpljenja.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 08 Jan 2008, 23:17

Ok većinu sam razumeo i ukapirao kako i šta jedino me buni ovaj deo (a plašio sam se toga još kada sam video na netu)
viden wrote: Drugo, potrebno ti je meko drvo u kojem ćeš, turpijom ili šmirglom napraviti "radijus" koji odgovara radijusu vrata na mestu gde se menja prag (i za ovo postoji specijalizovan alat ali ja i sa ovakvom improvizacijom nikad nisam imao probema). Njime se ukucavaju pragovi. Znači, prag ide u kanal, preko njega komad drveta u koga udaraš čekićem (ne prejako). Nije loše staviti malo cijanoakrilatnog lepka da prag bolje drži, ali ako je stari pravilno izvađen, može i bez toga.
Verovatno taj komad drveta služi za ravnomerni prenos sile na prag koji se "ukucava" u slot, ali ne znam kako da provalim kog je radijusa vrat moje gitare?Ima li neka metoda ili jednostavno da turpijam (ili šmirglam drvo) i prislanjam na vrat dok se oblici ne poklope...auh ala smaram.... :mrgreen:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 08 Jan 2008, 23:43

Pošto prethdni post nisam mogao da izmenim pitao bih te gde je moguće naći ta klešta za vađenje pragova i ako uopšte ima neka prodavnica sa tim alatima?
Hvala puno na dosadašnjem strpljenju....

viden

Post by viden » 09 Jan 2008, 18:51

ssmc wrote:Verovatno taj komad drveta služi za ravnomerni prenos sile na prag koji se "ukucava" u slot, ali ne znam kako da provalim kog je radijusa vrat moje gitare?Ima li neka metoda ili jednostavno da turpijam (ili šmirglam drvo) i prislanjam na vrat dok se oblici ne poklope...auh ala smaram.... :mrgreen:
Da to je upravo to. Metoda koja ne može da omane.
Samo pazi. Kod nekih gitara radijus nije isti na celom vratu (tj. iako je isti širina vrata je različita pa je krivina naizgled veća) pa nije loše da imaš "alat" za različite nivoe vrata.
Što se tiče klješta, a i drugog specijalizovanog alata, sve se to može naručiti sa stranih sajtova (valjda šalju i za Srbiju).
Međutim, stvar je proverena. Veća grickalica za nokte (ona najveća) kupljena u kineskoj radnji potpuno završava posao.
I još da dodam.
Ako vrat gitare ima binding sa strane (npr.LP) postupak se donekle razlikuje.
Onda je zgodnije iseći prag na odgovarajuću dužinu pre zakucavanja.
Takođe nije loše imati i malu glodalicu (ovo je teško turpijati ručno) kojom se skrati malo onaj deo koji ide u drvo tako da pragovi sa gornje strane prelaze preko plastike (tj. binding-a).

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 09 Jan 2008, 20:33

Predpostavljam da se medium pragovi brze trose od jumbo,pa me interesuje sto se ugradjuju i ti medium(konkretno na mojoj aes620,Yamaha)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 10 Jan 2008, 02:42

Auh srećom nemam taj binding (u pitanju je maple vrat, a gitara je Ibanez RX 60) mada sam čitao i o tome.Koliko sam razumeo da to stavljaju na Gibson gitare i da se čak i u fabrici zeznu kod ugradnje pragova zbog toga....Hvala na svim savetima i kada budem počinjao nešto pitaću ako mi nije jasno, a za sada ću sve da ostavim na miru pošto se bliži ispitni rok....još jednom hvala puno :banana2:

@teodorica
Pazi nisam siguran u vezi ovoga ali cenim da visina praga omogućava bolju diferenciranost tona tj. jumbo se koriste pri preciznim svirkama gde se čuje svaki ton ali je valjda problem što baš i nemaš preveliki oslonac u vratu (da skratim, koristi se za solo svirke ili imaš nekog pametnog ko Yngwie-ja koji skalopira vrat da bi dobio isto sa medium pragovima) tako da mislim da možeš da zaključiš kako ide priča sa medium i small pragovima

viden

Post by viden » 10 Jan 2008, 11:05

teodorica wrote:Predpostavljam da se medium pragovi brze trose od jumbo,pa me interesuje sto se ugradjuju i ti medium(konkretno na mojoj aes620,Yamaha)
Pa, po mom (skromnom mišljenju) sve dosta zavisi od tehnike sviranja i ličnog afiniteta gitariste, tj. onoga što svira i šta želi izvesti gitarom.
Drugačiji je osećaj pod prstima kada se uporede medium i jumbo pragovi i zahtevaju drugačiji način sviranja za određene "efekte".
Iskreno mislim da i pragove (njihovu visinu-veličinu) treba posmatrati u kontekstu cele gitare, odn. vrste drveta, pickup-ova, ostalih delova. Sve to zajedno daje instrument koji nekome odgovara ili ne odgovara.

viden

Post by viden » 10 Jan 2008, 11:16

ssmc wrote:Auh srećom nemam taj binding (u pitanju je maple vrat, a gitara je Ibanez RX 60) mada sam čitao i o tome.Koliko sam razumeo da to stavljaju na Gibson gitare i da se čak i u fabrici zeznu kod ugradnje pragova zbog toga....Hvala na svim savetima i kada budem počinjao nešto pitaću ako mi nije jasno, a za sada ću sve da ostavim na miru pošto se bliži ispitni rok....
Imaju binding i kopije LP-ja i mnoge druge gitare, kao i mnoge akustične.
Često se, naročito na jeftinijim gitarama vide loše namešteni pregovi u odnosu na binding, ali srećom, stvar je (uglavnom) estetske prirode pa ako se daje 100 eur za gitaru to i ne treba previše da brine.
Ja se, inače, nisam susreo ni sa jednom iole skupljom i kvalitetnijom gitarom koja ima taj problem.
Nameštanje pragova na takvom vratu malo zadaje muke nama koji to radimo pomoću "štapa i kanapa" ali ni to nije nerešiv problem.
Naravno, veliki proizvođači sve rade mašinski tako da tu teško može doći do greške (mada izgleda da kad tođe do greške takva gitara završi na našem tržištu :P ).
Kad budeš kretao sa radom slobodno pitaj sve što te zanima.
Pomoći ću koliko god znam i umem.

Post Reply