Izrada klasicne gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

D Nesic DN-Guitars

Re: Izrada klasicne gitare

Post by D Nesic DN-Guitars » 29 Aug 2011, 11:18

Bez komentara.
Potpuno se slazem sa vama gosp. Cortex.

Uprocesu izrade je jos jedna klasicna gitara i odlucio sam da i nju predstavim u ovom istom postu.
Radi se o Tores klasicnoj gitari ali sa odredjenim modifikacijama.Radi se o zvucnim otvorima smestenim odmah pored spoja vrata i tela a spajanje vrata sa telom ce se izvrsiti na kraju.Vrat ce biti postavljen pod povecanim negativnim uglom u odnosu na telo, sto ce mnogo olaksati pristup pragovima iznad zvucne ploce i polozaj-ugao zica ce biti povoljniji u odnosu na kobilicu.
Evo nekoliko slika.Image
Image
Image

Uskoro stizu nove slik postavljanja grifplatne i kobilice na Rodrigezovoj replici sa kompletnim ukrasavanjima.
Pozdrav

customguitar

Post by customguitar » 30 Aug 2011, 13:40

ahm.....lakiranje unutrasnjosti do gitare ne dovodi ni do kakvog povecanja tvrdoce ili "krutosti" materijala, dovodi do toga da se dobija drugacija tonska slika usled gubljenja tonova donjeg registra. lakiraju to oni proizvodjaci koji za neke svoje modele koriste jeftiniji i porozniji materijal cija je osobenost ta sto donji tonski registar i donji deo srednjeg registra to drvo koji oni koriste odaje se vise nego kod nekog drugog materijala. kao rezultat imate gitaru sa gomilom basova koji zaglusuju jedni druge. Lakiranjem se jednostavno ubiju ovi preterani basovi i istakne gornja sredina i gornji registar i time dobije bolji balans kompletne zvucne slike.

To, sto se cini da "takve gitare bolje zvuce" je stara psihoakusticka varka. Sve sto je glasnije, cini se da zvuci bolje.
Problem ovakvih instrumenata je u tome da kada promebe klimatski pojas naprasno krenu da pucaju jer uglavnom je rec o nedovoljno osusenom drvetu pa kad se sa svih strana polije lakom, ostatak vlage nema odakle da izadje i kada se naglo promeni temperatura u kojoj se instrument nalazi, nakon 4-5 dana krene ili odvajanje unutrasnjih rebara ili pucanje po rubnim savovima. ali dobro, ovo vazi za razlike u temperaturi od 10-12 stepeni pa navise.

Na zalost, mnogi graditelji-pocetnici (i ne samo oni) vide nesto na internetu i onda tu uzmu, sto kazu babe, zdravo za gotovo, i krenu da to smatraju standardom, bez da se malo dulje udube sta je to i zasto je to tako. Lakiranje unutrasnjosti nema veze sa reflektiranjem tona, ima veze samo sa gutanjem odredjenih frekvencija i sa cisto psihoakusticnim efektom pojavljavanja neke dodatne jacine u zvuku.

Dodanta krutost slabog ili loseg materijala (ko sto autor rece, ne mzoe svakod a odvoji 1000eur za komad drveta) se postize preracunom postavljanja unutrasnjih rebara, drugom geometrijom osnove i jos nekim sitnicama. Ali nikako lakiranjem.
To ti je kao da si napisao da auto-gume treba da se prekriju tankim slojem laka da se slucajno ne bi izbusile na putu :lol:

@fric
Majstore ti imas bas ozbiljan problem ako se drvetu klanjas iz postovanja :shock:

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 30 Aug 2011, 14:35

Ovakve primedbe sa uvazavanjem prihvatam.
Da , orah koji ja uglavnom koristim spada u poroznije vrste drveta samim tim i mnogo mekse od pomenutih egzote.
Orah daje dublji bas i lakiranje mu cisti ton(dda upotrebim taj izraz), i to je to.
Nisam tvrdio da je to standard, ali na mojim gitarama jeste jer ja koristim te materijale i ne pravim gitare od 4000e.....
Slazem se sa vama zato sto ste rekli u vezi tona i lakiranja u potpunosti mist.customguitar,
ali ne i za to pucanje instrumenta.Ne znam za vasa iskustva ali ja jednu gitaru radim otprilike oko 6 meseci i ona jos dok je u fazi sklapanja pretrpi i vece promene u temperaturi i nema pucanja.Bas ova serija koju sada radim stoji sa zatvorenim rezonatorima vec vise od 1 meseca i nema pucanja.Ni na ranijim gitarama nisam imao taj problem, a to radim vec dugo.Daleko od toga da sam pocetnik.Po vama sve sto ja napravim bi trebalo da ispuca i da se razlepi????????????????????????????????????????????????????????
Molio bih za malo ozbiljnosti,okakvim ste to gitarama pricali ne znam, ali to pucanje je zbog loseg ne stabilizovanog materijala i one bi pukle bile lakirane ili ne iznutra.
Inace radimu kontrolisanim uslovima a i drvo mi je potpuno stabilizovano.
Meni se razlika u tonu svidja , mojim musterijama se takodje svidela i ja ne vidim razlog ni jedan da ne lakiram ako dobijam bolji zvuk(to i jeste svrha).Ako neko ne voli to , i to je ok.Radio sam gitare koje nisu bile lakirane .
Slazem se sa vama u vezi komentara da se konstrukciono postize ukrucenje ploca.Ja to i radim i stalno probam i nove nacine i kombinacije.Ne drzim se jednog ustaljenog sablona pa tako ,na primer,Ova rodrigez replika ima standarno ispupcenje i raspored rebara - dimenzije su u okviru standardnih i zkrivljenost zadje ploce je skoro konstantna( konstantan radijus zakrivljenja), na Toresovoj sam promenio raspored radijusa u odnosu na konturu stranice (radij.zakrivljenja nije konstant.),i zadnja ploca se potpuno drugacije ponasa od rodrigezove.
A na lattice koju radim sam uradio nesto trece i opet cu imati drugaciji efekat.
O OVIM STVARIMABI VOLEO DA DISKUTUJEM SA NEKIMA,STA MISLE ,JOS BOLJE ISKUSTVA I ZAPAZANJA AKO JE NEKO MOZDA PROBAO A SPREMAN JE DA PODELI SA OSTALIMA.To bi bilo konstruktivno a ne ovo o tome da li lakirati ili ne .Ja lakiram neki ne ...kupac proba ..svidi mu se ili ne ...sve ostalo je nebitno,zar ne?.
Ne vidim ama bas nikakav problem u tome.
I pustimo gume i prepucavanja ,dajmo malo konkretnih stvari ideja .
Ja sam ove postove postavio da bi razmenio iskustva i misljenja sa drugima ,a ne da se nadmudrujem sa drugima.
Dajte jos neke predloge pitanja , vase radove ....
POZZZZ

michabass

Post by michabass » 30 Aug 2011, 15:09

Jel ima neko neki link ka gitarama koje su izradili cenjeni gdin fric I customguitar? To bi valjalo videti cisto da se ima kompletna slika. :kokice:

customguitar

Post by customguitar » 31 Aug 2011, 10:10

michabass wrote:Jel ima neko neki link ka gitarama koje su izradili cenjeni gdin fric I customguitar? To bi valjalo videti cisto da se ima kompletna slika. :kokice:
LICNO JA gitare aktivno ne pravim od 2006 jer ne mogu da vodim fabriku, servis, prodaju i kooperativu i jos da uz sve to drzim u rukama blanju i dleto.

ovde http://www.shamray.ru/gallery2/main.php imas galeriju, oko 10% fotografija instrumenata koje su u razdoblju 1999-2005 su moje, od 2006 ja instrumente pravim samo kad me neko debelo zamoli pa se to poklopi sa mojim slobodnim vremenom ili dobrom voljom jer jednostavno ne stizem - imam da vodim fabriu, imam customshop pod kontrolom. imam servisiranje, komisionu prodaju i jos neke stvari koje nisu bitne za ovu pricu.
Moje iskustvo u pravljenu instrumenata je toliko da bi mogla da se napise podebela knjiga, a mozda se i to desi jednog dana.

Problem "majstora" i majstora u Srbiji je u tome sto su toliko nabedjeni u svoje mogucnosti, znanja i "znanja" da nema sanse da poslushaju nesto sa strane a cineci se sami sebi visprenim i pametnim, misle da ce nekom ironijom iili kvazisarkazmom dobiti jos malo na toj pameti.

nepazljivo citanje i dovodi do prepirki i zabuna...kao sto rnapisah, pucaju akustike lakirane sa svih strana usled NAGLOG pada temperature za nekih 10 i vise stepeni a ne to stos e radi mesecima itd...mos ti, brate mili, da pravih gitaru i 6 godina ali kad je prodas nekome i taj neko je, npr, odnese u Kanadu i nakon par dana ona se razidje po shavovima jer ostatak vlage nema odakle da izadje ili se molekule vode ne mogu rasiriti unutar drveta jer je svo drvo zaliveno lakom i zapusene su mu pore i samim tip pore krenu da se sire POD lakom i jos ako je u pitanju nitra sam lak krene da puca i na kraju sve moze da se razvali i samo oljusti i izgleda ko oni dronjci na vukodlaku nakon metamorfoze.....i onda taj cija je gitara, koji te je doziveo kao ozbiljnog majstora i strucnjaka pogleda sve to i dozivi te kao nekoga ko je sve to zbrzao samo da mu uvali instrument sto pre.
O tome ja pricam a ne vodim ka nekom besciljnom prepucavanju jer je to tema za napaljene adolescente koji imaju visak vremena u rukama sa kojim ne znaju sta ce.
ali, avaj.....da parafraziram Oskara Davicha:
oj, Srbijo medju kruskama, medju sljivama,
oj, Srbijo medju ovcama na njivama......

fric

Post by fric » 31 Aug 2011, 10:27

eto fric to ne voli da radi i ne treba mu reklame al kad se vec tolko trazi tekuca narudba koju zavrsavam za 10-tak dana ce biti predstavljena ovde.
poz

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 01 Sep 2011, 13:48

Pozdrav svim onima koji prate ovaj post na forumu.
Strpljenje se isplatilo I moci ce te da napokon prosudite ko je ko u ovoj ,ja bih rekao vec zamornoj raspravi.
J a bih zamolio sve one koji ovo prate da predju jos jednom sve izjave I tvrdnje koje su se iznele I da onda nastave sa citanjem ovog mog odgovora I sve ce biti mnogo jasnije.
Doticni Fric I Castumgitar su ohrabreni time sto su im se donekle poklopila misljenja,Nastavili sa svojom razradom teme lakiranja gitare iznutra I tako sami sebe odali u svojoj nestrucnosti I povrsnosti.Ja nisam zeleo da nikog prozivam ni vredjam,ni najmanje ,iako su mene prozivali …,ali stvari ovako stoje.
SELMER gospodo, dali neko zna za ove gitare???
Oni koji znau I razumeju se ,vec im je jasno ,ali Fric I Castum TO OCIGLEDNO NE ZNAJU.
Pa da su znali ne bi se onoliko izlupali oko pucanja I razlepljivanja.
Za forumase,cisto da se malo upute, za ovu dvojicu NEMA nade.
Selmer se pravio u Parizu I njega je svirao Django.On se radi od laminata I lakira iznutra(NE SHELLAC-om, kako kaze Fric a ja kao ne znam pa uzo nitro), vec NITRO LAKOM, prvenstveno da bi se sprecili razlepljivanje furnira usled prodiranja vlage iz vazduha.Medjutim radile su se I ekskluzivnije serije gitara od punog drveta I one su bile LAKIRANE IZNUTRA- NITRO LAKOM. Takve gitare se prave do dan danas I predstavljaju prava umetnicka dela .Cena jedne takve je preko 4000e( ako je od punog drveta I NARAVNO LAKIRANA JE IZNUTRA). NI JEDNA SE NIJE RASPUKLA ,I NE LJUSTI SE LAK U NJOJ.PRAVE SE I VARIJANTE SA NAJLONSKIM ZICAMA I ONE SU TAKODJE LAKIRANE IZNUTRA.TAJ SLOJ LAKA NA NJIMA UOPSTE NIJE TANAK VEC JE VISESLOJAN I NJEGOVA JE ULOGA DA OBEZBEDI ONO STO SAM POMINJAO RANIJE KRUTOST I GLATKU POVRSINU.
ZAR BI NEKO PLATIO TOLIKO TAKVU GITARU, DA SE ONA CEPA I LJUSTI, A DA, I JOS TAJ NITRO LAK KOJI JE “UNISTIO SVE ONO LEPO U DRVETU” …..ili sta vec rece Fric.????To sto su povezali Fric I Castum je posledica neceg drugog.
Dakle treba imati malo sire obrazovanje iz ove oblasti pa onda se pustiti u raspravu.
Nije dovoljno pokupiti malo informacija o klasicnim gitarama I pomisliti da sve znate.
Dakle lakiraju se I vrhunske gitare I time se ne ubija ono plemenito u drvetu.

Dakle ,ovo bi trebalo da uveri sve forumase koji prate ovu temu da PRICA O RAZLEPLJIVANJU I PUCANJU PO SAVOVIMA JE GLUPOST I NISTA VISE. PUSTA ZELJA DA SE NEKO DOKAZE U NECEMU A DA PRI TOM NE SAGLEDAVA KOLIKO NE ZNA I DA JE U POTPUNOJ ZABLUDI O TOME KAKO STVARI FUNKCIONISU.
DAKLE ako neko ima nesto da kaze onda neka dobro razmisli da li je u pravu.
Gospodo forumasi, TE GITARE POSTOJE VEC 60 GOD. I DALJE SE MOZE SVIRATI NANJIMA I ORIGINALI KOSTAJU SADA OD10000e PA NAVISE.
Igrom slucaja ja pravim I takve gitare I na Myspace-u ih mozete videti.

Potrazite gypsy gitare na netu I sve ce biti mnogo jasnije.
Mozda tu I pokupite neki komentar I objasnjenje o tome kako nitro lak povecava krutost I koliko je pozeljna glatka povrsina koju daje lak gosn.Castum .Ja necu vise o tome.
Gosp.Castum je pomalo zagrebao povrsinu ali je brzo odlutao od sustine.

Tvrdnja g.Frica da se gitara cuva koferom ???,da ,ali u toku transporta ,a posle transporta u posebnim ormarima sa kontrolisanim uslovima.Svrha kofera je ustvari ovo sto niko od njih dvojice nije rekao.Kofer treba da ublaz istres koji nastaje kada instrument prelazi sa jedne na drugu temperature tako sto ce da uspori promenu temperature I time dati drvetu vremena da se prilagodi.i NE PUKNE USLED NAPREZANJA.To je glavna uloga I mehanicka zastita,ostalo manje vise.

Sto se tice g.Castuma, lepe gitare ,nema sta, ali ja ne vidim KAKVE VI GOSPODINE IMATE VEZE SA AKUSTIKOM. Pisite knjige za elektricne ,ali nemojte o izradi akusticnih gitara I porama koje se sire I molekulima vode.To funkcionise potpuno drugacije.
Da je tako pore na elektricnim gitarama koje su dobro zalivene lakom bi dovele do eksplozije….???Kakve ste semo glupe zakljucke izneli???
Pomislite samo koliko je puta jedna Selmer gitara STARA 60 I vise godina pretrpela takve promene temperature I nije se razlepila od’ SIRENJA MOLEKULA VODE”.
Ti molekuli vode o kojima pricate ( to bi trebalo da znate),nestaju iz drveta posle priblizno 5god,ako je u pitanju drvo seceno na pred mere za izradu akusticnih gitara.Drvetu za elektricne( veca debljina ),treba vise.Taj period se moze malo smanjiti uputrebom susara ali to je druga tema.Posle tog perioda nestaju molekuli vode I u kristalnom obliku ,ako ste culi za njih I drvo je kaze se potpuno suvo.Ako se takvo drvo lakira na vecoj vlaznosti vazduha onda moze doci do toga da nitro finis ne prione najbolje na drvo.Ali to ljustenje nema veze sa lakiranjem iznutra.

Uprvom delu vaseg komentara se slazemo ali posle ste izneli mnogo netacnih stvari. Molm vas to je vrlo neprofesionalno I ne lici nekome ko je radio takve lepe elektricne gitare da iznosi takve tvrdnje.
Jos jedna stvar.Prica o jeftinim proizvodjacima I o ubijanju basova , “PSIHOAKUSTICNA VARKA”- ovo je “vrhunac”,sve ovo sto ste pomenuli pada u vodu jer se sve to primenjuje bas na ovim Selmer gitarama.
Dakle vi gospodo samo ste teoretisali a konkretao nista niste obrazlozili u potpunosti niti to ozbiljnije potkrepili.Samo ste izneli VASE zakljucke,koji su nazalost pogresni.
Za Frica je dovoljno sto neko nesto nije radio a poznat je I on se tome klanja I to je zakon.
Castum misli da je praviti elektricne I akusticne isto pa se zaneo.Zao mi je g.Castum ja vas nisam vukao za jezik da objasnjavate kako se sire pore I molekuli vode…
Zao mi je sto sam bio pomalo sarkastican ali I drugi su bili.
Tekst je vec mozda predugacak I reci cu samo jos ovo.
Za mene su ove teme zavrsene, narocito sto se tice pomenute gospode.
Ni jednu tvrdnju nisu obrazlozili ,potkrepili necim konkretnim,zaista vise nemam komentar.

Ako nekoga sa foruma interesuje nesto o krutosti koju ja tako cesto pominjem,kako je izmeriti kako dokazati tvrdnju da lak povecava krutost…da li se I sta postize povecanjem debljine rebara..ili ako nekoga interesuje sta izaziva pucanje gitare usled promene temperature I kako se to sprecava,bilo sta sto sam pomenuo ili je neko drugi, rado I nesebicno cu da odgovorim.Sve sto sam ovde naveo ili cu navesti je na neki nacin provereno,Ako nisam to probao ,proverio, onda cu to I naglasiti.
Jedno je sigurno,nista sto vi sa foruma ne mozete da proverite na neki nacin, ja necu ni tvrditi da je to tako izricito.
Nekima je ocigledno dovoljno I da samo nesto nacuju ,ovals I povrsno” razmisle” o tome I onda zauzmu stav I udri po drugima,bez obzira sto nisu u pravu.
Do sledeceg javljanja pozzz
I nadam se da je svima jasnije ko koliko zna o ovoj oblasti

fric

Post by fric » 02 Sep 2011, 10:16

[quote=o
Dakle treba imati malo sire obrazovanje iz ove oblasti pa onda se pustiti u raspravu.
Nije dovoljno pokupiti malo informacija o klasicnim gitarama I pomisliti da sve znate.
[/quote]

slazem se u potpunosti
,
,
Selmer gitare , CHOVECE !!! citas li ti!?!!! to su JAZZ gitare,
kakav lik!

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 24 Sep 2011, 14:01

Pozdrav svima ,i izvinjavam se zbog pauze.
Proces izrade se nastavlja i evo novih slika.
Klasicna gitara sa Tores plocom i faza sa postavljenim ukrasnim ivicama na zvucnoj ploci.
Motiv je radjen od raznobojnog furnira koji se u vise faza lepljenja i secenja formira u ukrasnu lajsnu koja se zatim krivi i lepi u iskopan kanal na zvucnoj ploci.
Spoljna ivica je od divlje tresnje a na stranici je takodje troslojna ukrasna lajsna.
Velik izbor ukrasnih motiva ,rucno radjenih i samim tim originalnih po dizajnu, daje slobodu pri izboru kombinacije -motiva ,koji ce se ugraditi.
Image
Image
Pogled na spoj stranica i uklapanje ukrasnih ivica i lajsni.
Image
Uskoro stize jos slika.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 24 Sep 2011, 21:42

Ja pratim al me mrzi da komentarishem pojedinachne stavove... ovakav tok je uobichajan kod nas u narodu a boga mi i na ovom forumu...
:kokice:

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 21 Oct 2011, 10:38

Replika Rodrigezove koncertne gitare je napokon gotova.
Odlucio sam se da uradim neke izmene kao sto su:
-Uradjena je grif platna sa 21 pragom I oznakama pragova sa strane.
-Postavljeni su nesto siri pragovi, izradjeni od legure mesinga I polirani su
-Grifplatna ima blagi radijus koji u kombinaciji sa uzim vratom sviranje cini mnogo udobnijim
-Akcija je niska ali ton je I dalje cist ( bas 3mm a treb.2,8mm), reljef je oko 0.2-0.3mm
- Zice su normalne tenzije I u kombinaciji sa uzim vratom ,modernim profilom vrata I radijusom na grifplatni ,niskom akcijom daje izuzetnu udobnost I lakocu sviranja.

Ostalo je radjeno standardno za rucno radjene gitare:
-Ledja I stranice su bajcovane na takav nacin da je istaknuta struktura drveta.
-Ivice I ukrasavanja su u potpunosti radjena na zvucnoj ploci , na stranicama i na ledjima, sve u drvetu .
-Uradjena je I intarzija na zvucnoj ploci (diskretan detalj), kao I motiv sa ukrasne ivice koji je uradjen I na kobilici.
-Rozeta je takodje rucni rad.
-Na ledjima su na spoju dve ploce ubacene 3 kontrasne lajsne.
-Glava vrata je sa ukrasnom plocom .

Na kraju nesto o tonu.
Ton je u srednjem opsegu, snazan I sa dobro izbalansiranim odnosom izmedju visih I nizih tonova.
Cujnost je ujednacena po celoj skali.Visoki tonovi su jasni i dovoljno jaki da se jasno cuju ,bas je takodje snazan I jasan ,ne predubok .
Akusticnost I projekcija tona je odlicna I gitara brzo reaguje –brz odziv,za sta je odgovorna njena vrlo lagana konstrukcija.
Takodje odlicno reaguje na promenu nacina sviranja – ima sirok kolorit tonova.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Na sledecoj slici se vidi Manuel Rodriguez C3 Caballero Studio Guitar I moja gitara.Radili smo poredjenje I utisci su zaista impresivni.
Napravljena je zaista dobra gitara.
Image
Pozdrav svima koji prate .
Uskoro stize jos slika.

Hillybilly

Post by Hillybilly » 21 Oct 2011, 11:05

:ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:

Moze neki video snimak ako nadjes vremena...!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 21 Oct 2011, 11:49

Svaka čast na ovako lepim detaljima na samoj gitari... :bravo: :ziveli:

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 21 Oct 2011, 14:32

Hvala na komplimentima.
Video snimak moze ali problem je kvalitet i slike i tona.Za dobar snimak treba i dobra oprema.
Videcu ,mozda snimim nesto.
Pozz

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 31 Oct 2011, 10:42

Ovog vikenda smo uradili video snimak na kome se moze videti i cuti kako moj prijatelj svira na ovoj gitari.
Koriscene je Sonijeva video kamera i ko ima malo bolje zvucnike imace odlican ton.
Repertoar je sirok ,od klasike "Za Elizu" i " Manueta" , pa do modernijih stvari ,Kleptona , bluza i latino jazza:
"Melissa", "Allways" , "Tears" , "Midnight" , "Still..", ..
Link na kome se moze videti je
http://www.youtube.com/dnesicguitars
Pozdrav svima

Post Reply