Problem sa tremolom

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Reaper

Problem sa tremolom

Post by Reaper » 13 Dec 2011, 17:53

Nekako sam uspeo da zacementiram jedan deo kanala na ručici tremola (pri samom vrhu), na Pacifici. Jedina logika meni jeste da je bilo dosta trenja kako sam ga potezao, s obzirom da on onako slobodno visi na toj gitari, i da su se opiljci nahvatali u tom jednom delu kad sam ga odšrafljivao... Poslednjih 2-3 kruga sam dobro trebao da zapnem da bi je izvadio, pa je moguće da sam i unutra taj kanal malo raširio... Elem, pitanje bi bilo da li neko zna gde mogu da kupim nareznicu i ureznicu sa korakom 0.8 za debljinu od 4 mm :?:

kwiss

Re: Problem sa tremolom

Post by kwiss » 13 Dec 2011, 18:18

Reaper wrote:Nekako sam uspeo da zacementiram jedan deo kanala na ručici tremola (pri samom vrhu), na Pacifici. Jedina logika meni jeste da je bilo dosta trenja kako sam ga potezao, s obzirom da on onako slobodno visi na toj gitari, i da su se opiljci nahvatali u tom jednom delu kad sam ga odšrafljivao... Poslednjih 2-3 kruga sam dobro trebao da zapnem da bi je izvadio, pa je moguće da sam i unutra taj kanal malo raširio... Elem, pitanje bi bilo da li neko zna gde mogu da kupim nareznicu i ureznicu sa korakom 0.8 za debljinu od 4 mm :?:
Ako si uništio navoj ta ureznica i nareznica neće ti pomoći :!:

ness

Post by ness » 13 Dec 2011, 18:36

Reaper wrote:Elem, pitanje bi bilo da li neko zna gde mogu da kupim nareznicu i ureznicu sa korakom 0.8 za debljinu od 4 mm :?:
Proguglaj malo,obzirom da si iz bg-a sigurno postoji bar dva'es radnji koje to prodaju...

Reaper

Post by Reaper » 13 Dec 2011, 19:14

Na ručici nije uništen, samo je kanal na jednom delu navoja zacementiran i mogo bi da se sredi... Za kanal u koji ulazi ručica ne znam, jer ne mogu da vidim iz tog ugla golim okom. Morao bih prvo da sredim ručicu pa da probam.

Bio sam u Woby Hausu i nemaju... Ne znam gde drugde da tražim, a ne bih baš ni da puknem pare negde bezveze. :roll:

Markony

Post by Markony » 13 Dec 2011, 20:26

Kako si odredio da je rec o koraku 0,8?
Ako je rec o metarskom navoju, ISO standard propisuje da je za M4, korak 0,7mm. Mozda je to razlog sto nisi nasao odgovarajucu nareznicu i ureznicu.
Navoj u trmolo bloku mozes urezati nekim kvalitetnijim vijkom ( citaj "srafom")M4.

Reaper

Post by Reaper » 13 Dec 2011, 21:57

Markony wrote:Kako si odredio da je rec o koraku 0,8?
Ako je rec o metarskom navoju, ISO standard propisuje da je za M4, korak 0,7mm. Mozda je to razlog sto nisi nasao odgovarajucu nareznicu i ureznicu.
Navoj u trmolo bloku mozes urezati nekim kvalitetnijim vijkom ( citaj "srafom")M4.
Stric ima te šablone za određivanje koraka... ima i nareznice 0.6, 0.7, 0.9, ali nikako taj 0.8! :facepalm:

Jel to znaš sigurno da je M4, ili je tako kod većine tremola pa si zato reko? Zašto ne bi bilo M5? :?

Markony

Post by Markony » 13 Dec 2011, 23:58

Precnik mog Tremolo Arm-a je 6mm i izgleda ovako
http://www.stewmac.com/shop/Bridges,_ta ... es#details .

Na ideju da je rec o M4 sam dosao na osnovu tvoje konstatacije "za debljinu od 4mm.
Standardni korak 0.8mm odgovara navoju M5.

Ako ne nadjes ureznicu za M5 pokusaj sa kvalitetnim M5 vijkom. To moze pomoci jer ti vec imas urezan navaoj a vijak ce samo "ispeglati" ostecenja.

Ukoliko ti podje za rukom da pronadjes ureznicu, vodi racuna da to urezivanje ne preraste u razbusivanje.
Veliki su izgledi da se to desi ako je ostecenje na pocetku urezanog navoja.
Keep in touch,
:ziveli:

Reaper

Post by Reaper » 14 Dec 2011, 00:35

Markony wrote:Na ideju da je rec o M4 sam dosao na osnovu tvoje konstatacije "za debljinu od 4mm.
Standardni korak 0.8mm odgovara navoju M5.
Hvala, sad kontam :D :ziveli: Samo, fazon je što mi najpre treba nareznica jer je na samoj ručici problem, a za ureznicu mogu da se snađem sa nekim jačim šrafom kao što i sam kažeš (ukoliko je zeznut i navoj u tremolo bloku). Znam da moram da pazim oko urezivanja, imao sam priliku da se zeznem tako :D

Inače, moje pitanje i dalje stoji, sa malom ispravkom: Da li postoje radnje koje prodaju nareznice zasebno, a ne u kompletu kao što sam viđao na više mesta?

Ili eventualno da li može da mi kaže neki od majstora sa foruma koliko bi me koštalo to da odnesem u neki servis da mi srede, da znam dal uopšte da se cimam da tražim?

Markony

Post by Markony » 14 Dec 2011, 09:39

Mislio sam da je problem samo u bloku. Sorry
Za Arm probaj istu tehnologiju kao za Block. Navrtka M5 od kvalitetnog materijala i polako navrtanja.
Javi sta si u radio

Reaper

Post by Reaper » 16 Dec 2011, 23:35

Bio sam u juče u jednoj drugoj radnji Woby Hausa, al sam poneo i ručicu kako bi utvrdio da je zaista M5, pa da krenem da tražim po gradu navrtanj i šraf neke jače legure... Kad ono prodavac mi kaže da imaju M5 nareznicu i ureznicu u nekom kompletu koji je oko 730 dinara (neki low-budget fazon). :o I on uzeo da navrti malo na ručicu da vidi da li paše, onako golim rukama (bez glave u koju se stavlja nareznica), i protero ga par krugova bez neke veće sile i kaže: Ma očistiću ja ovo tebi, nije ovo strašno... Ako ti ovo rešava problem ne moraš da kupuješ... :)
Došo kući, probao... u početku sam išo veooooma lagano prva 2-3 kruga (pošto sam osetio da je i unutra malo pokrivljena loza) i izvadim ručicu skroz i oduvam opiljke... i tako par puta... I onda sam je proterao do kraja 2 puta... I treći put je ušla glat, bez otpora... milina :D

Sve u svemu, odlično sam prošao :) Markony, hvala na odgovoru, pomoglo mi je dosta :cao:

Markony

Post by Markony » 17 Dec 2011, 13:25

Post Reply