Promena Žica - Kada Pukne Jedna, Da Zamenim Samo Nju?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
kljaja

Promena Žica - Kada Pukne Jedna, Da Zamenim Samo Nju?

Post by kljaja » 25 Dec 2007, 14:05

Ovo nema bas vese sa ovom temom al da ne pravinm novu temu napisacu ovde jer je isto vezano za zice .Zice na mojoj gitari su stare oko mjesec dana i nekidan mi je pukla jedna zica zbog experimentisanja sa tremolom al da neduzim da li da kupim nove zice il da ostavim ovako posto je napravljena (nadoknada) od druge zice .

Rocket Roll

Re: Promena Žica - Kada Pukne Jedna, Da Zamenim Samo Nju?

Post by Rocket Roll » 25 Dec 2007, 14:20

Da si ovo pitao na nekom drugom forumu, odgovor bi bio kratak i donekle brutalan - "kada menjaš žice, menjaš ih sve, bez obzira koliko stare bile, zato što će nova žica uvek tonski 'odskakati' od starijih žica i zvuk će biti neujednačen."

Međutim, pošto pitaš na MF - onda da ti kažem iskreno. Je li ti frka s kintom? Ako ti jeste frka da kupuješ celo novo pakovanje žica zbog jedne žice, menjaj samo jednu i uživaj. Ipak, ne zaboravi da bi pravo rešenje bilo - promeniti ceo komplet.

kljaja

Post by kljaja » 25 Dec 2007, 17:57

Posto nisam u frci sa kintom zamenicu celi kpmplet

Hvala :D :D :D

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Dec 2007, 13:59

Uvek ceo komplet a evo i zašto:

Kolega RocketRoll je naveo jedan od razloga a ja bih dodao još i to da ako je jedna žica pukla, znači da su žice dotrajale i samo je pitanje vremena kada će sledeće početi da pucaju. Naravno, ne želiš da ti se to desi na nekoj svirci pa onda pucanje te jedne žice shvatiš kao znak upozorenja i zameniš lepo ceo komplet. I veruj mi da je to vrlo opravdan trošak. Mislim... to ti je osnovno sredstvo za rad.

kljaja

Post by kljaja » 29 Dec 2007, 22:05

Da ali znam da ove zice nisu dotrajale samo sto su razradjene a pukla je iz navedenog razloga "podesavanje tremola".
:D :D :D :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Dec 2007, 13:19

Svestan rizika da cu da zvucim kao snob, tvrdim da posle mesec dana svakako treba promeniti zice, nezavisno da li pucaju ili ne. Sta vise, neki moj utisak je da nove zice imaju neki specifican ton samo prvog dana. Ono najlepse sto ja zelim da cujem iz celicnih zica po meni bas traje 1 dan, posebno kada se radi o akusticnoj gitari, mada se cuje ta razlika i na elektricnoj. Inace koristim Ernie Ball, nisu najbolje, ali definitivno nisu trash zice.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 01 Jan 2008, 22:45

Ako je zica pukla u gornjem delu, tj. izmedju top locka i chivije, onda se da srediti, u suprotnom ti je vec recheno. Inache pri podeshavanju tremola je "preporuchljivo" da otpustish zice. :)

@Kristijan, istina.. dodushe, manje uochljivo na elektrichnim, ali na akustichnim taj trip traje sat-dva.. :D

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 22 Jan 2008, 00:41

Meni nekada pukne zica na svirci ne zbog dotrajalosti vec me ponese, pa ako je zamjenim na svirci onda je i ostavim tako. To samo pod uslovom da nisu zice starije od 10 ak sati svirke.

Post Reply