handmade SG (P90 pickups)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
neofit

Re: handmade SG (P90 pickups)

Post by neofit » 05 Aug 2011, 02:32

nemanjavelimirovic wrote:To je to. Perfektan SG :ziveli:
:metal:
:ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 05 Aug 2011, 08:52

lepo izgleda i zvuci gitara svaka cast na trudu, radu i svemu, kroz Marshalla ok zvuci mada na momente malo kartonasto, btw ja mislim da ta gitara bash i nije za hevlji sound, bilo bi cool da si imao kod sebe neki Fender amp, onda bi bilo jasnije sta ona sve moze.

Gagi

Post by Gagi » 05 Aug 2011, 12:14

Pozdrav Nikola, sa velikim zadovoljstvom sam pratio ovu tvoju avanturu u nepoznato, ako mogu tako da krstim, i evo pokazalo se da si stigao na cilj uspešno :bravo:
meni se sve svidja :) ima dovoljno "mlečne masti" pogotovo na dirty-ju
predlozio bih ako je izvodljivo da usnimite kako zvuči sada pa za neku godinu/deceniju, verujem da bi bilo interesantno,
btw pretpostavljam da je ono dole originalni SG (još ako je iz Bora onda sam siguran :D ) pa je i tu mogla da padne neka mala komparacija,
sve najbolje u tvom brendiranju :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 05 Aug 2011, 12:53

Postajem dosadan sam sebi ali na sve što pišete mogu da po ko zna koji put kažem hvala puno :ziveli:

@ Margos, snimao sam svojom Sony HD kamerom, znači zvuk koji čujete je to što je mikrofon na kameri uhvatio, nije bilo tehničkih mogućnosti za neku bolju varijantu snimanja.

@ dweezil, sigurno bi neko drugo pojačalo malo drugačije i obojilo zvuk koji gitara u kombinaciji sa P90 pruža. Najda je veliki zaljubljenik u humbuckere pa je zato onaj Marshall njegovo oružije, ali mislim da nije loša kombinacija ni sa ovim SG-em koji sam pravio. Apsolutna ova gitara nije baš havy, nije ni pravljena sa tom idejom, ali magneti daju dovoljno masti da ne bude samo za clean svirku. Hvala i tebi na lepim rečima :ziveli:

@ Gagi, drago mi je da si pratio temu i da ti se dopada moje finiširanje na cilju :). Vlasnik gitare je obećao detaljnije snimke kada je bude preuzeo, mene jako zanima šta će on da kaže jer je to, na kraju krajeva, meni najbitniji sud. Gitara je rađena za njega po njegovim jasnim željama i ja se nadam da sam uspeo da te želje pretočim u realnost. I mene kopka kako će gitara da se uklopi sa kompletnim bendom, verujem da će biti i nekih takvih snimaka.

SG koji se vidi na kratko je Najdin, koliko sam ukapirao jeste tu negde iz Krajine, nisam siguran ali dobio ga je od nekog ili ga je kupio, ne mogu da kažem sa sigurnošću. Bilo je malog upoređivanja ove dve gitare i Gibson SG jeste "masniji" od ovog koji sam ja pravio ali to se i očekivalo, ne mogu se porediti humbuckeri i P90 magneti, zar ne? Meni lično su jako bile bitne neke druge stvari koje je Najda rekao, vrat na mom Sg-u je po njegovim rečima mnogo bolji i komotniji za svirku, nego na Gibsonu koji je primetno uži i tanji, niža je akcija na mojoj gitari. Najda kaže da je ovaj vrat koji sam pravio kao da mi je on tražio da takav bude, baš za nejgovu ruku. Rekao je i da mu se mnogo više dopada težina SG-a koji sam ja pravio jer je teži od Gibsona, i to je zaista tako, oseća se razlika kada se uhvate obe gitare. Da ne ispadne sad kako sam ja napljuvao Gibson SG iz '70. godina, ta gitara svira odlično sad je samo pitanje koje magnete voli gitarista, kakav zvuk traži, da li voli da gitara bude laka ili da se oseti njena težina...

Hvala ti na lepim željama, nadam se da će moj brand da zaživi, to zavisi od vas gitarista. Moje je da vam izlazim u susret i pravim oruđe za vaš posao i zadovoljstvo :ziveli:

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 06 Aug 2011, 21:05

NikolaNis wrote:Kao što sam i obećao evo malog video zapisa koji bi trebao da vam da neku sliku o tome šta ova gitara pruža. Ukopčana je direktno u pojačalo, nisam zapamtio koji je tačno Marshall pa prepuštam poznavaocima sa foruma da prepoznaju o kom se tačno radi. Posebno se zahvaljujem Dejanu Najdanoviću-Najdi koji je izdvojio par sati da se lepo družimo, popijemo kafu i pivce, popričamo o gitarama i da naravno svira na ovoj gitari... Najdo još jednom :ziveli:

Hvala i mom prijatelju i komšiji basisti Milanu Stanimiroviću-Miši koji nas je ugostio u svom stanu. Falio je još samo njihov bubnjar Boža i da ceo bend "DELIVERANCE INC" bude na okupu. Za ljude koji vole žešći rock zvuk preporučujem da upamte ime benda, imao sam čast da preslušam njihov kompletan album koji bi uskoro trebao da se pojavi, odličan je :bravo: :metal:

Da ne dužim dalje:

Gitara je kao prvo prelepa,
drugo- ima bas onaj sirovi zvuk koji svi ocekuju od handmade gitare, to ce tek da se usvirava, a
trece Najda je naveci car, on mnogo dobro svira iako vecina ljudi to ne zna. Znam da sad svira Gibsona, a nekad me je ubedjivao da fender mnogo lepsa gitara i davao cudna poredjenj strata i zene, uglavnom smo pijani pricali o tome

verbatim

Post by verbatim » 06 Aug 2011, 23:17

gitara je perverzija ! svaka čast ! ps. ne moraš da se zahvaljuješ ako si se smorio :XD:
a i najda odlično svira i pjeva :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 08 Aug 2011, 15:20

Hvala obojici u moje ime što se tiče gitare, a Najdi ću preneti lepe utiske o njemu od strane forumaša... :ziveli:

Margos

Post by Margos » 18 Aug 2011, 19:19

Samo da kazem da sam danas prisustvovao probi ove FENOMENALNE gitare :metal: .Covece,zvuk ide od teleta preko strata do rasnog SG...rock nation je pokazao kako treba sa tone potom.O izradi da ne govorim....cisto savrsenstvo...Nikola,ne moras da se zahvaljujes vise :mrgreen:
Nadam se da ce i rock nation da kaze nesto o mom pojacalu :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 Aug 2011, 12:16

Nema šta da ti se zahvaljujem, od mene imaš jedno Zaječarsko. Samo se javi pa da sednemo negde u 'ladovinu :ziveli:

Margos

Post by Margos » 21 Aug 2011, 00:20

Dogovoreno.Kako da odbijem :mrgreen:

rock nation

Post by rock nation » 23 Aug 2011, 21:52

Evo, ovako...

Danas sam imao vremena da malo ozbiljnije probam gitaru na svojoj opremi i uporedim je sa dva LP studija.

Ali, samo par detalja o izradi i kvalitetu gitare. Kad sam je uzeo u ruku, prvo sam primetio da je teza nego sto sam ocekivao. Izabrao sam SG jer je dosta laksi od LP, ali nije bas uspelo :D Nikola je nasao mahagoni iz Hondurasa i moram da priznam da ne mogu da zamislim bolje drvo za izradu gitare. Sto rece jedan prijatelj, to drvo kad stavis na vodu, potone.
Vrat je tacno onakav kakav sam zeleo, znate sve, da se ne ponavljam, a magneti rade bolje nego sto sam ocekivao. Mnogi su me kritikovali sto sam bojio mahagoni u crno, ali kad uzmete gitaru u ruke to i nije toliko bitno, a ja se uvek nasmesim kad je vidim na stalku, meni nema nista lepse od crne gitare :D Odlicno kotira, ja sam set up prilagodio sebi, mozda pragovi nisu idelano iznivelisani, kad namestim malo nizu akciju kace prva i druga zica oko 15. praga kad se benduju, ali cetvrtina okreta srafcigerom da se podignu zice i sve u redu, neki delic milimetra je u pitanju. Govorim ovo i zbog Nikole i zbog vas, njega da upozorim na taj detalj, a i da ne mislite da samo hvalim Nikolu. Ali, najiskrenije, to mi je jedina zamerka.

Elem, sto se tice zvuka, a to je najvaznije...kako da kazem a da budem pristojan...gitara jebe kevu kako radi!!!!!! Ne pricam bez veze, moj jedan LP je, kako bih rekao, onaj stardadni, sa 489T i 490R magnetima, doduse skinuo sam poklopce i ima Pageov wiring, drugi je ceo od mahagonija sa Bursbucker pro magnetima sa poklopcima. Ako neko mozda ne zna, oni prvi magneti su alnico, ovi drugi keramicki. Ja sam ocekivao da ce oba LP-ija imati puniji ton, sa vise basa, jaci signal, odnosno vise distorzije na istom nivou. Nista od toga!! SG ima masniji ton, narocito od keramickoh humbackera, od njih kao da ima i jaci output ( nisam gledao specifikacije, samo po onome kako zvuci govorim ), tako da izvinete na izrazu, na istom set upu jede ih za dorucak, mada sam set up prilagodio SG-ju. E, sad, kada se zvuk prilagodi LP-iju, onda...dobro, ipak je to LP :lol: Gitara sa alnico magnetima ima priblizno isti zvuk, ali zbog javora na topu nesto ostriji, nisam primetio neku razliku u kolicini distorzije, i taj LP je bolji za zive svirke u kombinaciji sa SG-ijem jer samo promenim gitaru i promenim ton kako mi odgovara, ne moram da pipnem pojacalo.

Sta da vam kazem, snimicu nesto cim mi se ukaze prilika, da i sami cujete, ali ja sam prezadovoljan!!! Jedva cekam probu sa bendom, da cujem kako ce raditi u kombinaciji sa Gibsonovim SG-jem, ja ocekujem rokanje na svim nivoima :D Jos da naucimo da sviramo, i eto veselja :lol: :lol: :lol:

Nikola je u izradi gitara jos na pocetku, svaka gitara koju napravi je novo i dragoceno iskustvo. Iako je, priznacete, rizicno poveriti izradu gitare nekome bez dovoljno iskustva, meni je drago da sam bio u pravu u jednoj vaznoj stvari - Nikola jednostavno zeli da napravi vrhunski instrument, to sam kod njega prepoznao i to je kvalitet koji su mnogi iskusni, poznati, a da se ne lazemo, i izvikani graditelji gitara kod nas, izgubili. Ja srecan i zadovoljan, sve preporuke za Nikolu od mene, i da ne zaboravim :ziveli: :ziveli: :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Sto se tice pojacala koje pravi Margos, relativno kratko sam imao priliku da ih probam i to sa ovom gitarom koju sam tada prvi put uzeo u ruke. Najjaci utisak koji mi je ostao je da pojacala ne zvuce kao tranzistorci na koje sam navikao. Nema vristanja i skicanja kad se pojacaju preko pola, fina, topla distorzija, dosta basa. OK, nije kao lampas, to je istina, ali veoma, veoma blizu, mozda nekih 85% cak. Bio sam prilicno iznenadjen, ali mozda vam nesto govori i podatak da sam narucio od njega da mi napravi jedno :D

rock nation

Post by rock nation » 23 Aug 2011, 22:34

Eh, da, jedan detalj...LP od mahagonija ima komore u telu, onaj drugi je od punog drveta, pa je mozda i zato njegov zvuk slicniji Nikolinom SG-ju. Nista bitno, samo kao napomena...

dweezil

Post by dweezil » 23 Aug 2011, 22:56

veoma nadahnut, napaljen, mastovit i strastven review kakvih bi iskreno trebalo da bude vise ovde :bambi: jer muzika je ipak strast kao i sve oko nje, btw strava je cuti da kod nas jos uvek postoje ljudi koji rade nesto vredno, strpljivo i sa passion-om, i ulazu u nesto sto mislim da ce se na duge staze isplatiti. Takodje posle ovoge ce se mnogi ljudi ako nisa drugo zainteresovati da saznaju vishe o P90 magnetima ili potraze na netu muziku koja je svirana sa ovim drazesnim pickupima. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 Aug 2011, 00:01

Mahagoni iz Hondurasa, pogotovu onaj stariji, je u stvari najlaksi (pravi) mahagoni. Nesto tu ne stima.

rock nation

Post by rock nation » 24 Aug 2011, 03:33

Dersu Uzala wrote:Mahagoni iz Hondurasa, pogotovu onaj stariji, je u stvari najlaksi (pravi) mahagoni. Nesto tu ne stima.
Nije bitno iz koje je zemlje mahagoni, vec koja je vrsta, ima ih mali milion.

Post Reply