fingerboard-lakiranje
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
fingerboard-lakiranje
E ljudi ja se preso...Skinuo sam sve pragove sa lemilicom i nozem, par njih mi se skroz iskrivilo a ovi ostali i nisu losi.E sad ja sam to uradio u nameri da lakiram fingerboard, ali sam u medjuvremenu procitao da se to ne radi.E da , ismirglao sam ceo vrat.Ovaj zadnji deo cu da izlakiram ali sta da radim sa fingerboard-om to sam isto ismirglao, pomoc????
Re: fingerboard-lakiranje
koji je fingerboard, rosewood ili maple, ako je rosewood onda nista stavis nove pragove i predjes kad zavrsis sa limunovim ujem. ako je maple onda stavis pragove, izlakiras preko, ocistis pragove od laka, naravo kad se lak osusi i to je to
I obavezno uzmi nove pragove, nisam lepo razumeo dal te planiras da vracas 
Maple se lakira, za ebony i rosewood ja nisam cuo, al verujem da je i to neko pokusao

Maple se lakira, za ebony i rosewood ja nisam cuo, al verujem da je i to neko pokusao

rosewood je. E sad kad budem kupovao pragove kako da znam koje trebam da kupim????
Koji tebi najvise lezeTranx wrote:rosewood je. E sad kad budem kupovao pragove kako da znam koje trebam da kupim????

Baci oko - http://www.rip-n-guitar.com/Guitar-Fretwire.htm
matory, lakiranje vrata ti je zesci HC
aj sa srecom
aj sa srecom
A ne razumem ti se ja u te pragove koja je razlika????
razlika je u visini sirini debljini . imas tri osnovne velicina a u svakoj od njih par podgrupa. nego ti uzmi lepo onakve kakve si i imao. u stvari donekle je bitan i tip gitare tj vrata ali nije presudno. npr slabo ko na telca stavlja najtanje pragove jer su oni uglavnom za najnizu akciju i najtanje vratove te samom tim i za drugi tip svirke ali ako se lozis na tako nesto niko te nemoze spreciti. druga stvar je dali si pazio na radijus fingerborda kada si smirglao jer ako si malo udesio radijus onda nebi bilo lose vratitit ga nekim radijus blokom na pocetni polozaj pre ukucavanja novih pragova. inace ako je fingerbord od rosewooda onda se uglavnom nefarba a tada ga lepo zastitis trakom dok budes lakirao ostatak vrata. e sad ako si bas emotivno vezan za te stare pragove naravno da i njih mozes vratiti tj daju se ispraviti krivi pragovi. ono jes zaludan posao i nevidim dublji smisao ali da znas da moze i to.
Rosewood na vratu ne lakiraj, znaci samo ako si ga ismirglao moj ti je savet da ne koristis limunovo ulje kako svi govore nego da uzmes laneno ulje pokazalo se mnogo bolje ili jos bolje ako uspes da nadjes palmino ulje pa da ga pomesas sa lanenim a onda lagano pamucnom krpom sve to dobro utrljaj u fingerboard, kupi pragove (tzv. fretwire)koje ces da ugradis imas ih po raznim muzickim radnjama, ali ako nikad nisi stavljao pragove to ce ti biti malo tezi posao , ali da te ohrabrim nije neizvodljivo imas raznih tutorijala na netu pa malo pogledaj i procitaj ne budi lenj..., sto se tice lakiranja ostatka vrata o tome smo vec dosta pisali na ovom forumu pa ne bi da se ponavljam pogledaj u pretrazi...
Sretno sa poslom i javi se sta si uradio... Pozz.Coca!!!
Sretno sa poslom i javi se sta si uradio... Pozz.Coca!!!
- SiskoMarcetic
Doboro je da je neko postavio ovu temu, jer i ja sam u izradi moje prve (nadamo se ne i poslednje) hand made gitare stigao do ovog stadiuma pa i mene nešto interesuje.
PLAN FARBANJA Vrat planiram da lakiram nitro, fretboard bajc , glava i telo poliuretan ili akril (šta nađem).
IMPROVIZACIJE Izrada git. 90% bila izrada raznih pomoćnih alata i dosta (nadam se uspešnih) improvizacija stjuart mek i ostalih ideja.
PITANJE
Kako i čime da obeležim pragove nakon bajcovanja u stilu Jacksona ili Gibsona (mislio sam u očajanja o papirnom šablonu i natapanju uljane boje sunđerčćem)
Kako improvizovati tačkice na boku fretboarda fi 3 mm plastiku nisam uspeo da izvučem na strugu lomi je sila prodiranja, ne radi mi mašta trenutno plastika fi 3 mm ????
PLAN FARBANJA Vrat planiram da lakiram nitro, fretboard bajc , glava i telo poliuretan ili akril (šta nađem).
IMPROVIZACIJE Izrada git. 90% bila izrada raznih pomoćnih alata i dosta (nadam se uspešnih) improvizacija stjuart mek i ostalih ideja.
PITANJE
Kako i čime da obeležim pragove nakon bajcovanja u stilu Jacksona ili Gibsona (mislio sam u očajanja o papirnom šablonu i natapanju uljane boje sunđerčćem)
Kako improvizovati tačkice na boku fretboarda fi 3 mm plastiku nisam uspeo da izvučem na strugu lomi je sila prodiranja, ne radi mi mašta trenutno plastika fi 3 mm ????
Nije mi jasno ovo o obelezavanju pragova?Mislis na inlay-e?
Tu plastiku za bok imas da kupis na StewMac http://www.stewmac.com/shop/Bindings,_t ... erial.html
Mozes i da improvizujes farbom pa da prelakiras ako ti je do improvizacije.Mozda cak da napravis rupice i da kapnes farbu i onda osmirglas da sve dodje u isti nivo.
Tu plastiku za bok imas da kupis na StewMac http://www.stewmac.com/shop/Bindings,_t ... erial.html
Mozes i da improvizujes farbom pa da prelakiras ako ti je do improvizacije.Mozda cak da napravis rupice i da kapnes farbu i onda osmirglas da sve dodje u isti nivo.
- SiskoMarcetic
Hvala vlobrk
Stjuart mek ne dolazi u obzir za ovu sitnicu ovo se mora improvizovati (improvizao sam i teže alate ) jer je u pitanju
trošak prevoza carine špedicije i sl za sitnicu bi to bilo puno para
inlay, na primer slika
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fretb ... ezoids.jpg

to se mora nekako improvizovati
btw u meeđuvremenu sam našao rešenje za tačkice bilo je na dohvat ruke, plastične kineske igračkice su pune
osovinaica raznih prečnika, iskasapiću jednu neće niko primetiti
živela improvizacija
Stjuart mek ne dolazi u obzir za ovu sitnicu ovo se mora improvizovati (improvizao sam i teže alate ) jer je u pitanju
trošak prevoza carine špedicije i sl za sitnicu bi to bilo puno para
inlay, na primer slika
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fretb ... ezoids.jpg

to se mora nekako improvizovati
btw u meeđuvremenu sam našao rešenje za tačkice bilo je na dohvat ruke, plastične kineske igračkice su pune
osovinaica raznih prečnika, iskasapiću jednu neće niko primetiti
živela improvizacija
Kupi bre neku lizalicu / lilihip pa seckaj drsku, ne moras igracke sjebavati 

Vidis i ovo nije losa ideja
Bila je i neka tema o tome kako napraviti pickguard od posluzavnika pa se mozda nadje neki za custom inlays.

Bila je i neka tema o tome kako napraviti pickguard od posluzavnika pa se mozda nadje neki za custom inlays.
A za intarziju, *****, ako si vec resio da radis od stapa i kanapa, mozda da uzmes parce neke interesantne ABS trake za kantovanje pa od nje da seces...