Cacka

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
cacka

Cacka

Post by cacka » 30 Nov 2011, 21:59

Ljudi imam jedno pitanje...Sta mislite o nashoj Jovi...da li su joj dobre karakteristike za telo...Sushio sam Jovu odradio dasku i uskoro treba da odradim telo...Potrebno mi je da cujem neki komentar od vas... Hvala :)

ApplePie

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrume

Post by ApplePie » 01 Dec 2011, 11:43

cacka wrote:Ljudi imam jedno pitanje...Sta mislite o nashoj Jovi...da li su joj dobre karakteristike za telo...Sushio sam Jovu odradio dasku i uskoro treba da odradim telo...Potrebno mi je da cujem neki komentar od vas... Hvala :)
Za drvo je mnogo važnije da je pravilno sušeno, kako je sečeno nego geografsko poreklo. Iskustva sa jovom, lipom, javorom i uopšte domaćim samoniklim biljkama su sasvim zadovoljavajuća... šteta te nemamo mahagonija, rosewooda ili neke afrikanere ovde da nam prave ladovinu :D

oboss

Post by oboss » 01 Dec 2011, 22:22

nasa jova je odlicnog kvaliteta. jako je tesko naci dovoljno debelo drvo da se izvuce daska iz komada za telo ali takva je vrsta gde god da rasla. kao sto rece koleza applepie jako je bitno dobro je osusiti pre obrade jer je sklona vitoperenju ali inace drvo ko drvo :)

cacka

Post by cacka » 03 Dec 2011, 14:39

malo je forsirano sushena tj. u sushari, odredili su kolika je bila njena vlaznost i susili je dok nisu sveli na potreban nivo onih 5% vlage... Bila je oko 25 dana tamo... :metal:

oboss

Post by oboss » 03 Dec 2011, 14:50

pa da sam na tvom mestu ja bi sada te daske drzao u nekoj zatvorenoj suvoj prostoriji da se , kako se to kaze kod stolara, stabilisu po pitanju vlage i da malo prodisu, tj da se izvitopere ako imaju potrebu za to. bolje sad nego ikad drugo. savrseno bi bilo kada bi tu dasku mogao propustiti kroz diht ili barem na abrihter skinuti jedan sloj . ne moras cak ni poravnati skroz i tako se otvore pore i dozvoli drvetu da u sobnim uslovima uradi lakse otpustanje ili prijem vlage iz vazduha. posle jedno mesec dva , a sto duze to bolje, bi dasku konacno obradio na meru i krenuo sa izradom. sretno i javljaj kao ide. postavi i neku slicicu. bas me interesuje jeli se obojila spoljasnjost u intenzivno narandzsto. to bi trebalo kod jove koja nije obradjivana posle susenja.

cacka

Post by cacka » 04 Dec 2011, 15:44

Drvo za tu dasku je bilo oko 10 cm debljine pa je tako sushena zatim je isla na abrihter gde smo joj skinuli debljinu do 5,5-6 cm...A sad se nalazi u suvoj prostoriji na tavanu gde je zatvoreno i ima promaje... Daska izgleda trenutno ovako... slikano telefonom... :D
Ona stoji na tom tavanu od pola novembra pa bi trebali oko 15 decembra da secemo oblik i da obradjujemo...
Dole je malo istrulela to ce i ovako da se odbaci...

Image

kwiss

Post by kwiss » 04 Dec 2011, 17:26

cacka wrote:Drvo za tu dasku je bilo oko 10 cm debljine pa je tako sushena zatim je isla na abrihter gde smo joj skinuli debljinu do 5,5-6 cm...A sad se nalazi u suvoj prostoriji na tavanu gde je zatvoreno i ima promaje... Daska izgleda trenutno ovako... slikano telefonom... :D
Ona stoji na tom tavanu od pola novembra pa bi trebali oko 15 decembra da secemo oblik i da obradjujemo...
Dole je malo istrulela to ce i ovako da se odbaci...

Image
Prirodnim putem drvo-daska se suši 10mm jedna godina,znači 100mm 10 godina .Sušenjem u sušari pa posle na promaji se smanjuje na trećinu vremena od prirodnog sušenja :?:

cacka

Post by cacka » 04 Dec 2011, 22:40

Ma dobro sve je to ok razumem ja to... Ali kako kad oni u strugari odrede koliko je bilo vlazno i osuse ga koliko je potrebno po propisu za instrument...Mislim znam da je forsisrano susenje malo traljavo...Ali mislim da oni znaju valjda rade kao firma toliko godina... Stoji da drvo za instrument treba da stoji toliko koliko si rekao kwiss!

oboss

Post by oboss » 04 Dec 2011, 23:00

dobro. sve si uradi kako treba i to bi trebalo da bude ok. nemoj zuriti sa izradom tj pusti neka drvo dise izmedju koraka.
nego nisam mislio da ti pametujem o tome nego me nesto drugo brine. jeste slika losa tj telefonom slikana ali meni se cini da je ovo parce drveta celo krenulo da se druzi sa gljivicama. vidi gledaj slusaj pazi sada to jos zovu i spalted tako da nije da ga ne mozes iskoristiti i u tom obliku, sta vise dosta ljudi se lozi na tu pricu ali samo te podsecam da budes oprezan jer ti tamni i svetli prosarani delovi koji idu kroz celo drvo znaju da se pojave na nepredvidjenim mestima i uvek su dosta mekse strukture. ovo tek da vodis racuna o tome. e sad mozda je sva moja prica suplja jer mi se ucinilo na slici ali suvise poznata ova prosarica svetle i tane nijanse. aj jos jednom skljocni ali izbliza ako ti nije problem. pozz i srecno u radu.

cacka

Post by cacka » 05 Dec 2011, 23:35

oboss wrote:dobro. sve si uradi kako treba i to bi trebalo da bude ok. nemoj zuriti sa izradom tj pusti neka drvo dise izmedju koraka.
nego nisam mislio da ti pametujem o tome nego me nesto drugo brine. jeste slika losa tj telefonom slikana ali meni se cini da je ovo parce drveta celo krenulo da se druzi sa gljivicama. vidi gledaj slusaj pazi sada to jos zovu i spalted tako da nije da ga ne mozes iskoristiti i u tom obliku, sta vise dosta ljudi se lozi na tu pricu ali samo te podsecam da budes oprezan jer ti tamni i svetli prosarani delovi koji idu kroz celo drvo znaju da se pojave na nepredvidjenim mestima i uvek su dosta mekse strukture. ovo tek da vodis racuna o tome. e sad mozda je sva moja prica suplja jer mi se ucinilo na slici ali suvise poznata ova prosarica svetle i tane nijanse. aj jos jednom skljocni ali izbliza ako ti nije problem. pozz i srecno u radu.
Hvala imacu to u vidu... Trulo je samo ovo dole ova malo veca bela povrsina... 2 stolara su rekli da je ok osim na tom mestu a to ce i ovako odbaciti...Kad budem otisao kacim slike sa digitalac lepo da se vidi... Hvala na savetima... :)

cacka

Post by cacka » 18 Dec 2011, 00:59

Evo par slicica...Za sad smo odradili ovlik a kroz nedelju, mozda malo jace bice odradjene i rupe i sve sto je potrebno...
Cika i ja se bas namucili danas...

Image

Image

Image

:metal:

ApplePie

Post by ApplePie » 18 Dec 2011, 01:34

cacka wrote:Evo par slicica...Za sad smo odradili ovlik a kroz nedelju, mozda malo jace bice odradjene i rupe i sve sto je potrebno...
Sve je to lepo samo ovo nije tema za to ...

cacka

Post by cacka » 18 Dec 2011, 02:16

ApplePie wrote:
cacka wrote:Evo par slicica...Za sad smo odradili ovlik a kroz nedelju, mozda malo jace bice odradjene i rupe i sve sto je potrebno...
Sve je to lepo samo ovo nije tema za to ...
Pa sa jedne strane nije a sa druge prezentujem svog strica kao coveka za izradu instrumenata... Zar nije tako?
Znam da postoji druga tema za izradu gitara... Ali ljudi su trazili da okacim par slicica... A kad odradim sve okacicu sve u temi koja je predvidjena za to...

Rocket Roll

Re: Cacka

Post by Rocket Roll » 18 Dec 2011, 08:23

Sa svake strane to nije bila tema za ovo što ti radiš. Sad ne moraš da dupliraš temu kad završiš instrument.

cacka

Re: Cacka

Post by cacka » 18 Dec 2011, 12:51

Rocket Roll wrote:Sa svake strane to nije bila tema za ovo što ti radiš. Sad ne moraš da dupliraš temu kad završiš instrument.
Ok... mada cini mi se da je ranije bila tema izrada gitara u kucnoj radinosti...

Post Reply