Da vas cujem, citao sam nesto po netu ali me interesuje i vase misljenje!?
Koji je bolji?
Zasto?
Ako se odlucite za vrat iz jednog dela, na sta treba obratiti paznju?
Kako najbolje laminirati vrat, iz koliko delova?
?
?
?
razlike izmedju laminiranog i vrata iz jednog dela
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: razlike izmedju laminiranog i vrata iz jednog dela
Vratovi se grade iz više komada da se spreči uticaj vitoperenja i krivljenja drveta. Spajanjem više komada sile koje deluju u drvetu jedna drugoj kontriraju i poništavaju se. Gradnja iz više delova takođe znači da će vrat biti ćvršći i imati nešto bolji sustain. Iz komada može da se radi ako je drvo dobro osušeno i ako je jako.
Nema mnogo mistike u toj priči...Ako si svesan razloga laminiranja znaćeš i da odabereš šta je bolje za tebe.
Nema mnogo mistike u toj priči...Ako si svesan razloga laminiranja znaćeš i da odabereš šta je bolje za tebe.

-
Ok. Interesuju me pre svega tonske razlike..nisam se lepo odrazio 

mada sam ja kompetentniji da nesto kazem o konstruktivnim osobinama i razlozima za ovaj ili onaj reci cu neso o tonskim. najpre zbog toga sto ti je michabass sve rekao u par recenica a i pisali smo o konstrukcijama vrata na dosta mesta.
mozda cu zviucati kao mudroser ali iskreno bez najmanje namere da to budem kod tonskih osobina vrata pa i cele gitare je najbitnije da ti znas sta hoces. to sa ulazenjem u uticaj konstrukcije vrata i vrste drveta fingerborda i vrata na tonske osobine instrumenta je petljanje po sitnim crevcima i tu se sa strane korisnika mora imati konkretna meta da bi se sastrane konstruktora mogla precizno gadjati. vazi i u slucaju da su korisnik i graditelj ista osoba.
vrat iz jednog komada kvalitetnog figurativnog javora , ultra osusenog, quarted saw secenog, sa pravilnom strukturom godova ima ce definisaniji zvuk od vrata iz tri dela od istog javora. isti nece biti konstruktivno stabilniji ali verovatno nikad nece ni biti izlozen tolikim naprezanjima da bi se pokazao slabijim. sa druge strane na slepo probavanje preko 90% gitarista svih profila nece uociti tonsku razliku izmedju ova dva vrata na istoj postavci tela i elektronike gitare.
ja licno ne volim kada se vrat sece poprecno i okrece radi dobijanja nagiba kao kod gibsonolikih gitara i to radi uticaja na sustain ali to je neki moj trip koji iskreno ne mogu dokazati

mozda cu zviucati kao mudroser ali iskreno bez najmanje namere da to budem kod tonskih osobina vrata pa i cele gitare je najbitnije da ti znas sta hoces. to sa ulazenjem u uticaj konstrukcije vrata i vrste drveta fingerborda i vrata na tonske osobine instrumenta je petljanje po sitnim crevcima i tu se sa strane korisnika mora imati konkretna meta da bi se sastrane konstruktora mogla precizno gadjati. vazi i u slucaju da su korisnik i graditelj ista osoba.
vrat iz jednog komada kvalitetnog figurativnog javora , ultra osusenog, quarted saw secenog, sa pravilnom strukturom godova ima ce definisaniji zvuk od vrata iz tri dela od istog javora. isti nece biti konstruktivno stabilniji ali verovatno nikad nece ni biti izlozen tolikim naprezanjima da bi se pokazao slabijim. sa druge strane na slepo probavanje preko 90% gitarista svih profila nece uociti tonsku razliku izmedju ova dva vrata na istoj postavci tela i elektronike gitare.
ja licno ne volim kada se vrat sece poprecno i okrece radi dobijanja nagiba kao kod gibsonolikih gitara i to radi uticaja na sustain ali to je neki moj trip koji iskreno ne mogu dokazati

nisam bas preterano dobar u ovoj sferi, ali skontao sam iz ranih prica (a i radio sam diplomski na tu temu) da ne valja da gitara (vrat) bude iz mnogo delova, jer svako lepljenje dva drveta utice na zvuk.
Na forumu sam procitao da je potrebno vreme da se drvo osusi i time se dobija dosta kvalitetniji zvuk.
Moj izbor je uvek gitara sastavljena od sto manje delova drveta.
Nadam se da je ovo od pomoci.
Na forumu sam procitao da je potrebno vreme da se drvo osusi i time se dobija dosta kvalitetniji zvuk.
Moj izbor je uvek gitara sastavljena od sto manje delova drveta.
Nadam se da je ovo od pomoci.

- Dersu Uzala
Licno imam uglavnom vratove iz jednog dela (ako ne racunamo tu i tamo kljun headstocka gde se doda parce drveta za oblikovanje istog inace bi morao da seces vrat iz komada ko taraba a tu ima mnogo gubitaka drveta, ne islpati se). Imam jedan iz 5 delova, od istog komada drveta, honduras je mahagoni, macassar ebony fretboard, i to je ubedljivo najstabilniji i vrat sa najvecim sustainom od svih. Da li je to pravilo, pitanje je, ovde su i zlatne ruke velikog majstora da le svoj udeo. Ta gitara je setala po raznim klimama ali za 10 godina sipka (u vratu) nije bilo nijednom regulisana. Nemoguce mu je dohakati ocigledno. Ponavljam, ne kazem da je pravilo, cudni su putevi gospodnji. Ne'am sad bolju sliku, al to je taj vrat: