Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Ciscenje zica
Nikakvo kuvanje!!! To samo slabi zicu. Kao sto izbeljivac tkaninu. Izdvoji pare i kupi Fast fret. A mozes i sam rucno. Uzmi noktima cisti X)
Ja tako bass zice, posto inace ne dajem, niti ja sviram sa masnim i prljavim rukama.
Ja tako bass zice, posto inace ne dajem, niti ja sviram sa masnim i prljavim rukama.
Ja sam moje zice,4 puta kuvao,i dva puta pekao u rerni...Pa ih drzim na gitari.
-
Ma dal ste vi normalni?! Voda pa zatim rerna?!
Zvucite ko prvoklasni ujka Skrudzovi X)
Zvucite ko prvoklasni ujka Skrudzovi X)
- KnightOfDoom
- Site Admin
Vidis, bilo je vreme kada sam isao u srednju skolu i ziveo sa parama koje roditelji mogu da mi udele. Verujem da je takva situacija i sa Vbracom sada. Jeste, ode se na neku gradjevinu preko leta , uleti neki posao tu i tamo ali te pare odu na zezanje i cigare
. Nisam ni razmisljao o "fancy" sredstvima za ciscenje jer je i kupovina zica bila veliki izdatak. Mozda je sada bolje vreme sta znam...ne znam koliko nam je skocio standard. Samo znam da vise to ne radim jer imam dovoljno "svojih" para pa ne moram da kuvam zice za rucak
.
Ne znam sto se toliko prenerazavate na spomen kuvanja zica? Da li ste uopste probali? Eno pun vam talkbass.com tema o kuvanju i ostavljanju zica u (valjda) medicinskom alkoholu da prenoce. Samo sto ameri to rade kada ih mrzi da odu do prodavnice ili prodavnice ne isporucuje zice subotom uvece a oni bas tog momenta zele da cuju "ZING" iz svojih zica, a ne zato sto ne mogu da kupe nove.
Susenje u rerni nisam probao, zvuci kao dobra ideja, ja sam moje samo brisao.

Ne znam sto se toliko prenerazavate na spomen kuvanja zica? Da li ste uopste probali? Eno pun vam talkbass.com tema o kuvanju i ostavljanju zica u (valjda) medicinskom alkoholu da prenoce. Samo sto ameri to rade kada ih mrzi da odu do prodavnice ili prodavnice ne isporucuje zice subotom uvece a oni bas tog momenta zele da cuju "ZING" iz svojih zica, a ne zato sto ne mogu da kupe nove.
Susenje u rerni nisam probao, zvuci kao dobra ideja, ja sam moje samo brisao.
Nikada nisam kuvao žice,ali Eddie Van Halen koristi isključivo kuvane žice.Njegov guitar tech uzme pakovanje novih žica i skuva ih da bi se žice maksimalno rastegle(očigledno mu obično rastegljivanje nije dovoljno) i stavi ih na gitaru.
"I boil the strings so they stretch, because if you just put them on and clamp it down, the strings stretch out on the guitar. I just take a pack and let it boil for 20 minutes in the hot water. And then I dry them in the sun, because otherwise they rust. But I only use them one night anyway, so who cares if they rust?"
"I boil the strings so they stretch, because if you just put them on and clamp it down, the strings stretch out on the guitar. I just take a pack and let it boil for 20 minutes in the hot water. And then I dry them in the sun, because otherwise they rust. But I only use them one night anyway, so who cares if they rust?"
Kao sto citat kaze on to koristi cisto da bi ih rastegnuo a i boli ga k....c kad ih koristi samo 1 dan/vece a svoje koristimo po vise mjeseci primjetio sam da moje zive mjenjaju boje svaki mjesec mislim da cu ih sutra zamijeniti.
A i bass zice bi trebale da traju malo duze jer ipak kostaju....

A i bass zice bi trebale da traju malo duze jer ipak kostaju....
Ja sam pre uglavnom menjao zice jednom mesecno ili kad mi pukne koja pa ih promeni sve, a od kad koristim ernie ball traju mi po nekoliko meseci...
Bukvalno dok ja ne odlucim da ih promenim jer eto... nemam pametnija posla.
Brisem ih svaka 2-3 dana sa obicnom fender krpom koju sam dobio sa gitrom, nikad ne sviram "prljavim" rukama (sem ako bas moram... probe ili sta god) i svaku noc stavljam gitru u kofer i ne pada mi napamet da kuvam zice ili tako neka glupost...
Kakvo crno kuvanje zica...
Bukvalno dok ja ne odlucim da ih promenim jer eto... nemam pametnija posla.
Brisem ih svaka 2-3 dana sa obicnom fender krpom koju sam dobio sa gitrom, nikad ne sviram "prljavim" rukama (sem ako bas moram... probe ili sta god) i svaku noc stavljam gitru u kofer i ne pada mi napamet da kuvam zice ili tako neka glupost...
Kakvo crno kuvanje zica...

-
Treba probati sve.
Kuvanje je za neke zice stetno a za neke jako stetno. Manje stetno bi mozda bilo za nerdjajuce zice.
Znam da neke zice mazu da bi bile zvucnije. Podizanjem temp. bi u vecini slucajeva skinula te premaze.
Zato mi nije ubedljivo to.
Ja imam druga kome su zice ostale citavu godinu (svaki dan ju je svirao). Nije ih podlagao bilo kakvom zahvatu, osim brisanja suvom krpom. Samo sto posle godinu dana ih je zamenio. To su valjda Fendereove 8ice (crni Strat ili tigrasti Strat im je na pakovanju).
Meni za bass traju 6 meseci min. Inace znam da npr. Elixir zice traju cak 3-4 godine. Ali one su pojacane Polywebom i Nanowebom, sto ih cini i posle toliko vremena zvucne.
Kuvanje je za neke zice stetno a za neke jako stetno. Manje stetno bi mozda bilo za nerdjajuce zice.
Znam da neke zice mazu da bi bile zvucnije. Podizanjem temp. bi u vecini slucajeva skinula te premaze.
Zato mi nije ubedljivo to.
Ja imam druga kome su zice ostale citavu godinu (svaki dan ju je svirao). Nije ih podlagao bilo kakvom zahvatu, osim brisanja suvom krpom. Samo sto posle godinu dana ih je zamenio. To su valjda Fendereove 8ice (crni Strat ili tigrasti Strat im je na pakovanju).
Meni za bass traju 6 meseci min. Inace znam da npr. Elixir zice traju cak 3-4 godine. Ali one su pojacane Polywebom i Nanowebom, sto ih cini i posle toliko vremena zvucne.
- KnightOfDoom
- Site Admin
E vis' meni su te kuvane zice trajale vise od godinu dana , i to bila neka zlj firma, nismo znali ni da postoji Elixr u to vreme
Nadam se da kontate da govorim o zicama za bass, a ne o ovim tankim sranjcima za el. gitaru gde prve tri zice izgube sjaj posle 2 sata sviranja i nema potrebe drzati ih na gitari duze od 3 meseca. A za iste pare vi mozete da promenite 4-5 kompleta zica.

Nadam se da kontate da govorim o zicama za bass, a ne o ovim tankim sranjcima za el. gitaru gde prve tri zice izgube sjaj posle 2 sata sviranja i nema potrebe drzati ih na gitari duze od 3 meseca. A za iste pare vi mozete da promenite 4-5 kompleta zica.
-
Ma plasticne zice su keva X)
Jeste, plasticne su ukusnije kod kuvanja. Probao sam da kuvam i jedne i druge, malo dodao ketchupa i parmezana i definitivno su plasticne majka 

puckoz wrote:Jeste, plasticne su ukusnije kod kuvanja. Probao sam da kuvam i jedne i druge, malo dodao ketchupa i parmezana i definitivno su plasticne majka
Imaš neki gotivan recept? Možda devojke padaju na takve specijalitete

Btw, perite ruke pre sviranja, šta da kažem. Veoma bitna stvar.
Tachno tako,ovo sam nameravao da kazem u par navrata al' sve nekako zaboravim ,znaci ljudi primenite lichnu higijenu na gitaruNenad245 wrote:puckoz wrote:Jeste, plasticne su ukusnije kod kuvanja. Probao sam da kuvam i jedne i druge, malo dodao ketchupa i parmezana i definitivno su plasticne majka
Imaš neki gotivan recept? Možda devojke padaju na takve specijalitete![]()
Btw, perite ruke pre sviranja, šta da kažem. Veoma bitna stvar.

pre jela i sviranja ruke prati .
Btw,ja nikako ne mogu da se pridrzavam ovoga ,svestan sam da cu tako da manje prljam zice ,al ' jebiga jednom moras kupiti novi komplet

Ja koristim parafinsko ulje! Bocica kosta oko 80 dinara i veoma se isplati. Samo kanes na krpu i predjes preko zica. Da vidis kako ce da traju. Inace, nisam ljubitelj nikakvog kuvanja. Gre'ota bre! 

- Cilal Najed
Ja sam kupio Dr.Ducks ulje kod Marica po Randjinoj Neverne Bebe) preporuci i deluje mi isto kao fast fret, samo drugacije mirise. Ipak, moram vam priznati da mi je najbolju foru prodao Krle iz Generacije 5 sa WD40. Stavis lepo novine izmedju zica i vrata (da ne useres celu gitaru) i naprskas posten Wd-om, zatim ostavis 5 minuta da odstoji, sklonis novine i cistom krpom ocistis lepo zice. Dobices neverovatan rezultat, Krle prska cak i nove zice, a i lepsi je utisak pod prstima nego sa fast fretom (makar meni). Naravno higijena ruku je takodje bitan faktor...