fattwang wrote:Gornji otvor je za lakše pražnjenje kafanskog bakšiša

Dobar zakljucak,svidja mi se.
Gitara je jos u izradi i bice jos slika.Inace ova i jos neke( UKUPNO 6), radim mimo narecenih.
Evo podataka:
Zvucna ploca je od smreke (stabilizovana oko6-7god),varijabilne debljine, lattice rebra .
Rozeta na njoj je rucni rad i videce se na nekoj od narednih fotografija na kojima cu prikazati i ukrasavanje ivica rezonatora(takodje rad sa raznobojnim furnirima).
Stranice i ledja su od oraha (star bar 20god.).KOnstrukcija stranica i zadnje ploce se razlikuje od konstruk. standardne klasicne gitare.Poenta je da se dobije vrlo krut rezonator,cime bi se osetljivost maksimalno povecala.Inace ovaj tip gitara se radi jos i od viseslojnih furnira(lepljenih epoksi smolama i bez unutrasnjih rebara na ledjima....), ali ja sam se odlucio da ipak uradim stranice i ledja od punog drveta jer ono daje posebnu boju i kvalitet tona.Unutrasnje ivice su posebno radjene za ovaj slucaj(gornje od viseslojne krivljene smreke a zadnje- donje su takozvane revers ili inverzne ali i one posebno ojacane tako da povecavaju krutost ivica.
Zadnja ploca je napeta vise nego na standardnim klas.git. opet iz razloga ukrucenja i povecanja volumena kao i samog oblika (sfere) koja utice na prostiranje zvuka unutar rezonatora( poboljsanja projekcije zvuka).
Sve je tanko finisirano iznutra ,osim zvucne ploce, (bolji zvuk,zastita drveta).
Vrat ce biti uradjen od divlje parene tresnje sa kompresonim ojacanjem i bice pod vecimnegativnim uglom u odnosu na telo(to ima za posledicu bolji ugao zica u odnosu na kobilicu....).
Toliko za sada
Pozzz