Sta bi majstor uradio?!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Bozha

Sta bi majstor uradio?!

Post by Bozha » 07 Nov 2011, 08:39

Klasicna gitara, vintidj komad, skoro 30 godina, ispratila me od Jovicica do Nirvane, posle se vukla ko zna kuda, usput je maltretirali celicnim zicama sa prevelikom tenzijom i lutkom sa naslovne strane i to je sve ostavilo posledica, sto se vidi sa slika...

Image

Image

Vrat je dobio blagi luk, ali nista dramaticno, tu verovatno i nema pomoci. Kobilica je krenula da se odvaja, vrat i telo su sa kraja dobili pola milimetra razmaka, tu bih da sprecim dalje razdvajanje, pa me zanima da li ima smisla samo spustiti lepak u pukotine i koji lepak preporucujete?

Funkomat
MF veteran

Re: Sta bi majstor uradio?!

Post by Funkomat » 07 Nov 2011, 09:11

Bilo bi bolje potpuno ih razdvojiti pa ponovo lepiti ali s obzirom da je svakako s;ebana, i tvoja metoda ce odraditi posao.
Titebond.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 07 Nov 2011, 09:43

Slažem se sa Fukomatom, najbolje bi bilo da možeš da sve lepo odvojiš, očistiš površine koje se lepe i onda koristiti Titebound. Ako hoćeš da gitara posle i estetski bude kako treba onda bi posle ovih intervencija morao da se pozabaviš i radom na finišu...

Bozha

Post by Bozha » 07 Nov 2011, 16:56

A onaj supertecni Locktite? On bi trebao da popuni procep bez rastavljanja? Bojim se da cu sve izlomiti ako krenem da rastavljam. A mogu i da montiram zice i vidim da li ce odraditi rastavljane umesto mene...

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 07 Nov 2011, 23:16

Super lepak ne moze da popunjava pukotrinu i nema tu zilavost kao namenski lepak za drvo tipa tutkala itd.Samo ces skameniti dodirne povrsine koje treba da se lepe,ali sam spoj je veoma krt i nestabilan.Imas puno videa graditelja akustara na netu,da vidis kako majstori opravljaju

fric

Post by fric » 07 Nov 2011, 23:42

o super lepku nemoj ni da razmisljas....
moras lagano da grejes povrsinu (pegla, pistolj sa toplim vazduhom) dok lepak ne omeksa te onda polako razdvajas pri tome trebas imati celicni fleksibilni list(nesto kao spahtla) kojim ces polako razdvajati zalepljene povrsine...
kod skidanja mosta zastititi svu povrsinu prednje ploce oko mosta od temperature i od mehanickih ostecenja...
kad skines vrat (ako skines) isto sa temperaturom i kontra tegovima se da ispraviti (samo to nije posao od nekoliko minuta ili ti sati) sve u svemu ovo je zahtevnija intervencija pa ako se odlucis pitaj za detalje neko ce vec odgovoriti.
poz

Post Reply