Iverica Za telo gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Iverica Za telo gitare
E SALIM SE ZA ORAH. meni je orah super izbor i narocito ako se pronadje neki rebrasti ili sa lepom teksturom. ne znam odakle prica da je preterano tezak. to je drvo struturno slicnije javoru a tonski blizi jasenu a svi ga navode kao eventualnu zamenu za mahagonij. ja sam se malo raspitao i skontao da to i nije potpuno ispravno. mislim da orah ima potpuno posebno svoje mesto i po estetici i po osobinama i mislim da bi trebao da bude vise cenjen.
ima onaj film sa j.white, j.page i onim nesrećnikom iz onog jadnog benda. e - na početku j.white na fosnu, između dva čavla, razapne žicu, ukuca magnet, turi u RAT i dalje u neko 'jačalo i svira tugu sve u 16!oboss wrote:gledao sam pre neki dan snimak na kome je lik montirao magnet i vrat na betonski blok umesto tela gitare . i radi ko grom. neznam jel neko pokusao od sira da napravi celu gitaru. dakle moze od svega da se napravi al nema smisla. a za orah sam cuo da nevalja zbog uroka pa ti sad vidi![]()
uz poentu - ko želi da svira, može i na tarabu da razvuče žice. a ko je mrsomud, taj se izvlači na onu čuvenu dlaku koja q*cu smeta.
- whosyourdaddy
+3gricko wrote:uz poentu - ko želi da svira, može i na tarabu da razvuče žice. a ko je mrsomud, taj se izvlači na onu čuvenu dlaku koja q*cu smeta.

Nema gips, iz komada se lije cela gitara, "nek tru bodi baj eurohrast" a dezen bi trebalo da se slaže uz kuhinjske elementeBozha wrote:Padalo je i meni na pamet kad sam video kakvih sve "drvenih" dezena ima. Uzmes duplu debljinu, abs kant i da vidis egzotike! Al sta ces sa vratom? Gips?

pa sta sad orah da ili ne ???
ako mozes da nadjes neki pristojan komad, da. orah se cesto koristi za laminirane vratove na hi-end neck-through basevima. gibson ga je koristio za lp-jeve i sg-je nedje 70ih-80ih. inace, mozda nije popularan kao jasen, mahagonij, javor, jova, lipa, al jes odma iza tih. lepo izgleda (kad je dobar) i ima fin zvuk, kolko mi se cini. ugl sam vidjao da se koristi sa hambakerima. mislim da mozes i vrat od njega.
preporuke za dizajn: sg, 72 tele deluxe, lp studio (bez javor cap-a), lp standard (sa javor topom)
preporuke za dizajn: sg, 72 tele deluxe, lp studio (bez javor cap-a), lp standard (sa javor topom)
pa nasao sam komad 55x 45 debljine 5cm e sad to ce malo da se smirgla nije problem imam tog drveta u izobilju skladistenog na tavanu takvih dasaka 5 cm debljine a duge su.....
e sad mogu i vece parce da iskopam ali mislim da nije potrebno a sta mislite za model kao ESP LTD Alexy 200 jel ce to nesto da ispadne ??od tog parceta uzgred ima li neko nacrte da vidim dimenzije?

blago njima...http://www.youtube.com/watch?v=KuoR0FiX ... re=related
pazi, najbolje bi bilo kad bi imao komad drveta dimenzija vecih od tela gitare, pa da mozes da napravis telo iz jednog komada. druga varijanta je da drvo bude dovoljnih dimenzija kao duzina tela (sleva nadesno, na slici), u smeru prostiranja godova. ako nema sirine (odozgo nadole), moze da se sklopi iz par komada (sto manje, to bolje, valjda; ja ne bih radio preko 2). daska za vrat mora biti veca nego vrat. gledaj da se godovi prostiru sto pravilnije niz vrat. drvo treba da bude suvo, kolko ti stoji na tavanu? takodje, preko svega toga, trebace ti rosewood/ebony za fretboard. mislim da bi orah funkcionisao sa 2 hambakera, kao ovde, jer sam samo takve gitare od oraha i vidjao. meni se, istina, ne svidja oblik, al to je stvar ukusa. verujem da ima lepsih oblika, i medju mjetalskim gitarama.
evo opet pitanja jel ima neko dimenzije tela za neki ESP kao sto je ovaj ili jackson...dobro bi mi dosla neka pomoc...Hvala unapred
-
oboss wrote:... neznam jel neko pokusao od sira da napravi celu gitaru. ...![]()
Treba za ovo pitati Sirca-sunku
- SiskoMarcetic
kao što je rečeno orah nije dobar zbog uroka jer je hajduk đura obešen na seoskom vašaru 38 godine u cvetovcu na isti koji se na tom vašaru slučajno našao, al ako može da se nađe sposobna baba da odbroji talpu onda(k) je to druga stvar
SiskoMarcetic wrote:kao što je rečeno orah nije dobar zbog uroka jer je hajduk đura obešen na seoskom vašaru 38 godine u cvetovcu na isti koji se na tom vašaru slučajno našao, al ako može da se nađe sposobna baba da odbroji talpu onda(k) je to druga stvar

malo se udaljavamo od teme
btw
hajduk đura nije obešen nego mu je na vašaru javno amputirana noga za primer, umro je od sepse i sahranjen u marinkovićevom voćnjaku, tako da stabljike iz istog čudno (sablasno) rezonuju ako se koriste za izradu muzičkih instrumenata.Ipak je mala šansa da se nađe orah iz tog voćnjaka
btw
hajduk đura nije obešen nego mu je na vašaru javno amputirana noga za primer, umro je od sepse i sahranjen u marinkovićevom voćnjaku, tako da stabljike iz istog čudno (sablasno) rezonuju ako se koriste za izradu muzičkih instrumenata.Ipak je mala šansa da se nađe orah iz tog voćnjaka
hah ja sam vec isekao telo pa sta bude neka bude saljem za neki dan slike ali ne neku drugu temu jer ova ode u hajduke
nema veze ...