Žica, odstojnici, "transistor sockets"?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Žica, odstojnici, "transistor sockets"?

Post by Rocket Roll » 24 Feb 2008, 13:32

Nisam mogao da poverujem da će mi ovako banalne stvari praviti problem, ali ih prave.

1) Žica. Gde da nađem ono što se označava "24 gauge stranded insulated wire"? Nemojte pogrešno da me razumete, žice ima, ali je većinom predebela, i ničeg dovoljno tankog za lemljenje na mali PCB nema ni u Silkenu, ni na pijacama blizu mene. Treba mi nešto debljine žice koja ide u i iz kućišta za bateriju, ili nešto deblje:

Image

Image

2) Odstojnici za PCB. Do sada sam se sretao samo sa malim plastičnim "patrljcima" u obliku valjaka. Ima li kod nas nečeg nalik ovome ("self-adhesive PCB spacer / pillar")?

Image

3) "Transistor sockets". Izgleda da ih ima samo u Bosni, pošto sam ih našao samo na http://www.primoshop.ba, u izvođenju firmi "3M Group" i "Winslow Adaptics". Ima li ih negde u Beogradu?

Image

Image

Svaka pomoć je vrlo dobrodošla!

Sava

Re: Žica, odstojnici, "transistor sockets"?

Post by Sava » 24 Feb 2008, 17:36

Rocket Roll wrote: 1) Žica. Gde da nađem ono što se označava "24 gauge stranded insulated wire"?
To je 0.5 mm, zar ne? Ako ti odgovara puna žica uzmeš onu jeftinu telefonsku plavo belu, ona je 0.6 mm. Ako ti je potreban višežični kabl uzmeš onaj pljosnati sa više vodova u bojama pa odvajaš koliko ti treba. Može da posluži i kompjuterski pljosnati ako nemaš ništa bolje pri ruci.
Rocket Roll wrote: 3) "Transistor sockets".
To ti ne treba, to je staromodno i to niko više ne upotrebljava. Ako ti je potrebno radi brzog isprobavanja više komada tranzistora (ili dioda) uzmi obično podnožje za integralce pa na njemu probaj, a na kraju tranzistor zalemi.

Rocket Roll

Re: Žica, odstojnici, "transistor sockets"?

Post by Rocket Roll » 24 Feb 2008, 20:09

Hvala! Par pitanja.
Sava wrote:...uzmeš onaj pljosnati sa više vodova u bojama pa odvajaš koliko ti treba. Može da posluži i kompjuterski pljosnati ako nemaš ništa bolje pri ruci.
Bejah danas na pijaci i nisam naleteo na pogodan višežilni. Što znači da nisam pažljivo gledao, naravno, i da moja pijaca nema baš bogznakakav izbor kablova. Moraću, dakle, do grada. Ima li taj kabl neku bližu odrednicu - ne znam, "višežilni od santimetar"?

A debljinu ste dobro pogodili - 0,5 cm odnosno 0,6 cm, i jedna i druga je, kažu, ok. Meni više odgovara tanja (govorim po iskustvu sa izgradnje TBMuffa).
Sava wrote:...uzmi obično podnožje za integralce pa na njemu probaj, a na kraju tranzistor zalemi.
Mislim da ću tako na kraju i da uradim.

Btw, mislim da sam u Radio Klubu našao "spacere" -"DIST PCBS-0406", u čijem opisu stoji: "ADHESIVE SUPPORT 5.6mm". Otići ću za jedno nedelju dana do Radio Kluba pa ću proveriti.

Post Reply