Premotavanje magneta
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Premotavanje magneta
Znate li nekoga ko to radi u Srbiji? Znam da Tasić to ume da uradim, ali me zanima postoji li neko ko se bavi pretežno tim poslom i da je ušao jako duboko u materiju.
- Rocket Roll
Samo Mirko to radi, da ja znam - čisto informacije radi, moj poznanik Đura ima Jolanu kojoj je Mirko premotao magnete, i... Iskreno sumnjam da su oni u startu bili kvalitetni, ali posle intervencije su mikrofonični i "tanki".
Naravno, Jolana baš nije pojam kvaliteta a i rađena je kao kopija Jazzmastera koji je po sebi mnogo "tanji" od, recimo, Strata. Ako ništa drugo, zvuk tih premotanih magneta nije ni bolji ni gori od, recimo, singlecoils na KnightOfDoomovom Ibanezu iz Gio serije: pristojan ali daleko od spektakularnog. Pretpostavljam da sama konstrukcija Jolaninih magneta ne dopušta ništa više od toga. Sam fizički deo posla je Mirko odradio fino, nemam nikakve zamerke na izgled magneta - nigde ne štrče žičice, ili tako nešto.
Možda Mirko poznaje nekog, ili je barem spreman da opiše proces po kojem radi, kako biste mogli da donesete sopstvene zaključke o tome da li vam se isplati da posao poverite njemu?
PS: Ne pitajte Mirka ima li neke polovne magnete na prodaju - ja sam to već uradio. Lično nema, a jedino što može da nabavi je komplet magneta iz American Standarda koji su preostali njegovom kumu pošto ih je zamenio nečim drugim - a njih ceni 150 evra (komplet od 3), što je dranje kože sa leđa.
Naravno, Jolana baš nije pojam kvaliteta a i rađena je kao kopija Jazzmastera koji je po sebi mnogo "tanji" od, recimo, Strata. Ako ništa drugo, zvuk tih premotanih magneta nije ni bolji ni gori od, recimo, singlecoils na KnightOfDoomovom Ibanezu iz Gio serije: pristojan ali daleko od spektakularnog. Pretpostavljam da sama konstrukcija Jolaninih magneta ne dopušta ništa više od toga. Sam fizički deo posla je Mirko odradio fino, nemam nikakve zamerke na izgled magneta - nigde ne štrče žičice, ili tako nešto.
Možda Mirko poznaje nekog, ili je barem spreman da opiše proces po kojem radi, kako biste mogli da donesete sopstvene zaključke o tome da li vam se isplati da posao poverite njemu?
PS: Ne pitajte Mirka ima li neke polovne magnete na prodaju - ja sam to već uradio. Lično nema, a jedino što može da nabavi je komplet magneta iz American Standarda koji su preostali njegovom kumu pošto ih je zamenio nečim drugim - a njih ceni 150 evra (komplet od 3), što je dranje kože sa leđa.
Ne, ne tražim magnete, znam ko ima polovne. Postoji vrlo stara gitara (oko 40 godina) kod koje je možda crkao jedan magnet pa bi trebalo premotavanje kako bi se instrument vratio u originalno stanje. Ja znam kako se to radi, ali mi se ne mili da motam tako tankom žicom, a potrebno je i napraviti i neku primitivnu motalicu.
- Rocket Roll
...što može da se reši ručnom bušilicom na malom broju obrtaja - magnet se sredinom naglavi na burgiju, rukom usmerava žica sa kalema. Isprobana metoda, samo zahteva strpljenja i proveravanje otpora čim se pređe 20 000 namotaja (zavisno od debljine žice).Sava wrote:...napraviti i neku primitivnu motalicu...
Moglo bi da bude zanimljivo iskustvo, u svakom slučaju. No, ne znam kako stojite sa vremenom za taj posao.
I još se eventualno doda brojač obrtaja sa nekog starog kasetofona da bi se tačno znalo dokle se stiglo sa namotajima.Rocket Roll wrote:...što može da se reši ručnom bušilicom na malom broju obrtaja - magnet se sredinom naglavi na burgiju, rukom usmerava žica sa kalema. Isprobana metoda, samo zahteva strpljenja i proveravanje otpora čim se pređe 20 000 namotaja (zavisno od debljine žice).Sava wrote:...napraviti i neku primitivnu motalicu...
viewtopic.php?t=1037
Ima tamo i link kod one slike.
Ako ti znaš koja žica ide u taj mag i koliko, možeš jednostavno da odeš u neki elektroremont pa da ti oni premotaju.
Ima tamo i link kod one slike.
Ako ti znaš koja žica ide u taj mag i koliko, možeš jednostavno da odeš u neki elektroremont pa da ti oni premotaju.
E šta sam se ja zavojnica za zvučnike i VF kalemova namotao u životu... I to samo ručnom motalicom, nikako električnom bušilicom. Ne verujem da bi nekome uspelo da namota magnet žicom kao vlas kose električnom bušilicom. A možda neko i može, otkud znam.Rocket Roll wrote:...što može da se reši ručnom bušilicom na malom broju obrtaja - magnet se sredinom naglavi na burgiju, rukom usmerava žica sa kalema. Isprobana metoda, samo zahteva strpljenja i proveravanje otpora čim se pređe 20 000 namotaja (zavisno od debljine žice).Sava wrote:...napraviti i neku primitivnu motalicu...
Moglo bi da bude zanimljivo iskustvo, u svakom slučaju. No, ne znam kako stojite sa vremenom za taj posao.
P.S. I da , stigla mi je nova stara gitara i oba magneta su ispravna i rade odlično tako da ova diskusija za mene sada ima samo akademski značaj!
Re:
Rocket Roll wrote:...što može da se reši ručnom bušilicom na malom broju obrtaja - magnet se sredinom naglavi na burgiju, rukom usmerava žica sa kalema. Isprobana metoda, samo zahteva strpljenja i proveravanje otpora čim se pređe 20 000 namotaja (zavisno od debljine žice).Sava wrote:...napraviti i neku primitivnu motalicu...
Bez ljutnje, ali NIJEDAN magnet (motan zicom 42 gauge - oko 0.062mm sa sve lakom) na svetu nema 20 000 namotaja. Magnet te velicine bi bio tezak preko 300g i sigurno bi pokrivao povrsinu za 10 zica.

S usustini nijedan magnet nema vise od 10 000 namotaja i to p-90 magneti iili pojedini emg overwound (14kohm) humbuckeri koji imaju po 5000 namotaja na svakoj bobini.
Strat singlovi sadrze oko 7900-8500 namotaja po bobini a tele magneti oko 9000 bridge a 7800 neck magneti.
Napravio sam do sada gomilu custom magneta tako da sam se ucio na svojim greskama.
Re: Premotavanje magneta
i zaboravih da napomenem, ja sam svoju masinicu odradio od stare masinice za pecanje.