Alat za izradu
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Alat za izradu
Evo nesto sto moze nekome da posluzi.Dakle bio sam danas u prodavnici woby haus.Vidim jednu testericu i padne mi na pamet da bi mogla da posluzi za usecanje slotova za pragove i kupim cena je 282din.Dodjem kuci i probam na komadu drveta i uzmem jedan prag ono siroko,ja ti onda uzmem parce drveta pa obavijem smirglu oko njega i smirglaj bato i sa jedne i sa druge strane testeru debljina lista je bila 1mm. ja je dovedem na 0.8mm. probam ponovo i prag savrseno ulazi.Eto toliko od mene ne moze da skodi al mozda nekom moze da koristi.Ostalo sto mi je potrebno od alata za usecanje lagano cu napraviti.Inace uveliko radim na izradi kombinirke (cirkular abrihter diht) napravio sam stolarski strug ko ji i nije neophodan za izradu gitara ali moze opasno da posluzi za nene stvari recimo za izradu onih kruzica ili kako se vec zovu koji idu na 3,5,7,9,12...prag.trebalo bi da napravim tracnu slajfericu,valjke cu praviti od drveta na strugu.Ocekujte me u toku godine sa izradom jednog stratocastera ako Bog da.Pokusacu da izbacim sliku testere ako ne uspem ne zamerite posto prvi put izbacujem.
Evo jos jednog saveta kako da improvizujete alat.Mnogo toga sam naucio na ovom forumu pa imam potrebu da neko svoje licno iskustvo podelim sa nekim ljudima sa foruma koje nikad u zivotu nisam ni video ni cuo a kojima sam ipak zahvalan na stecenom znanju.Dakle posto sam skoro menjao pragove na gitari, a radilo se o ibanez roadstar 2 sa maple vratom kada sam zavrsio sve imao sam problem kako da iznivelisem pragove.Naravno pregledao sam mnogo toga na netu ali javlja se problem nemam taj alat koji mi je potreban a ni para da narucim od Amera. http://www.stewmac.com/shop/Tools/Level ... es#details
I onda vidim u garazi jednu libelu duzine 50cm i sirine 2cm aluminijumsku,zatim super lepkom malo po malo zalepim smirglu (nemogu da se setim koja je bila u pitanju ali niti je mnogo gruba niti je vodena)na onaj ravan deo libele sirine 2cm celom duzinom.Pre toga sam svaki prag premazao flomasterom i onda je usledilo smirglanje svih pragova sve dok se ne izgubi trag flomastera na pragovima.Posle toga sledi poliranje pragova,Za to je potrebno parce recimo obicnog pocinkovanog lima od prilike 8x2cm gde se po sredini brusilicom zasece.
http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... es#details
I onda smirgla 600 pa 1000.
Izvinjavam se ako je neko nesto slicno ovome vec objasnjavao na forumu ali ja to nisam nasao.
Lepo je kad covek ima para pa naruci i ja podrzavam ljude koji vole da imaju kvalitetan alat,ali mi koji ne mozemo sebi da priustimo to moramo na neki nacin da se snalazimo a ima nas takvih puno.
I onda vidim u garazi jednu libelu duzine 50cm i sirine 2cm aluminijumsku,zatim super lepkom malo po malo zalepim smirglu (nemogu da se setim koja je bila u pitanju ali niti je mnogo gruba niti je vodena)na onaj ravan deo libele sirine 2cm celom duzinom.Pre toga sam svaki prag premazao flomasterom i onda je usledilo smirglanje svih pragova sve dok se ne izgubi trag flomastera na pragovima.Posle toga sledi poliranje pragova,Za to je potrebno parce recimo obicnog pocinkovanog lima od prilike 8x2cm gde se po sredini brusilicom zasece.
http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... es#details
I onda smirgla 600 pa 1000.
Izvinjavam se ako je neko nesto slicno ovome vec objasnjavao na forumu ali ja to nisam nasao.
Lepo je kad covek ima para pa naruci i ja podrzavam ljude koji vole da imaju kvalitetan alat,ali mi koji ne mozemo sebi da priustimo to moramo na neki nacin da se snalazimo a ima nas takvih puno.
Ovakvi saveti su uvek dobro dosli. Sto ih je vise, to bolje. 

Naravno fankomat od mene uvek,samo jos da spremim alat o kome sam pricao i bice tu jos novih iskustava.A evo i slika konacno sam uspeo.

To je testera o kojoj je bilo reci.
http://s1117.photobucket.com/albums/k58 ... LIBELA.jpg
Ovo je libela koristio sam smirglu 240,vidi se na slici.

I ovo su klesta koja sam kupuo u Pancevu cena je 100din. Samo sam ih malo izbrusio sa prednje strane da bi mogo da pridjem pragu odozdo da bi ga izvadio.Inace rade savrseno.

To je testera o kojoj je bilo reci.
http://s1117.photobucket.com/albums/k58 ... LIBELA.jpg
Ovo je libela koristio sam smirglu 240,vidi se na slici.

I ovo su klesta koja sam kupuo u Pancevu cena je 100din. Samo sam ih malo izbrusio sa prednje strane da bi mogo da pridjem pragu odozdo da bi ga izvadio.Inace rade savrseno.

-
Poz dobri ljudi. Treba da kupim neku stubnu busilicu, nista fensi, nesto do 150eu. Sta bi bilo primamljivo za izbor do tih para? Bilo je do skora u jednoj prodavnici u Kgu einhel neka stubna 650w stajala im je dugo i kao hteli da je daju za 15 hiljada i ja danas odem ona prodata 

Za koju primenu ti treba stubna?
-
Pa za hobi primenu i kucnu upotrebu. Sto se gitara tice,za raznorazne rupe na vratu, telu, zato bi voleo da bude malo "dublja" (hvala funkomat na ovom hintu). A i zivim na selu i uvek ima nesto da se busne tamo ovamo, pa eto i za kucnu upotrebu
ok
poslacu ti broj tel od lika kod koga sam ja kupio odlicnu stubnu pre svega odlicnu za svaki rad sa drvetom. Meni je trebalo oko godinu dana da pronadjem odgovarajucu
. Lik je iz kragujevca, pozvacu ga sutra da vidim da li ima istu kao moju i ako ima saljem ti podatke na pp. Inace se uklapa u tvoj cenovni opseg.
pozzz
poslacu ti broj tel od lika kod koga sam ja kupio odlicnu stubnu pre svega odlicnu za svaki rad sa drvetom. Meni je trebalo oko godinu dana da pronadjem odgovarajucu

pozzz
-
E super. Ajd javi kad te molim. POzz
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Majstori, preporucite mi neku ubodnu testeru koja moze da sece ,,hardwood,,. Planiram da kuim neku u skorije vreme pa da vidim koliko novca treba da se izdvoji. Ne bih uzimao neku potpuno amatersku jer imam jednu takvu vec a ona ne moze nista sem iverice i laminata da presece. 

Uzmi Bosch... sve su one dobre ako koristiš dobre testericeStevan Hinic wrote:Majstori, preporucite mi neku ubodnu testeru koja moze da sece ,,hardwood,,. Planiram da kuim neku u skorije vreme pa da vidim koliko novca treba da se izdvoji. Ne bih uzimao neku potpuno amatersku jer imam jednu takvu vec a ona ne moze nista sem iverice i laminata da presece.

- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Ok a koje testerice preporucujes?
Takodje Bosch, ne znam oznake ali imaju testerice sa namenom za sve i svasta, znaci uzmes za tvrdo drvo i neces imati problema. Imaju i za keramiku, ima i za drvo koje ima eksere u sebi ... ma samo treba uzeti pravu testericu i ako je iole dobra ubodna ide kao kroz puterStevan Hinic wrote:Ok a koje testerice preporucujes?