Lepak za postavljanje novih pragova gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vule23

Lepak za postavljanje novih pragova gitare

Post by vule23 » 14 Feb 2012, 23:26

Zanimaju me iskustava ljudi koji su postavljali nove ili menjali stare pragove na vratu el. gitare. najvise me zanima lepkove koje se koriste- vrsata -proizvodjac.

ApplePie

Re: Lepak za postavljanje novih pragova gitare

Post by ApplePie » 15 Feb 2012, 01:16

Prvo lepak ti uopšte ne treba. A kad je neophodan (ako je neko preterano proširio slotove ili je drvo iz nekog razloga postalo mekano) onda tu ima toliko teorija o vrsti lepka i načinu primene da više ne možeš da zaključiš šta je tu pouzdano a šta ne. Narano svako hvali svoj metod....

Ukratko, rade svi metodi i svi lepkovi ali prema drvetu treba izabrati pravi.

Šelak se pokazao kao dobro adheziono sredstvo izmedju metala i drveta, pogotovu za maple fingerboarde. U zavisnosti od gustine rastvora uvek gubi na volumenu ali prodire u drvo u učvršćuje ga. Poželjno je da su slotovi srezani kako treba za veličinu praga. Tačnije, šelak deluje kao pomoćno sredstvo a ne baš lepak..

Super lepak, Gel ili onaj tečni .. Jako nezgodni za korišćenje jer mogu da naprave pravi haos po fingerboardu. Tečni bi trebalo koristiti tako da kapilarno šupljine koje su ostale posle utiskivanja praga povuku jako malu količinu lepka. Gel manje gubi na volumenu ali i jedan i drugi posle nekog vremena postaju krti i okolno drvo (pogotovu rosewood) isto tako naprave krtim. Moguće da se neki rezultati postižu na ebonovini i javoru .. ja lično ga izbegavam.

Dvokomponentna Epoxy lepila su spas ako su slotovi previše prošireni ili ako treeba korigovati geometriju vrata. Ne gube na volumenu a prag bi trebalo da se lako umetne i sa malim otporom vadi iz slota. Ako je slot previše širok onda ni ovaj metod ne pomaže ali ako mora nečim da se lepi onda bi moj izbor bio epoxy. Postoje ona što se stvrdnu za 4-5 min i ona kod kojih to traje 24 sata. Po tome se razlikuju i metodi primene jer sa brzovezivim možeš postavljati prag po prag a sa sporovezivim bi trebalo da prenoće u kalupu pod stegom (kalup može da bude radius blok)

Što se tiče nekog brenda .. rade skoro svi (sem kineskih superlepkova) pa biraš prema kvalitetu ... Eto to je najkraće što može, svaki od lepkova ili metoda može da popuni par strana rasprave ili uputstava kako ga primeniti tako da je za ovaj post ovo dovoljno :)

kwiss

Post by kwiss » 15 Feb 2012, 05:56

BOND sa gelom u crnoj tubi,dovoljan je jedan za pragove.Zašto sa gelom :?: zato što drvo ne upija gel kao običan tečni super-lepak i slabiji je efekat tečnog lepka.Moja preporuka ,obavezno lepi pragove :D

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 15 Feb 2012, 08:29

Dr. Tasman to odavno objasnio :XD:

[youtube]sJ_p_GWid5k&feature=plcp&context=C31e41caUDOEgsToPDskI-5NqVr6oQx_mSFlA2yxbs[/youtube]

oboss

Post by oboss » 15 Feb 2012, 08:36

sve ovo sto je applepie rekao je istina. ja koristim takozvani univerzalni lepak bison a to je kao malo kvalitetnija verzija oho lepka. po meni to taman napravi pomoc oko ucvrscivanja praga u slot ali bez negativnih propratnih efekata koje radi superlepak. iskreno mislim da je utiskivanje pragova bez lepka prava stvar ali ja se jos nisam usudio takav vrat da pustim u promet a sve po principu nece da steti malo lepka.

kwiss

Post by kwiss » 15 Feb 2012, 08:44

Treba posetiti komšijski forum gde stvarno ima "meštra" za gitare i poslušati njihov savet :!:

vule23

Post by vule23 » 15 Feb 2012, 10:29

Hvala vam svima na pomoci , puno ste mi pomogli , apple reci mi sta je to selak , i kojeg konkretno proizvodjaca-marke epoxi lepka ti koristis da potrazim takav. I imam za sve vas pitanje da li znate imali gde kod nas kupiti dadius plocice i drzac plocice za utiskivanje pragova- ili da li neko to pravi u srbiji?

ApplePie

Post by ApplePie » 15 Feb 2012, 10:53

Rekoh ja da svako ima svoj metod ili lepak i da se vode beskonačne rasprave oko toga šta i kako raditi. Takodje i samo lepljenje ima svoje pristalice i ljute protivnike :D Na novim gitarama, ako se slotovi urade kako treba, stvarno nema potrebe za lepljenjem. Kod zamene pragova je lepljenje nekada neophodno a onda treba razmišljati i da će se ti pragovi opet nekada, pre ili kasnije menjati. Ko je vadio pragove lepljene super lepkom zna kako izgleda slot posle toga. Epoxy se zagrevanjem topi, omekša, i em je lako izvaditi prag, em ga istom metodom možeš vratiti bez neke posebne obrade slota.
Last edited by ApplePie on 15 Feb 2012, 11:11, edited 1 time in total.

ApplePie

Post by ApplePie » 15 Feb 2012, 11:09

Šelak se pravi od opni buba i topi u alkoholu, idealan je za zatvaranje pora drveta kod muzičkih instrumenata. Možeda se nadje kod nas ... Ja koristim Bison .. koristio sam (probao) sve što je moglo da se nadje kod nas ali sam Bison izabrao zato što je konstantno prisutan na tržištu inače neke razlike medju njima i nema. "Radius pločica" kod nas mislim da nema ali ima kod StivMeka :) to možeš da napraviš, sam ili da ti neko to sreže. Ja koristim sasvim drugi metod gde prag prati radius fingerboarda (koji može biti compaund) i gde se pragovi "oslanjaju" na susedni tako da kasnije ravnanje i brušenje često nije potrebno.

Nego što si se ti namerio na pragove .. mali savet. Pre nego "pustiš u promet" (c) by oboss :) obavezno treniraj sa jedno 10 metara žice i par dasaka.. Sve ovo pisanije nije od neke pomoći kao što je praksa :D

vule23

Post by vule23 » 15 Feb 2012, 15:40

imam negativna iskustva sa majstorima ,pa me zanima.

vule23

Post by vule23 » 15 Feb 2012, 15:45

Video sam da neki koriste i titebond za drvo za lepljenje pragova, kazu lako se otklanja visak lepka i moze grejanjem da se otopi pri skidanju starih.

ApplePie

Post by ApplePie » 15 Feb 2012, 16:23

vule23 wrote:Video sam da neki koriste i titebond za drvo za lepljenje pragova, kazu lako se otklanja visak lepka i moze grejanjem da se otopi pri skidanju starih.
I opet se vraćamo na pitanje u kojoj situaciji primeniti koji lepak/metod. Ja lepak za drvo koristim za popravku slotova i to izmešan sa sitnom piljevinom. Jednom sam slučajno provalio da mi radi posao ako hoću one zareze sa strane fingerboarda da učinim nevidljivim. Titebond se ne lepi baš najsrećnije za metal, gubi na volumenu tako da je kod iole širih slotova beskoristan. A da se lako otklanja i topi grejanjem tačno je ... Da rezimiram: Za dobro postavljene pragove je mnogo važnije da je slot izrezan pravilno, po meri, da je radius vrata (samim tim i pragova) sto bolje uradjen, da je drvo zdravo a lepak, koji god, tu igra manju ulogu da stvar učini sigurnijom, osim ako su u pitanju popravke ili je stanje takvo da je neophodno koristiti lepak.

kwiss

Post by kwiss » 15 Feb 2012, 17:45

Image[/img]Kada povadiš pragove kanale pročistiš sa testerom 0,5-0,6mm.Ako ne znaš radijus ti napravi model od tvrdjeg kartona pa taj radius prenesi na parče aluminijuma debljine 5mm i izreži(ja koristim tekstolit-tvrda plastika)Sa tim utiskuješ pragove.Titenbond nije za metal,on služi za lepljenje drveta i popravku oštećenja pomešan sa drvenim opiljcima koji nastaju šmirglanjem drveta :D

kwiss

Post by kwiss » 15 Feb 2012, 18:10

Image[/img]Radijus novih pragova je oko 9 1/2 tako da verovatno ne moraš da savijaš :cao:

vule23

Post by vule23 » 15 Feb 2012, 19:50

KWISS cime vrsis pritisak na tu plastiku u obliku radiusa , da bi utisnuo prag ?

Post Reply