CNC

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

oboss

Re: CNC

Post by oboss » 19 May 2010, 22:47

ssmc wrote:Nije problem u putanji,već u primeni sile prilikom rezanja drveta.
e ovo je glavna problematika kod ti malih ili rucno pravljenih cnc potpuno si u pravu.
a evo kako stari majstori sablonima rade posao, sve kao cnc samo rucno guras dasku. doduse za 3d bi bilo malo vise sexa.
http://www.youtube.com/watch?v=5Wjscu7K ... r_embedded
od 1:00

Nikolav

Post by Nikolav » 30 Jan 2011, 20:44

:) :) imam Pantograf domaceg proizvodjaca Tehnocomm, Vrnjacka Banja, (http://www.tehnocomm.com), koji je savrsen za ovakve stvari a jeftin je. Ja na njemu radim i ovakve stvari ali i duborez aplikacije na instrumentima, predlazem ga svimaImage ,

uz ovo koristim i njihov Kopir Strug za razne stvari koje radim neverovatno jeftin a izuzetan kopir strug Image

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 30 Jan 2011, 22:51

Ovo je CNC (na prvu sliku mislim)?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 31 Jan 2011, 00:10

oboss wrote:
ssmc wrote:Nije problem u putanji,već u primeni sile prilikom rezanja drveta.
e ovo je glavna problematika kod ti malih ili rucno pravljenih cnc potpuno si u pravu.
a evo kako stari majstori sablonima rade posao, sve kao cnc samo rucno guras dasku. doduse za 3d bi bilo malo vise sexa.
http://www.youtube.com/watch?v=5Wjscu7K ... r_embedded
od 1:00
Sta bih dao za taj alat sa klipa... ne mogu recima opisati. :homer:

Markony

Post by Markony » 31 Jan 2011, 09:56

CNC - Computer Numerical Control, prevedeno na jezik efekata CNC predstavlja "digitaliju" koja radi primenjujuci CAD i CAM programe. Prisustvo coveka skoro zanemarljivo ( ne hvatajte me za rec "zanemarljivo", raspisacu se 8) )

Ono sto smo videli na slikama je "analogija".
Kucna izrada CNC-a zahteva siroka znanja iz masinske obrade, automatskog upravljanja i elektronike. Na Hoby nivou neizvodljiva!

andrej]

Post by andrej] » 31 Jan 2011, 11:06

meni je zelja da imam mali diy cnc 'rezac' stampanih plocica. mozda nekad. postoje diy dizajni za takve stvari, skidaju burgijom bakar (mini busilica se ne pomera, vec postolje za plocicu), samo ubacis layout preko kompa. najjaca stvar za kucnu izradu plocica.

ono sto ovaj dizajn cini izvodljivim je to sto je 2dimenzionalan, pa je mnogo laksi.

Markony

Post by Markony » 31 Jan 2011, 11:15

andrej] wrote:meni je zelja da imam mali diy cnc 'rezac' stampanih plocica. mozda nekad. postoje diy dizajni za takve stvari, skidaju burgijom bakar (mini busilica se ne pomera, vec postolje za plocicu), samo ubacis layout preko kompa. najjaca stvar za kucnu izradu plocica.

ono sto ovaj dizajn cini izvodljivim je to sto je 2dimenzionalan, pa je mnogo laksi.

Jasno ti je da se kretanje postolja u 2D kod diy CNC-a vrsi pomocu dva servo-motora pod nadzorom procesorske jedinice?
Ako to imas nije nikakav problem dodati jos jedan servo-motor pa imati 3D diy CNC.

andrej]

Post by andrej] » 31 Jan 2011, 11:41

pa da, to je ta fora. pa dobro. al je teze konstruisati stabilan ram i mehanizam za 3d fore. a i nema bas logike: komplet uredjaj nije dovoljno dobro konstruisan da radi sa bilo cime tvrdim, sjebala bi se kalibracija vrlo brzo, a ni dimenzije nisu neke... ne znam za sta bi sluzio drugo. mislim, okej ideja je da se doda kontrola visine busilice, da bi mogla da busi i rupe na plocici, al ovo ostalo, pff.

Markony

Post by Markony » 31 Jan 2011, 12:28

Masina na kojima radi Wayne Charvel na prikazanom snimku nisu CNC i one se mogu uradi DiY .

oboss

Post by oboss » 31 Jan 2011, 13:17

naravno da nije cnc. ja sam charvelov nacin rada naveo kao primer kako se moze pojednostaviti izrada instrumenta primenom sabloniranja bez imalo automatizacije. pricu o cnc u ste vec dobro obradilli pa i problematiku oko nje. to nema nikakve veze sa charvelovim nacinom. na stranu to sto se meni mnogo vise dopada ova manuelna metoda od cnc-a. cnc je izazov samo ako imas porudzbinu od par stotina gitara za mesec dva da uradis i onda imas tri stavke, da dobro odaberes materijal da ti alati ne sjebu drvo i da ti je sve dobro isprogramirano tj da si predvideo sve pokrete radne glave. to je onda na prvom mestu biznis a veza izmedju konkretnog instrumenta i graditelja je iskljucivo materijalna.

Markony

Post by Markony » 31 Jan 2011, 13:26

Upravo tako!
Moj navod tvog videa ima za cilj otklanjanje nedoumica kod onih koji nisu potpuno sigurni sta je CNC.
:ziveli:

miloscale

Post by miloscale » 01 Jun 2011, 02:36

postoi jedna masinbravarska radionica koja proizvodi cnc masine i to vrhunskog kvaliteta i misli da nemaju strasne cene
neznam el smem da postavim njihov link ovde

ApplePie

Post by ApplePie » 01 Jun 2011, 12:02

Ja imam CNC radne površine 500 x 700 mm i uzeo sam ga baš zbog izrade gitara. Nemojte brkati pravi CNC sa graverkama jer graverka jedva da može da odradi inlay u ebonovini. Ja ne radim ne znam koliko gitara mesečno (često i samo jednu) ali posla za CNC ima u drugim primenama tako da mi je ispalo isplativo da kupim mašinu. I pored CNC-a danas još uvek oglodjem neku sa šablonima tek da ne stoje i skupljaju prašinu :) a pošto ja najviše radim neke kastomizacije i prepravke tu CNC i nije baš primenljiv tako da su šabloni zakon :) plus cena koja je neuporediva ... Druga priča su fajlovi i sam rad sa mašinom. Mislio sam da je sve to jednostavnije ali dok uhodate ceo proces prodje vreme. Pogotovu meni jer sam hteo sve sam. Ako nekom date da vam pravi fajlove onda je to još dodatni trošak i za par gitara se ne isplati. Reckanje sa CNC-om je jedan manji ali bitan deo procesa.. kad sračunate finiš, hardver.... a gitaru treba i prodati zapitate se koliko vam treba rada i ulaganja da bi se CNC otplatio .. Neke DIY varijante padaju u vodu u slučaju gitara .. nije nemoguće, nego bi cena motora i kontrolera, precizne konstrukcije dostigla cenu komercijalne mašine a kao što rekoh sa graverkama jedva da možete uraditi inlay...

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Jun 2011, 17:25

CNC ain't toy

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Jun 2011, 12:10

PA ako je za neku seriju, ili ozbiljniju proizvodnju, a ne samo da se napravi jedna gitara, onda nije lose malo uloziti u kupiti neku CNC masinu, a ne cimati se oko pravljenja. Pitanje je da li bi se uopste i isplatilo... A nisu mozda jako skupe, ako je manja dimenzije, a za telo gitare je dosta 1x1m.

E sada druga stvar je napraviti program za nju, ako treba recimo napraviti neke slozene povrsine, na primer kao top od Les Paula... :idea: Ali opet, jednom ga napravis i posle pici koliko hoces... :)

Post Reply