Rusty Relic JEM (unfinished)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Re: Rusty Relic JEM (unfinished)

Post by Funkomat » 28 Sep 2011, 15:38

Meni ovo vise lici na neko umetnicko delo nego relik. Sve u svemu, jako mi se svidja kako si odradio. Jos da je gitara neka lepsa... :)

Gagi

Post by Gagi » 28 Sep 2011, 18:54

Sad još da sačekamo 30ak godina da uporedimo sa nekim natural relicom :D svaka čast, pravo malo umetničko delo po meni :ziveli:

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Sep 2011, 20:28

Hvala svima .. malo je reći hvala :) Kastomizovanje gitara kod nas baš i nije uobičajena stvar, relikovanje se obavlja uglavnom slučajno kad gitara ispadne i ovo mi je vetar u ledja da ima smisla to što radim :)

Sad malo da sumiram i objasnim poentu relicovanja JEM-a. Meni su za relic (onaj pravi) idealni stratokasteri ali nemam srca da baš uzmem nekog i da ga izlupam na finjaka makar bio i meksikanac. A inače sam spremio alata :) od šrafcigera do posebnih gumica za skidanje laka pa do hemikalija za površinku diskoloraciju hardvera. Potrefilo se da sam imao ovog RG-a i svakako sam hteo da ga "JEMujem" a imao sam i viška belu masku sa kojom podseća na straju pa rekoh da probam ... I naravno opet nisam imao srca za čekićanje a pošto sam već uradio Pearl Sky BLue (deluje prilično metalic) reših da ga zahrdjam. Nema lupanja a imaće taj šmek :) Sad kad je gotovo mislim da ima i jednu prednost, lako se popravlja ako negde čuknem djitru :) Sve sam preprskao MAT lakom, čisto da ima neku zaštitu, a ispostavilo se da na dodir gitara deluje nakako suvo pod rukom. Da li zbog toga ili zato što sam skinuo tonu laka ili metalik boje sa nje dobila je nevidjeno na sustainu. Takodje imam i dva stara JEM-a (prava) sa oil finišem na vratu i pravi sam zagovornik toga. To sam narafski uradio i na ovoj pa je i time dobila baš taj filing :) Prvobitna ideja je bila da na njoj bude i neki BIOHAZARD logo ali sam odustao jer i ovo govori dovoljno. Pragovi su bili odlični pa nisam hteo da menjam tačkice niti da diram nešto što radi. A sa pearl tačkicama ovo se jedino uklapalo. Sledeća koju budem radio će pretrpeti i izmenu fingerboarda i time dobiti piramide, neon boje ... Ukratko, ovo sve ove zezqancije nisu bile samo radi izgleda gitare nego su doprinele i boljem radu instrumenta što je valjda i cilj neke kastomizacije i time sam prezadovoljan.

Nažalost vremena su takva da me grize savest koliko gitara imam pa sam rešio da ih proredim.. Ova je otišla na oglase po sasvim pristojnoj ceni i ako su neki od vas pratili imala fantastičan broj pregleda za par dana. Od toga me samo jedan pitao porukim "jesu li ovo hambakeri ?" .... Da se ne ponavljam o tome kakva su vremena ..... :(

PS ako nekoga zanima da proba djitru, ja sam u BG kod Cvetka ..

nebojsak

Post by nebojsak » 28 Sep 2011, 22:07

ApplePie wrote:Da li zbog toga ili zato što sam skinuo tonu laka ili metalik boje sa nje dobila je nevidjeno na sustainu.
E viš, ovo me baš zanima, s obzirom da planiram jednom (kad se steknu uslovi) da ogulim svoju đitru koja ima otprilike 1 mm debeo sloj polija na sebi. Primetio još neke pozitivne promene u zvuku?

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Sep 2011, 22:41

nebojsak wrote:
ApplePie wrote:Da li zbog toga ili zato što sam skinuo tonu laka ili metalik boje sa nje dobila je nevidjeno na sustainu.
E viš, ovo me baš zanima, s obzirom da planiram jednom (kad se steknu uslovi) da ogulim svoju đitru koja ima otprilike 1 mm debeo sloj polija na sebi. Primetio još neke pozitivne promene u zvuku?
Previše toga sam izmenio da bih sa sigurnošću pokazao prstom šta je uticalo na zvuk. Iz iskustva tvrdim da ako postoji potencijal za dobar ton onda do njega najpre dovodi dobar i pravilan setup. Uglavnom se ne slažem sa nekim pretpostavkama da lak "guši" ton. Vlasnik sam jednog JEM-a BSB .. nije videla lak, nigde, ni na vratu. Samo neki vodeni bajc da bi tonirali drvo. I razlike ima :) ali ne u sustainu ili tonu nego je razlicit tip tona. Sa potpunom nelakiranom gitarom ton je "drvenastiji", sustain jači ali ne mnogo duži. Ja nisam išao na to svesno da dobijem bolji ton (iako sam znao da će gitara sigurno raditi bolje nego pre) ovo je više bilo kao neki eksperiment koji je potvrdio moja razmišljanja u vezi konkretno ove gitare. Za neku drugu ne smem da tvrdim bar dok je ne prosviram malo. Sa druge strane imam i JEM VSBL, lakiran sa sve šljokicama unutra bar 1,5 mm.. i opet zdrav ton, sustain ko kuća, ali različit od nelakiranog BSB-a. Jedino sto uvek mogu da tvrdim je da pravilno sečeni maple na vratu sa što više paralelnih ili ravnijih godova doprinosi da gitara zvuči kao da vam je neko izvadio čepove iz ušiju.. toliko tona više prenese, Ja još volim da je na vratu uljani finiš, imam utisak kao da "osetim" ton :) a pri tome je još i neunuštiv, otporan na vlagu, ne guli se... Imam gitaru sa uljanim finišem 20 godina a vrat kao da nije sviran :)

ApplePie

Post by ApplePie » 30 Sep 2011, 20:51

Dobijam pitanja na PP pa ajd da stavim ovde :)

Koristim ih više ... Imam TUNG ulje, nema kod nas. Ja sam nabavio neku manju količinu ali dovoljna je za ono što radim. Dok nisam imao tung-a napravio sam neke svoje mešavine bazirane na prosunčanom štand ulju (bazirano na lanenom), venecijanske paste (mašavina uglavnom voska i pročišćenog terpentina, nekad ulje malo toniram, nekad dodajem orahovo sa sikativima ...
Uglavnom za prvi sloj stavim neko viskoznije ulje a kasnije idem više prema vosku i rezultati su fantastični, možda i bolji nego sa tungom :)

majtimika

Post by majtimika » 01 Oct 2011, 07:49

mogao bi ove home made varijante malo detaljnije da objasnis, sta, kako, koje mesavine, odnosi, princip nanosena, gde nabaviti i tako, ako ti nije problem

ApplePie

Post by ApplePie » 01 Oct 2011, 12:24

majtimika wrote:mogao bi ove home made varijante malo detaljnije da objasnis, sta, kako, koje mesavine, odnosi, princip nanosena, gde nabaviti i tako, ako ti nije problem
To bi bila posebna tema onda ... i napraviću je :) trenutno sam u fazi sredjivanja radionice, a tamo se začas napravi haos kao da je nato samo mene bombao... Pošto će biti i fotosa moram malo da se dovedem u red :)

majtimika

Post by majtimika » 01 Oct 2011, 17:20

ajde, cekam

Post Reply